• antonio stradivari'nin yaptığı kemanların kopyalanamamasının* nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor. bu dönemde yetişen ağaçlarden elde edilen ahşap, daha sıcak dönemlerin ahşabına göre çok daha yoğun ve kaliteliymiş.

    kaynağı da buldum nihayet: http://news.bbc.co.uk/…i/science/nature/3323259.stm
  • dönem tamamen kar ve buzla kaplı olarak geçmemiş. dünya üzerindeki buzullarda da bu dönemde bir artış olmamış. ancak karlı ve soğuk günlerin çokluğundan dolayı döneme bu isim verilmiş.

    1570'lerden itibaren küresel iklim bozukluğu yaşanmış. bu dönemde havaların normal gittiği dönemler az. ya aşırı yağışlar ya da aşırı kurak yıllar birbirini takip etmekte. bu iklim çalkantılarını açlık, kıtlık, kötü beslenme, hastalık ve ölüm izlemiştir. tarihçiler tarafından özellikle fernand braudel akdeniz bölgesinde bu döneme dikkati çekmiştir.

    osmanlı anadolu'sunda ise bu dönemin bir kısmı celali isyanları ile aynı döneme denk düşmektedir. tarihçi sam white 2011 yılında yayınlanan "climate of rebellion in the early modern ottoman empire" isimli kitabında bu konuyu incelemektedir.
  • katolik kilisesi, protestanlığın yayıldığı dönemde avrupa'nın küçük buzul çağına girmesini fırsat bilerek harekete geçti. protestanlık daha çok kuzey ülkelerde yayılıyordu ve burada aynı dönemde cadılar ve büyücülük söylentileri de vardı.

    bu, güç kaybeden katolik kilisesi için önemli bir yön değiştirme fırsatıydı. kiliseye göre buzulların ve kötü hasatın suçlusu cadılardı. cadı avları ve yakılmaları bu dönemde yaşanmıştı. 18. yy ortalarına doğru buzul çağı sona erince cadı avları da sona erdi.
  • nedeni her seferinde aynı olmayabilir. 1275 - 1300 arasındaki küçük buzul çağının volkanik püskürmelere, 1645 - 1715 arasındakininse güneş döngüsüne bağlı olduğunu gösteren bulgular olduğunu okumuştum.

    not: link veremiyorum, internetten okumadım. dergiyi de bul bulabilirsen şimdi.
  • normalde güneş'in üzerindeki koyu renkte gördüğümüz, bazısı aylarca, bazısı da sadece birkaç gün ömür süren o güneş lekeleri var ya, onlar bu çağdaki 70 yıl boyunca hiç görülmedi. not düşelim.
    londra'daki thames nehrinin götünü donduran çağ.
  • avrupa kitasinda 15-16yy.'da yasanmis bir buzul cagi.
  • güneşin 15 yıl içinde maunder minimum döngüsüne gireceğini, bu gerekçeyle dünyanın mini buzul çağı yaşayacağını öngörmüş valentina zharkova. .

    50 bin yıl sonra filan asıl buz çağına* girecek dünya. bizi çok ilgilendirmiyor. ama bu ilgilendiriyor.

    edit: %97 tutarlılık nedir abi.. biz 10 milyonda bir çıkan piyango üstünden patronuna hareket çeken toplumuz. %97 demek, "kesin olacak" demektir.
  • bazı bilim insanlarına göre sebebi büyük veba salgını olan çağdır.
    terk edilmiş tarım arazileri zamanla ağaçlarla kaplanmış, bu durum da atmosferde önemli miktarda karbondioksit soğurulmasına sebep olmuş ve bir çeşit “anti-sera etkisi” oluşmuştur.
  • 16. yy’da her 3 kişiden 1’i fransız ve anadolu topraklarında 10 birime 17 insan düştüğü için celali ayaklanmalarının bir sebebi olmuştur. küçük buzul çağından en çok etkilenen iki devlet, fransa ve osmanlıdır.
hesabın var mı? giriş yap