• teee ne zamanlar yurduma walkman denen gavur icadi ilk geldiginde tek tip kulagin ustune oturan sungerli tiriskadan kulakliklarla tanismistik. simdi ise zrilyon cesit kulaklik var, secmesi zor. ben de bir turlu dogru kulakligi bulamayan ukteci arkadasim ve ayni sorundan muzdarip diger arkadaslarima biraz yardim etmeye calisacagim.

    yukarida bahsi gecen turde kulakliklari ancak havayollari ucakta muzik dinlemek/film izlemek icin verdiginde mecbur kalinca kullaniniz, onun disinda kafaya oturmayisi ve sesin cogunu kaybetmeye yolacisi sebebiyle tercih etmeyiniz.

    diger tur kulakliklari kulagin icine yerlestirilen ve kulagin disinda kalan diye ikiye ayirabiliriz.

    kulagin icine gecenler cok basit, iki ufak ustu ince sunger kapli parcayi kulak deliginize yerlestiriyorsunuz. bunlar -eger hareketli bir spor yapiyor, zip zip ziplamiyorsaniz, basasagi durmuyorsaniz- dusmezler zirt pirt. (bir de kulak arkasina gecen sabitleyicisi olanlar var, bunlar pek rahat olmuyor, kulagin ust kismini acitabiliyor. sabitleyicisi kafa uzerinden olanlar icin asagiya...)
    ses de direk kulak deliginize gelir kulak ici kulakliklarinda. mis gibidirler. yillardir kullandigim cesit budur. ama bunlarla ilgili sorun su: surekli kullanildiklari icin zaten incecik olan kablo bu kulak parcasi (earpiece) ile birlestigi yerde zayifliyor cekistire cekistire kullanildikca. once cizirti, sonra temassizlik, sonra da mefta oluyor. israrla sony kulakliklar alip bu sorunla karsilastim, sonunda bir phillips aldim ve onda kaldim. tepe tepe kullaniyorum kac yildir, bana misin demedi. oyle ozel bir kulaklik degil, siradan, o kadar siradan ki bir model numarasi falan da yazmiyor ustunde ki buraya yazayim. fazla para da bayilmadim, kesinlikle tavsiye ederim.

    bu kadar reklam tanitim pazarlama yapiyoruz, tuketici haklarini cignemeyelim, risklerden bahsedelim. kulak ici kulakliklarin diger kulakliklara nazaran daha fazla isitme kaybi riski tasidigi soyleniyor -kulagin icinde oldugu icin. ozellikle yuksek sesli muzik dinleyenlere "demedi deme!" demek istiyorum. gerisi size kalmis (ben pantera mantera dinledim, hala duyuyorum, 10 yil sonrasini bilemem.)

    gelelim kulak disi cesitlere. bunlarda daha bir cesitlilik var. cesitliligin ana sebebi ise kulagin disinda kalan bu kulak parcalarini nasil orada tutacagiz sorusunun pek cok cevabi olmasi. bazilari bas ustunden oluyor, digerleri enseden dolasan bir sekilde sabitleniyor. bu kulakliklarla ilgili sorun fazla yer kaplamalari --ve kulaklik dedigin sey gerektiginde cirt diye cebine sigabilmeli. enseden dolasan tipi bu yuzden hic tavsiye etmiyorum, cunku katlanir versiyonunu gormus degilim (ayrica da kulagin ustunden geliyorlar o yuzden yukaridaki acitma sorunu yasanabilir). kafanin uzerinden dolasan (saca tac takmis gibi oluyor hani) versiyonunun katlanabilirleri var, bayagi kuculuyorlar. durup durup kafadan alna veya arkaya dogru kaymasalar fena degiller aslinda. yalniz kafada sabit durabilme ve hacim(tasinabilirlik) ters orantli gibime geliyor.

    kulak disi cesitlerde favorim gurultu ekarte edici (noise cancelling) kulakliklar. bunlari pek cok marka uretiyor, pilotlarin kulakliklarina benziyorlar, kulaklari sanki yarim dairemsi bir kulak parcalarinin icine aliyorlar. bunlarda muzik dinlemek harika, ses kalitesi ve detay kulak ici kulakliklara gore cok daha iyi. ama iki sorun var: 1. iriler, maksimum katlanabilir versiyonlari bile cebinize sigmaz (belki palto cebine sigar). 2. gercekten dis gurultuyu izole ettikleri icin disarida kullanmamanizi tavsiye ederim, trafige ve etrafinizdaki insan guruhuna tepkilerinizi azaltacak cunku, tehlikeli olabilir. ben sahsen sadece ev/ofis'te kullaniyorum noise cancelling kulakligi. bunun icin birebir: gurultu yapan, devamli telefonda konusan ev/is arkadaslariniz varsa artik yoklar. (benim kullandigim panasonic, bir sure sonra kulaklarimin kizarmasi disinda sikayetim yok. tavsiye ederim ama piyasada daha iyileri de bulunabilir diye dusunuyorum.) bunlar biraz daha pahalica onu da belirtmek lazim.

