• hanimefendi'nin minor versionu. "merhaba seviyeli bir muhabbete ne dersin" yerine "kucuk hanim entryler arasinda dolasmaktan yoruldum da!" gibi cumleler kurmak icin ideal seslenislerdendir.
  • cuce hatun kişilere verilir bu isim..
  • oy nurcanum şarkısında "kutsduk hanum" diye telaffuz edilen kelime grubu
  • küçük hanım dizisi orta okulda ikmale kaldığım bir dönemin yazına rastlar. bu hezeyanlı dönemimde bana yarenlik etmiş, köle isaura'nın aksine prime time da değil, sabah 10.30'da ekranın karşısına kurulmamı sağlamıştır.

    küçük hanım dizisinde başrolde ki kadının adı luciano santos'dur ve memleketinde azize tadında biri olarak kabul edilir. bunun sebebini, bir gözünün kör olmasıdır, diye açıklıyordu milliyet'in bi dönem verdiği pazar eki. ek bir yorumda bulunamayacağım.

    neyse luciano santos bu dizide missie adıyla boy gösteriyordu. kölelere acıyor, binbir iyilikte bulunup yardım ediyordu. bi de babası var idi bunun ki missie ne kadar iyi ise babası o denli eşşek sıpası idi. albay ferera namlı bu şahıs kölelere türlü eziyetler eder, imkan buldukça onları kırbaçlar, tecavüz eder, çocuk düşürürdü. akşam vakti evine gelir, grand tualet yatağa girer karısıyla sohbet ederdi. karısıyla ettiği bu yatak sohbetleri bazen 3 bölüm boyunca sürerdi. karısı da elemanın birine aşık idi ama kimdi hatırlamıyorum.

    baba ile kızı arasındaki bu kontrast üstünde dönen dizide bastio, osebyo, hose kutinyo gibi abuk subuk isimler telaffuz edildiğinden günlük hayatta esmer vatandaşlarımıza "hose kutinyo baksana buraya ekikiki!" diye hitap edildiğine sık sık rastlamıştım.

    neyse dizi bütün yaz boyunca sürmüş, en sonunda köleligin kaldırılması sonucu madden darlanan albay ferera'nın gizli altınlarını yanmakta olan bir samanlıktan 5 bölüm boyunca çıkarmaya çalışıp mevta olması ile son bulmuştu. albay ferera'nın karısının gizli aşığı ile olan ilişkisi ise saçma salak bi yerde kalıştı. ben de üç sene sonra başıma güneş geçip hafızamın bir bölümünü kaybedene kadar merak edip durmuştum.
  • bu arada aklıma gelmişken bu 99 tarihli entryme ek yapmak isterim. albay fereranın gayri meşru bütün dizi boyunca murtluğu ile , terli alnıyla beni sıcak istanbul sabahları çileden çıkartmış "bastio" isimli zenci idi. bir insanın alnında bu kadar mı çok ter birikir di be abi? ne zaman baksam boncuk boncuk ter adam, bir de nemrut.

    (elbette bastio nemrut değildir sadece annesine tecavüz eden albay fereranın hanesinde suratsızlık yapar dünyalar tontonudur diyenleriniz olacaktır. buyrunuz başlığınız bile var oraya yönledireyim (bkz: kadınlardaki manasız zenci tandansı))
  • aileyle gidilen yerlerde kız cocuga hitap şekli. garsonlar falan yapardı.uyuz olurdum kucukken.
  • (bkz: sinha moca)
  • reşat nuri güntekin'in çalıkuşu romanında, feridenin anadolu yollarına düşmesine neden olan sesleniş....

    "hişşt hişşt küçükhanım
    hişşt hişşt küçükhanım!"

    --- spoiler ---
    birgün, köşkün bahçesine ferideyi görmek isteyen gizemli bir kadın gelir ve ona kamran*ile ilgili bir gerçeği (bir başka kadını) fısıldar.
    --- spoiler ---

    bizimde yıllar boyu, böyle bir seslenişe maruz kalacak mıyız diye ödümüzün patladığı cümle.
hesabın var mı? giriş yap