• bir tchaikovsky balesi.
  • odille kotu kug ve odette iyi kug bi de ikilem yasayan sevgili
  • çaykosvkiy'nin konusunu bir alman halk masalından alarak yazdığı, ilk kez 4 mayıs 1877'de moskova bolşoy tiyatrosunda sahnelenen eseri.

    odette genç ve güzel bir kızdır, muhtemelen prensestir, her prensesin başına geldiği gibi onun da kötü ve büyücü olmak özelliklerini bir arada bulunduran bir düşmanı vardır bu gargamel yaradılışlı adamın adı ise rothbart'tır. rothbart odette'e (nedense) bir büyü yaparak onu kuğuya çevirir, odette sadece geceleri kısa bir süre için insan olabilmekte onun dışında güzel görünüşlü, çirkin ayaklı kuğu hayvanına dönüşmektedir. bu esnada her masalda yer alması gereken esas oğlan belirir, prens sigfried yaylılarla girer, odette'e aşık olmuştur, onu kurtarmaya söz verir, zaten bir prens olarak işi damsel in distress kurtarmaktan ibarettir. kötü ve koyu renk saçlı odile'i bu sırada tanırız, kendisi siyahtan başka renk giymeyen başkötü rothbart'ın kızıdır, sigfried hikayenin tek prensi olduğundan (bkz: top man on scene) onun da kendisinde gözü vardır, babasından öğrendiği binbir numara ile odette'in yerine geçmeye çalışır, gerek siyah ve daha güzel bir kuğu, gerekse siyah kıyafetli daha güzel bir kız olarak rolünü yerine getirir, salak sigfried her erkeğin yapacak olduğu gibi "ne yapıcam kuğuyu burda hazır yapılmışı var" diyerek odile'e meyleder, arka planda rothbart sevinçten coşmaktadır. odette olanları görüp yıkılır, acıklı sahneler yaşanır. siegfried akıllanacak mıdır?

    hikayenin versiyonlarına göre bazen mutlu sonla (esas kız ve esas oğlan kavuşur, kötüler yenilir, yanak yanağa mutlu gülümserler), bazen acıklı sonla (odette ve sigfried boğulur), bazen fantastik sonla (herkes kuğu olur) biter.
  • henüz pek küçükken kanımıza giren bir versiyonu için ise (bkz: kuğu prenses)
  • perde inerken let tsan chan in şarkısının koro halinde söylenerek alkışlar eşliğinde izleyenlerin dağılması gereken oluşum.
  • cocuklugumdan hatirladigim hisseli harikalar kumpanyasi adli muzikalde, iclerinden biri adile nasit olan hayli cusseli dort kadinin kugu golu muzigi ve bale giysileriyle yaptigi bir dans sahnesi geliyor aklima. bir de yine muppet show'da, nureyev'in kugu golu muzigiyle dans ettigi sırada, bale kıyafetleriyle ortaya cikan dev bir miss piggy'nin saldirisina ugramasi.
  • jeanette adlı bir hatunun how its got to be adlı parçası (sizler için kastım, aradım, buldum) tamamen kuğu gölü'nün bir bölümünden alıntıdır... "babe, you will habe to earn my love oh yeah, that's how it's got to be" diye devam eden sözleriyle beni dehşete düşürmüştür... muhtemelen tchaikovsky usta da mezarında ters dönmüştür...
  • nedense, ilginç bi şekilde hep mavi tunayla karıştırılan vals..
  • gunumuzde artik bu kugular erkek ve bazilari gey. ve prensler yemeyip icmeyip odipus kompleksiyle beslenerek kugulari alterego sectiler. evet muhtesemler onlar; matthew bourne'un sayesinde...
hesabın var mı? giriş yap