• bir çok yarışma programı kuantum mekaniği esasına dayalı çalışır .

    (bkz: var mısın, yok musun)

    (bkz: iner misin çıkar mısın)
  • bu işlerden pek anlamam ama sanırım izah edilen şey devlet bahçeli'nin kendisidir.
  • madde ve enerji bizim sandıgımız şeylerdir ve degildir ve canı nasıl isterse oyle davranır ve evet canı vardır.
  • devamını gör kismi olsaydı çok güzel espriyi hakedecekti.
  • bugün finalinden kaldığımı öğrendim, allah belasını versindir kuantum mekaniğinin.
  • benim bildiğim en basit anlatımı, aşağıdaki videonun kahramanı kuantum dede tarafından yapılmıştır.

    https://youtu.be/q3h7wr_ir3w
  • uzununu yapabildik mi de kısası eksik kaldı denilesi bir izah..

    yine de her şeye rağmen büyük resme tersten bakarsak;

    gözlemci (izlemekte olan bilinç) de o an seyretmekte olduğu atomaltı parçacıklarla aynı malzemelerden mamul olduğuna göre; izlemekte olduğu şeyin değişip değişmemesi, aynı anda sayısız farklı konum ve şekilde bulunabiliyor olması durumları falan iyice tuhaflaşıyor..

    gözlemciyi meydana getiren parçacıklar, yani dolayısıyla gözlemcinin kendisi burada ve sabit mi..? peki henüz gözlemcinin durum ve pozisyonunu doğru düzgün bilemezken hangi parçacık, hangi süperpozisyon..?

    bakan kim, gören kim, görünen ne..?
  • --- spoiler ---

    yolda araba sürerken durup dururken aklınıza bir parça geliyor. sonra siz bu parçanın radyoda çalabileceği ihtimalini düşünerek; radyoyu açıyor, frekans değiştiriyor ve o parçaya denk gelme olasılığını araştırıyorsunuz. tam o parçaya ulaşma inancını yaşarken, çok hoşlandığınız bir şarkıya denk gelip arama hırsından vazgeçiyorsunuz ve hoşlandığınız şarkıda sabit kalıyorsunuz.
    --- spoiler ---

    asıl olan ileriki aşamada ortaya çıkan sonuç içerisinde cisimlerin sürekli birbiri içerisinde iletişim olması ortaya çıkabilir ve bu sisteme örnek olabilerek açıklanabilir.

    her maddenin kendi aralarında bir iletişim bağı vardır yargısı da eklenebilir.

    bununda yanı sıra, kuantum mekaniği tek tanımlık bir şey olmamasına rağmen, farklı evreleri ve parametreleri vardır.

    (bkz: olasılık)

    (bkz: duyarlılık)

    gibi.

    ama şöyle de bir söz söylemiş yazar:

    eğer ki kuantum mekaniğini anladığını sözlüyorsanız hiç bir şey anlamamışsınız demektir.

    (bkz: schrödinger'in kedisi)

    ayrıca, baştaki spoilerde belirttiğim gibi, hoşlandığınız parçada kalmazsanız belli bir sonuca ulaşma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

    bununda yanı sıra:

    allah'ın varlığının delilidir. çünkü böyle bir oluşum tek bir sanatkarın eseridir.

    kuantum mekaniği aslında meta fiziğin de sorgusudur.

    düzeltme: schrödinger kedisi bkz
  • lisenin başlarında fizik pek anlamadığım, bu yüzden pek sevmediğim ve sonuç olarak da çok başarılı olamadığım bir alandı. üniversite sınavı yaklaştıkça biraz kafa yormaya ve aslında çok güzel bir bilim dalı olduğunu anlamaya başlamıştım. hatta üniversite sınavında en iyi yaptığım kısımlardan biriydi yanlış hatırlamıyorsam.

    sonra başka bir alanda üniversite kazandım. tabi üniversite yıllarında her konuda bol bol okumaya başlıyorsunuz.** kuantum mekaniği ve yeni fizik anlayışı ile bu dönemde karşılaşmıştım. tam olarak neyi araştırıyordum hatırlamıyorum.* youtube'da kuantum mekaniği ile ilgili bir videoya denk gelmiştim. gerçekten değişik şeyler anlatıyordu. oldukça karışık ve biraz da felsefi bir konu bu sanırım dedim ilk dinlediğimde.

    şimdi sözlükte gezinirken bu başlığı gördüm ve acaba ben neler ekleyebilirim diye düşündüm. kuantum mekaniğinin anlaşılabilir kısa izahı istenmiş. fakat ben de kısa bir izah yapılabileceği konusunda şüpheliyim. hatta bırakın kısa bir izahı, bir "izah" yapılabileceği konusunda bile şüpheliyim.

    ben sizlere bu kelimeyi* duyunca kafamda beliren resmi anlatmaya çalışayım. bizler günlük hayatta makro evreni görüyor ve deneyimliyoruz. klasik fizikte (ve fizik derslerinde) öğrendiklerimiz bu yüzden anlaşılması basit şeyler. mantığımıza yatmayan (neredeyse) hiçbirşey kalmıyor. ama mikro evreni incelenmeye başlandığımızda parçacıkların bizim tahmin ettiğimiz gibi davranmadıklarını gözlemliyoruz. örneğin deney ve gözlemler yaptığımızda parçacıkların gözlemci varlığı veya yokluğu durumuna göre farklı davranışlar sergilediğini görüyoruz. evet, bu pek akıl alacak gibi değil. makro evrende bir elmayı yere bıraktığımızda gözlemciden bağımsız olarak hep aynı sonucu elde ediyoruz. ama parçacıklarda durum hiç de böyle değil. ve bu deneyler ile gösterilebilen bir olay. yani "hayır, bu işte bir yanlışlık olmalı" diyebileceğimiz birşey değil. evrenin gizemlerle dolu binlerce yanından biri.**
hesabın var mı? giriş yap