    kulaklik alirken dikkat edilecek hususlardan en onemlisi rahatliginiz ve kulak sagliginiz konusunda ne derece pimpirikli oldugunuzdur. bunun disinda dogru kulakligi ararken 1. nerede kullanacaginiz, 2. ne tur muzik dinleyeceginiz, 3. butceniz, 4. kulaklarinizin buyuklugu(!), 5. hacim konusunda tercihiniz (ille de cebe mi girsin, yoksa cantama atarim mi), 6. muzik dinlerken ne kadar hareketli olacaginiz ve unutmus olabilecegim daha pek cok faktoru goz onunde bulundurmak gerekiyor. kolay gelsin!
  • pahalı olmaması.
    ~
    yanlış mı ama??
  • (bkz: sennheiser)
  • uyunabilite, evet mesela sapı boynun arkasından dolanan kulaklıklarla yatar vaziyette müzik dinlenemen, uyuyaman. ama benim gibi normal kulaklık kullanamayan, ya kulak deliğine küçük gelen, ya yürürken paso kulağından düşenlerdenseniz, ya ear gear tadında sadece kulağı saran, ya da birbirine bağlı kulaklık almak farz idir, fevkaladenin fevkindedir. ayrıca pilipis marka kulaklılar güzeldir. netekim bunun yanında ismini bile duymadığınız ama taş gibi kulaklılar üreten firmalar mevcut araştırmacı kişilik iyi birşeydir.

    (bkz: sennheiser)
    (bkz: logitech)
    (bkz: koss)

    inceden dipnot: aldığınız oyun kulaklığıysa sennheiser ve plantronics'ten şaşmayın, allah şaşırtmasın.
  • sizden önce de kulağa sığıp sığmayacağını kontrol edebilecekleri düşünüp alınacak kulaklığın deliklerini itinayla kontrol etmek.
  • eğer alınacak kulaklık bluetooth kulaklık ise, üzerinde kontrol tuşları olan, en az 200 saat bekleme süresine sahip, hafif ve silikon askılı olanı tercih edilmelidir.

    bahsedilen kulaklık bir profesyonel dj kulaklığı ise, 50 cm çaplı elyaf, sünger, deri karışımlı çemberli, omuz ile kulaklık arasına sıkıştırılabilmesi için döner mekanizmalı*, 5 hz ile 30 khz frekans aralığına sahip olanı tercih edilmelidir.

    her ne şekilde olursa olsun parmak ucu tipi kulaklıklar* sağlık açısından tercih edilmemelidir. zira 2 ytl lik soniy de aynı, 60 ytl lik sony de aynı.
  • ses kalitesi mobiliritesi veya katlanabilirliği ve kablo uzunluğu. bu üçü bir arada kulaklığın adı panasonic dj100 dür. beraberliğimiz 2. onur yılını doldurmuştur. kablo ömrü bakımından şirkette çeşitli markalardan alınmış bir çok kulaklığa 10 at boyu kadar fark atmıştır. test edenlerin ortak şikayeti kulaklık çapının küçük olmasıdır (22mm) fakat zataliniz zaten küçük olmasını özellikle istediğim için beni rahatsız etmemektedir. ayrıca şirkette yapılan performans yarışlarında nice sennheiser 'in sony'nin eline vermiştir. son olarak 2 yıl önceki fiyatı 50 ytlldir.

    görmek isteyenler içinde bir boy bir de veskilalık fotoğrafı budur:
    (bkz: http://panasonic.co.jp/…jn030527-4/jn030527-4-1.jpg)
  • empedans degerinin yukselmesi kalite acisindan iyidir. ama empedansin yukselmesi ile birlikde cihazdan cekilecek gucde artacagi icin mobil cihazlar icin 60 ohmum ustu tavsiye edilmez. empedans degeri yukseldikce duyulan sesin siddeti de duseceginden kulaklik amplifikatorune ihtiyaciniz olabilir.

    kulakliklarda bir siniflama da kapali* veya acik*` : open air` olmasidir. kapali tarz kulakliklar ofis, yurt, kutuphane gibi ortamlar icin idealdir disariya ses vermezler. acik kulaklilarda ise kulakligin dis tarafinda izgaralar vardir ve bu izgaralardan bir miktar ses disari cikar ve yaninizdaki kisi dinlediginiz seyin kalitesiz bir versiyonunu dinler. ses kalitesinde ciddi artis olur. etrafinizda rahatsiz edebileceginiz cok sessiz bir ortam yoksa bu kulakliklar tavsiye edilir.
  • otobüste filan volume abandığınızda milletin kafasını zikmeyecek bir model olmasına gayret ederseniz müteşekkir kalırız.
hesabın var mı? giriş yap