• kuantum mekaniğinde, temel görev belirli dalgaların nasıl yayılıp nasıl davranışta bulunacağını hesaplamaktır. bu dalga, dalga fonksiyonu olarak adlandırılır ve dalganın davranışını yöneten denklem schrödinger’in dalga denklemi olarak adlandırılır. dalga fonksiyonunun davranışını hesaplamak için ilk yaklaşım, başka belirli şekillerdeki dalga fonksiyonlarını-durağan durumlar, davranışları belirli olanlar- süper pozisyon (kuantum süper pozisyonu) şeklinde yazmaktır. schrödinger’in dalga denklemi doğrusal olduğundan dolayı, orijinal dalganın davranışı süperpozisyon prensibi olarak bu yol ile hesaplanabilir.
    (bkz: schrödinger denklemi)wikipedia
  • hem hep, hem hiç demektir.
  • (bkz: niels bohr) daha anlaşılır biçimde şöyle açıklamıştır;
    ''gözlem yapmadığımızda evrende gerçeklikten bahsetmenin hiçbir anlamı yoktur ve ölçüm yapmadığımız zamanlarda ‘kuantum sistemleri’ yani elektron, foton gibi parçacıklar olası tüm özelliklere aynı anda sahiptir”der. söyle daha anlaşılır bir açıklama getirebilirim. siz gözlem yapmıyorken yani bu yazıyı okumuyorken kuantum mekaniğine göre ben, şuan evimde bu yazıyı yazıyor yada aynı anda sizin arkanızda oturuyor olabilirim. işte buna süperpozisyon deniyor. çılgınca geliyor değil mi ? çılgınca gelmesinin sebebi ise, makro ölçekli evreni klasik fizik aracılığı ile algılayıp bu mantığa göre düşünmemizdir.
  • kuantum süperpozisyonu, gözlem yapılana kadar (ölçüm yapılana kadar) parçacıkların bulunma ihtimali olan her yerde aynı anda bulunmasıdır. (bkz: ölçûm problemi) bütün bu ihtimalleri iceren dalga fonksiyonu ise schrödinger denklemi ile bulunur. ancak ölçüm yapildığı anda bu ihtimallerden sadece biri gercekleşir yada gözlemlenir. aradaki fark için kopenhag yorumu ve everett yorumu incelenebilir. tabi bu ikisi dışında da bir çok yorum var. daha somut olarak incelemek isteyenler ise young deneyi diğer adıyla çift yarık deneyini araştırabilirler.
hesabın var mı? giriş yap