• rus sinemaci lev koulechov'un filminde kullandigi deneysel calismaya verilen isim.

    once yakin cekimde bir adam suratini gosterir, sonra da tabaktaki bir corbayi. seyirci adamin aciktigini dusunur. biraz sonra adamin suratinin oldugu kareyi tekrar gosterir; fakat ardindan mezar tasi cikar. bu sefer de seyirci adamin uzuldugunu dusunur. boylece en kazma oyunculugun bile montaj sayesinde seyirciye yutturulabilecegini kanitlar. oyunculara bu kadar para verilmemelidir. kurgucular da insandir.
  • sovyet sinemacı lev kuleshov'un adını taşıyan deney. deneyde birbiriyle ilgisiz çekimleri montajlayarak izleyicide bunların bir bütün olduğu izlenimini elde etmeye çalışmıştır kuleshov. örneğin 1918’de ivan mozhukhin adlı dönemin ünlü oyuncusunu oyuncak ayı, bir kase çorba vs gibi görüntülerle yan yana getirince kuleshov, bu görüntülerin farklı ifadeler meydana getirdiğini, oyuncunun aslında aynı olan yüz ifadesinin onun bu objelere olan duygusal tepkisini veriyormuş gibi göründüğünü fark etmiştir.

    (bkz: montaj)
    (bkz: sergei eisenstein)
    (bkz: pudovkin)
  • lev kuleshov, başka bir deneyinde, hiç varolmayan bir kadını, ayrı ayrı kadınların çekimleriyle nasıl oluşturduğunu gösterir. bir kadın saçını tarar, bir diğeri makyaj yapar, başkası da giyinir. bütün bu görüntüleri montajlayarak kuleshov sanki tek bir kadın varmış izlenimini uyandırmaya çalışır.
    ayrıca devrim sineması adlı kitaptaki kuleshov bölümü şöyle bitiyor:
    "sovyet sinemacılarının yüzde sekseni eski vgik öğrencileridir. yüzde ellisi de benim öğrencilerim."
  • sinemasal hareketin yarattigi bir illüzyon. bu hareketin uygulanmasina kısa surede dönemin mekanist ve teknolojist görüşlerin etkisi altında olduğundan makine montajından gelen montaj denmiştir. zira sinema teorisi ile ilgilenenlerin çoğunu mühendisler oluşturuyordu.
  • (bkz: lev kuleşov)
  • hitchcock tarafından şöyle açıklanmış

    https://www.youtube.com/watch?v=hdgwokj8ido
  • kurgunun algıdaki etkisi bu isimle anılır.
  • lev kuleşov ilk defa "montaj" kelimesini vestnik kinematografi (sinema haberleri) dergisinde, "sinemada sanatçının görevleri" adlı makalesinde kullanmıştır: "üzerine harfler yazılarak dağıtılmış ayrı küpleri bir araya getirerek, kelime veya cümle kuran çocukların yaptığı gibi, yönetmen de filmi yapmak için ayrı, birbirleriyle ilgisi olmayan, farklı an ve günlerde çekilmiş parçaları bir araya getirerek, dağınık pozları en uygun, anlamlı, eksiksiz ve düzenli bir şekilde sıralamalıdır. bu da filmin montajını anlatan en basit, en ilkel şemadır..."

    ….kuleşov için montaj, pozların birbirine yapıştırılmasından çok, sanatsal bir düşünce tarzıdır. lev kuleşov tarafından sonradan "kuleşov efekti" adı verilen montaj deneyi yapılmıştır.

    "ben çektiğim sahneyi, aktör mozjuhin'in ön planı olan sahneyle ve diğer değişik sahnelerle yer değiştirdim (çorba tabağı, kız, çocuk tabutu vb.), -diyor kuleşov- arkasından ve önünden gelen sahneye göre, bu bölümlerin değişik manalara geldiğini gördüm. aynı karedeki insan yüzü farklı ifadelere bürünüyor. iki ayrı sahnenin birleşmesinden yeni bir mana, yeni bir temsil, bu sahnelerin hiç de ifade etmediği, üçüncü bir anlam ortaya çıkıyordu. bu keşfim, beni hayrete düşürdü. bundan sonra montajın ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu kavrayabildim."

    lev kuleşov, sovyet kurgu teorisinin kurucusu sayılır. kurgu üzerine teorilerini eisenstein ve pudovkin’den önce geliştirir. kuleşov’a göre sinemanın özü kurgudur. bu düşüncesini anlatabilmek için 1918’de ünlü kuleşov deneyini gerçekleştirir.

    deney için hazırladığıkısa filmde kuleşov, çarlık döneminin ünlü sinema oyuncusu ivan mozjuhin’inin bir noktaya bakarken çekilmiş görüntülerini alır. ve aralara bir tas çorba, genç ve güzel bir kız ve bir çocuk tabutu görüntülerini yerleştirir.

    film bir grup seyirciye izletildiğinde, izleyiciler, mozjuhin’in yüzü her göründüğünde ifadesinin değiştiğini ve tasa bakarken aç, kıza bakarken arzulu, tabuta bakarken üzgün göründüğünü düşünürler. halbuki mozjuhin’in bütün çekimleri için aynı kare kullanılmıştır.

    bu deney, amaçlandığı üzere, kurgunun gücüne ve anlam yaratma imkanlarına ışık tutar. buradan çıkan sonuç, izleyiciler görüntülere duygusal tepkiler vermekte, dahası bu tepkileri sahnedeki aktöre aktarmakta, onun ifadesiz yüzüne kendi hislerini yüklemektedir. sinemada buna kuleşov etkisi denir.

    https://sites.google.com/…e-gecisler/kulesov-efekti

    https://www.izlesene.com/…01-kulesov-etkisi/9792303
  • çekilmiş bir planın o plandan önce ve sonra gördüğümüz görüntülerden bağımsız olmadığını anlatmak için yapılan bir deneydir.
    bir kurgu illüzyonudur.
hesabın var mı? giriş yap