• erkeklerde küpe takma adetinde asıl önemli bulgu, kıpçaklar’da baş gösteriyor şöyle ki:
    kıpçak töresinde bilgece kanunlar koyulmuş. ülke, evladı için yaşardı. onların için kaygının en büyüğü gösterilirdi. daha sonrasında atasına sahip çıkabilmesi için çocuğu koruyabildiği en üst düzeyde koruyup dirayetli tutmaya çalışırdı.
    ailede küçük oğul baba evinde kalıp atasına, anasına yardım eder büyük oğul ise genelde orduda hizmet ederdi.
    herhangi bir sebeple ailede bir oğul olursa delikanlının kulağına bir küpe takılırdı. askerde komutan küpeli askeri görünce onu tehlikeli görevlere vermezdi çünkü türk töresi ona bu yetkiyi vermezdi. soyu içerisinde sonuncu erkek olan kişi ise kulağında iki küpe taşırdı. türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu.
    orduda herkesin hizmet etmesini zorunlu kılan zamanlarda erkekler için askerlik mecburi ve şerefli bir hizmetti ve askerliğini yapmamış erkeğe kız bile verilmezdi. kız vermeyi bırakın, kızlar askerlik yapmamış erkeği var bile saymazlardı. küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için sadece toplumsal bir nişan görevi görmüştür.
    kaynak: türklerin ve bozkırın eski tarihi, murad adji,
    bazı farklı kaynaklara göre de oğuzlarda takılan küpelerin askeri rütbelerini gösterdiği konusu atfedilir.
  • eczanedekiler dışında hepsine alerjim var. 5-6 farklı stil küpe denedim, hep yara yaptı. ama eczaneden aldıklarımı takınca gül gibi geçiniyor kulağım küpe ile. eczacı kızında da aynı problemin olduğunu yalnızca altın taktığında sıkıntı yaşamadığını söyledi. kenara biraz para koyup beyaz altın olanlarından almak lazım.
  • her insana yakışmayan, bazı kişilerde çok güzel dururken, bazılarını bozabilen takı çeşididir.

    genel olarak kulağa takılır.
  • nişanyan küpün nihai köken dilinin sami dillerinden biri olduğunu savunmaktan başka, bir de küp, kubbe ve kupayı kökendaş sayıyor. küpe ise kulak süsü anlamını taa eski türkçeden beri koruyormuş. ben küp için nişanyan'ın köpek sözcüğünün kökeni için öne sürdüğü köp (çok) sözcüğünü hayal ediyordum, galiba yetersiz ve ilintisiz.

    bektaşi, haydari, kalenderi vs batıni-şii tarikatlarda ehl-i beyte kul olma göstergesi niteliğinde dervişlerin kulağına küpe takılması adetmiş.

    (bkz: küpeli)
    (bkz: sanen)
    (bkz: mantıku't-tayr/@ibisile), halka/@ibisile, kulağına küpe olsun
  • akkoyunlu devleti'ndeki türkmen savaşçıların da kullandığı bir aksesuardır. bunu cinsiyetle bağdaştırmak ne kadar akıl karıdır bilmiyorum.

    ha ama gidip de pırlanta tip küpe de takmayın daha oturaklı bir şey takın. ha ben hiçbirini takmam o ayrı. vücudumda delikler açtırmak pek hoşuma gitmiyor.
  • şekil olmak, ortamlara akmak için takmayı düşündüğüm, fakat bir kitapta eski zamanlarda kölelerin taktığını okumamla takmaktan vazgeçtiğim, hatta ortamlara akan küpeli şekillerin içlerinde bir yerde köle ruhu taşıdığını düşündürten ve dolayısıyla artık karşılaştığım zaman küçümseyerek baktığım nesne.
  • neden var, niye takılır bir türlü anlam veremediğim nane. eskimiş, işlevsiz ve dayatılan bir güzellik algısı uygarlığın gelişmesiyle neden yok olmamış çok garip doğrusu.
  • başkasında çok beğeniyorum ben bu hedeyi, ama kullanamıyorum çünkü kulaklarımı çok acıtıyor.

    bir de bence gözlüklü kadınlar büyük küpe takmasın; bundan daha saçma bir manzara daha olamaz. hele ki kemik çerçeve gözlük-büyük küpe ikilisi; tam bir facia.
  • çok kız hissettiren aksesuar. delikanlı kızlar ve erkekler takmasın.
  • kulaktan sarkan ve kişinin hareketiyle sallanan şekilde tasarlanmış olanlarına hayran olduğum. uygun bir kıyafet ve toplu saçla gerçekten çok güzel durabiliyor.

    fakat ağır olanlarının kulak memesini pörsüttüğünü düşünüyorum.

    (bkz: kulak memesinin pörsümesi)
    (bkz: pörsümek)
hesabın var mı? giriş yap