*

  • fizik konusunda kuramlar üreten ve bu kuramlar üzerinde hesap kitaplar yapıp, "evren nereden geldi nereye gidiyor", "büyük patlama nasıl oluştu", "büyük patlamadan sonraki ilk saniyede neler oldu" sorularına cevaplar arayan bilim adamlarının branşı.
    (bkz: stephen hawking)
    (bkz: albert einstein)
  • bu isi yapanlar icin (bkz: teorik fizikci)
  • sadece kozmoloji ile ugrasmayan, "ulan su topaçı bir de söyle cevirirsek acaba neden böyle hareket eder?" türü "çocukca" sorulara, dünya üzerindeki en zekice yaklasimlari yapabilen insanlarin ugrasidir. bu yüzden bazen delimsek hareketler sergileyebilir bu isi yapanlar. mazur görünüz.
  • afedersiniz, eşşek gibi matematik bilmeyi ve bilgisayar kullanmayı gerektirir kuramsal fizik. ayrıca bu işle az çok uğraşmış insanlar bilir ki, ortaya atılmış herhangi bir teori veya herhangi bir fikir, o an itibariyle fiziksel görünmese de, ileride mutlaka bir şekilde kullanılır. örnek olarak : (bkz: kozmolojik sabit)

    bir de, yaratıcılığın ortaya çıkması için en çok emek sarfedilmesi gereken alanlardan biridir, oturup vahiy beklemeyiniz, oturup çalışınız. *
  • ne kadar emek sarfedilse de türkiye'nin en önemli fizik bölümünde barındılırmamaya çalışılan tarz fizik.
  • gerçek fizik, a priori yapılır* derler, kuramsal fizik de gerçek fiziktir o vakit.
  • fevkalade geyik bir insan olmayı gerektiren bir uğraştır. çalışırken geyik yapılır, can sıkıldığında geyik yapılır. zaten çıkan işler başlarda geyiğe benzer, sonra adama benzer.

    sözlükteki en geyik kuramsal fizikçiler için: (bkz: suicyco), (bkz: ilkehan) (bkz: ponthus) (bkz: cash)
  • şahsen bayildigim fakat bir sekilde tav oldugum bir bilim kolu kuramsal fizik.. albert aynstayndan tut, stephan hawking e tüm populer fizikcilerin ugrastigi bir dal.. demek ki neymis fizikte populerlik kuramsal fizikten geciyormus..

    simdi bu abiler cok büyük rakamlarla konusurlar matematik den süpper anlarlar hic bir kuvvetin (yaradan dışında töbe) yerinden kıpırtatamayacagi kütleler, gidemeyecegi mesafeler hakkında oturduklari yerden vay efendim şöyle bükülüyor, buradan bir soluncan deligi actik.. somut bir sey var mi? yok.. gordun mu hic sen konustugun seylerden? yok.. hani lan solucan deligi o kadar vir vir konusuyonuz ? simdi olusmuyor ama..

    herkesin dilinde bir kara delik.. bunun üzerine sıkıstırma hesapları yapiliyor, kütle hesaplari yapılıyor "kara delik soyle emer fikrin durur gormen gerek" deniyor..

    arkadasim!! sen gordun mu hic kara delik? neylen gordun teleskopla mi baktin? neyine baktin serseri hani isigi cekiyordu? "efendim işte orasi isigi emdigi icin goremiyoruz falan" ayaklarina yatiliyor bişiler oluyor..

    yemem ben bunlari.. bir anadolu cocugu yemez bunlari.. bana somut seylerle geliceksin diyceksin ki "ahanda bu kara delik.. elimde duruyor zira 10 üzeri -20 kere kuculttum.. agir tabi biraz.." ben o zaman sana "afferin" derim "bravo helal olsun kocuma derim"

    ama onun otesinde gormedigin duymadigin dahasi tatmadigin sey hakkinda "içine her seyi aliyor masallah","istese kücülür büyür hiiiic dert tasa etmez" demek bence kaypakligin daniskasi. godoslugun bayragini sallamak gibi bir durum..

    bana bak efendi!! bir cisim rabbim izin verirse sıkısır rabbim izin verirse genisler.. buna sen bilmem ne sabiti ile ne bileyim şirodinger dalgasi ile karar veremessin.. sana mi kalmis lan annamak rabbulaleminin yaratmak icin ter doktugu evreni?

    sinirlendim lan..

    bit kadar atom kadar insan evladi aklinin fikrinin alamayacagi, tahayyul edemeyecegi seylerin hesabini yapiyor arkadas.. yikar o seni yanina gidemeden, yutar yakar be.. rabbulaleminin işine karısılmaz..

    konu hakkinda cok severim event horizon diye bir film var.. böyle kuramsal fiziklen ugrasan firlamalar "hadi bakalim yeter oturdugumuz binelim gemiye gidelim solucan deligine" ayarinda gazlaniyorlar.. aliyorlar biralari, takiyorlar teybe neset ertas akarlarken heralde allahin gucune gidiyor ki kendilerini tak cehennem vari bir mekanda bir alemde buluyorlar.. goruyorlar belalarini..

    zinhar töbe ederim ben..
  • türkiye de (bkz: istanbul üniversitesi)'nde prof. dr. (bkz: ahmet yüksel özemre)'nin kurduğu kürsüdür. yine ahmet yüksel özemre basta olmak üzere erdal inönü, emine rızaoğlu, şehzuvar zebitay, haşim mutuş gibi bilim insanlarının yetiştiği ve türkiye'nin dünya'daki fiziksel çalışmalar adına en çok söz sahini olduğu ana bilim dalıdır.

    an itibariyle istanbul üniversitesinde bu kürsünün başkanlığını şehsuvar zebitay yapmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap