• genelde (başlangıçta) küçük/azınlık bir grubun dikkatini çekmiş olan ve sadece bu grubun beğenisine hitap eden, özgün tarzıyla geniş kitlelere ve/veya konunun bilirkişilerine, uzmanlarına aykırı gelen eserlere verilen sıfattır. örneğin, kült bir film, genelde eleştirmenlerce çok fazla beğenilmemiş ya da gişede fazla başarılı olmamış bir filmdir, ancak duygusal ve düşünsel bakımdan kendisine sıkı sıkıya bağlı bir hayran kitlesi kazanmış bir filmdir.

    bir eserin kült olmasının, eserin iyi veya kötü olmasıyla fazla bir ilgisi yoktur. bir eserin kült olması daha çok, sahip olduğu hayran kitlesinin sınırlılığı ve özgüllüğüyle ilgili bir durumdur.
  • bur kultur ya da altkulturun jargonuna, hafizasina etki eden yapitlardir kult filmler, kitaplar, gruplar vs. misal matrix filmi su an 25-30 yas civari bir grup insan alakasiz bir muhabbet ederken iclerinden biri bir tarafindan tutturup "aslinda kasik yok" dediginde kimse tutup da "ne kasigi lan" demedigi icin kult olmus bir filmdir. yani minik bir referansla bir butunu hatirlatacak kadar toplumsal hafizaya yer etmis urunler kult olabilir ancak. illa cok yaygin olmalari ya da dunyanin her yerinde ayni etkiyi yaratmalari da gerekmez. misal kemal sunal filmleri,arzu film yapimlari turkiye'den baska yerde bilinmez ama turkiye'de en guclu sekilde kultturler. ayni sekilde altkulturlerin de kultleri olabilir. bir kult genelde onunla uretim tarihinden cok sonra karsilasmis kisilere klise gelebilmektedir. ancak bu durumlarda cogu zaman o kliseleri yaratan sey zaten o kult yapittir. zaman icinde taklit edilirken hakki yenmis, unutulmustur. sadece bilenler verir hakkini
  • bir yapitin tamami kult olabilecegi gibi bir kismi, mesela tek bir sahnesi de kult olabilir. misal zamaninda* firtinalar koparmis titanik filminin geminin onunde kollari kaldirip romantizm yapma kismi filmin kalani pek etkili olmasa da kult olmus, literature "titanik yapmak" seklinde gecmistir.
    turkiye sartlarinda bir filmin ya da kitabin vs kult olmasinin en kesin gostergelerinden biri de ilginc sekilde mizah dergilerine malzeme olmasidir (ornek: ahmet yilmaz karikaturlerindeki tarkan ve kurt, on kaplan gucundeki fantom). karikatur-kult iliskisi iki yonludur: okuyucunun referansi anlamamasi karikaturun komple cope gitmesine neden olacagindan bir obje kult olmadan konu olamaz, diger taraftan ise okuyucunun objeyi karikaturde bambaska bir taraftan gormesi ve tekrar hatirlamasiyla objenin kultluk seviyesi artar
  • bir film ya da kitabı niteliyorsa, nitelediği nesne muhakkak elinizin altında bulunmalıdır.
    okunması, görülmesi, bilinmesi gereken, zamana mal olmuş anlamındadır.
  • manası tamamıyla herkes tarafından algılanamayan, daha doğrusu hisler düşünceler üzerine kurulmayan, çoğu zaman belli bir çevre tarafından algılanabilen ve eserin kült ilan edilmesiyle bir anda bu çevrenin koca bir habitata dönüşmesini sağlayan, yani bir nevi bir alt-kültür taşıyan eser demektir.
    (bkz: her güzel filmi kült ilan etmek)
  • şu yaşa geldim ben bu kelimenin anlamını çözemedim arkadaş.

    bir filmde uyuşturucu olmaya görsün. kült.
    bir filmde mastürbasyon yapan adam olsun kült.
    guy ritche i yapsın kült.

    her şey kült. bi de güzel bi söylemi var. kült deyince akan sular duruyor sanki. kült olan şahanedir. iyi de bire deyyus ne bu kült.

    yazarken aydınlandım: kült, kült bi kelimedir.
  • türk dil kurumunun sitesinde karşılığı;

    1- tapma tapınma
    2- din
    3- dini tören, ibadet, ayin

    olarak verilmiş ve bu bağlamda da kült roman ya da kült olmuş grup tamlamalarındaki anlamı tam da karşılamadığı ortaya çıkmış olan fransız kökenli sözcük.
  • ota boka kullaniliyor olmasindan ziyadesiyle rahatsiz oldugum bir kelime.
    duymuslar ya bir yerlerden? ot kult, bok kult..
    kult olmasi icin cok sey gerekir. oyle hemen olmaz.
    ben de kendime ingiltere kralicesi dedim diye hemen olmuyorum ya? oyle iste.
    her bok kult olmaz oyle sandiginiz gibi.
    proje onunuze geldiginde de cok heyecanlaniyorsunuzdur allah bilir?
  • radyo eksenin butun duzenledigi konserlerin reklamlarinda, konser verecek gruplari nitelendirdigi sifat.
  • lat.cultus, fr.culte. olmuş ve kelime anlamı ile tapınma, tanrı'ya, ilahi bir varlığa yahut tanrı sevgisine mazhar olmuş kişilere gösterilen saygı.
hesabın var mı? giriş yap