• zerdeçal'ın etken maddesi. diyabet tedavisindeki pozitif etkileri dikkat çekici.

    şuradaki başlığın altında yer alan yorumlardan aynen alıntılarsam (dr. eyup aybek tarafından yazılan)

    http://www.diyabetimben.com/…rusmemiz.html#comments

    1-) curcumin ve retinopati:

    curcumin, birçok moleküler mekanizma ve antioksidan etki ile retinopatiyi engeller veya gelişme riskini ciddi bir biçimde azaltır..curcumin ayrıca aldoz redüktaz enzimini bloke ederek sorbitol faaliyetini de düzenleyerek retinopatiyi daha başlamadan engeller..

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21314438

    http://www.hindu.com/…du/holnus/099200810101523.htm

    http://www.ucdenver.edu/…ficty and significance.pdf

    2-) curcumin ve diyabetik nefropati:

    curcumin, sahip olduğu anti-inflamtuar etkiler ve güçlü antioksidan etkisiyle diyabetik nefropatiyi önler veya yakalanma riskini ciddi bir biçimde azaltır..curcumin ayrıca var olan diyabetik nefropatiyi de iyileştirebilme özelliğine sahiptir..

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22045654

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23127801

    http://www.uwo.ca/…mages/pubs/2009/paper 2009-2.pdf

    3-) curcumin ve diyabetik nöropati:

    curcumin, nitrik oksit sentezini düzenleyerek ve inflamatuar sitokinlerin balansını ayarlayarak, yüksek kan şekerinin sinir hücrelerinde yaptığı tahribatın oranını azaltır..

    http://foxtag.net/articles/15_art diabetes.html

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/…c/articles/pmc2929771/

    4-) curcumin prediyabetten, diyabete geçişi engeller:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22773702

    http://www.reuters.com/…diabe-idusbre86q0zn20120727

    5-) curcumin, otoreaktif t hücrelerinin pankreatik beta hücrelerine verdiği immun hasarı tersine çevirir:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20305684

    6-) curcumin, kalp ve damar hastalıkları riskini minimuma indirir:

    http://www.aor.ca/…nt/uploads/2013/01/curcumin1.pdf

    http://naturalsociety.com/…tacks-strengthens-heart/

    7-) curcumin pankreas kanserini önler..diğer kanserlere karşı da bariz koruma sağlar..

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19003584

    http://www.sabah.com.tr/…e-yaratan-baharat-zerdecal

    zerdeçali nasıl tüketmeliyiz ?

    zerdeçali alıp toz halinde yiyerek tüketmemeliyiz..bu şekilde tüketilirse hem tüketimi zor olur, hemde ağzımıza şişer zerdeçal..zerdeçalin emilimi düşük olduğu için emilimini arttıran ve suda çözünmesini sağlayan bir madde içinde çözülmesi gerekir..en iyi çözücü etil alkol’dür..yada gliserol..ama etil alkolü tavsiye ederim..bir kahve kupasının içine bir yemek kaşığı zerdeçal koyup, üzerine yüzde 40 alkol ihtiva eden vodkadan bir kapak koyup iyice karıştırınız..ardından üzerine sıcak su ilave edip karışımı iyice karıştırıp zerdeçalin iyice suda çözünmesini sağlayınız..ardından afiyetle içip diyabetin zararlarından vücudunuzu koruyunuz..

    aşağıdaki gibi:

    http://www.youtube.com/watch?v=8ymbntjpfty
  • zerdeçalın içinde bulunan bir etken madde.

    hint toplumu binlerce yıldır zerdeçalı günlük hayatının bir parçası olarak yüksek miktarda tüketiyor. çayını içiyorlar, baharat olarak neredeyse tüm yemeklerine atıyorlar. bilim insanları bakmış ki, bu toplumda metabolik sendrom, diyabet, kanser, artrit gibi problemler daha az görülüyor. zerdeçal içerisindeki hangi madde bunu yapıyor diye araştırdıklarında kurkumine ulaşmışlar.

    kurkumin ilk olarak 1842 yılında vogel tarafından izole ediliyor. ilk defa molekül yapısının ortaya konması ise 1910 yılında oluyor. 1945 yılında ise antibakteriyal özelliği ile ilk bilimsel yayını nature dergisinde yayınlanıyor.

    ancak bilim dünyasındaki asıl sükseyi 1995 yılında nf-kb supresyonu yaptığının bulunmasıyla yapıyor. nf-kb normalde bizim koruyucu moleküllerimizden bir tanesi. görevini yapıp geri çekilmesi gerekirken, birçok kronik hastalıkta geri çekilmiyor ve overeksprese oluyor. örneğin kanser dokusunda ne kadar çok nf-kb miktarı varsa, o kadar kemoterapiye dirençli olduğunu bulmuşlar. bu nedenle günümüzde bazı onkologlar kurkumin ile kemoterapiyi kombine olarak kullanıyorlar. kurkumin ile nf-kb’yi baskılıyorlar, kemoterapi ile asıl darbeyi vuruyorlar.

    peki kurkumini baharat olarak kullanalım, çayını içelim. destek olarak almaya ne gerek var?

    hint toplumu bu baharatı binlerce yıldır kullanıyorlar. dolayısıyla atalarından gelen bir gen mirası var. nasıl ki bir hintli, bir egeli gibi ben zeytinyağlı yemek tüketeyim, kalp damar sağlığım hemen düzelsin diyemezse, biz de baharat kullanalım hemen fayda görelim diyemeyiz.

    zaten zerdeçal içerisinde 300’den fazla etken madde var. kurkumin bunlardan sadece bir tanesi ve %2-5 oranında bulunuyor. dolayısıyla etkin dozda kurkumin almak için yüksek miktarda zerdeçal tüketmek gerekir ki bu da fizyolojik olmayacaktır.

    kurkumin en önemli problemi ise bağırsaktan emiliminin çok düşük olması. çünkü kurkumin yağı seven yağ gibi bir madde. suda hiç çözünmüyor. bu nedenle hemen gaitayla birlikte atılıyor. bilim dünyası ve ilaç firmaları, paralarını ve mesailerini ne yapar ederiz de kurkumini emilebilir hale getiririz üzerine harcamışlar. bu nedenle her firma en yüksek emilimin kendisinde olduğunu iddia ediyor. işin aslı nedir gelin birlikte bakalım.

    piyasada novasol, meriva, theracurmin, curcumin c3, sıradan curcumin gibi etken maddeler var.

    novasol: içerisinde polisorbat dediğimiz bir emülgatör var. ancak polisorbatın bağırsak florasını bozduğu, metabolik sendroma sebep olduğu ile ilgili nature dergisinde yayınlanan çalışmalar var. ayrıca neuro rx dergisinde kan beyin bariyerini geçirgen hale getirerek beyni toksinlere açık hale getirdiği bildirilmiş. ayrıca dünya sağlık örgütü’nün belirlediği bir maksimum alım dozu var. sağlık için kullandığımız kurkumin’in yanında böyle soru işaretleri ile dolu bir maddeyi vücudumuza almak çok akıl karı olmasa gerek.

    meriva: fitozom teknolojisi ile biyoyararlanım elde etmeye çalışmış. ancak birazdan bahsedeceğim theracurmin’in meriva’ya karşı 4 kat daha fazla biyoyararlanımı bulunuyor. ancak sağlıklı olma konusunda novasolden daha iyi bir alternatif.

    theracurmin: benim tercih ettiğim ve gerçekten üstün bir inovasyon ürünü. gum ghatti sakızı denilen doğal bir bitkinin biyoyararlanımından faydalanılarak, kurkumin emilebilir hale getirilmiş. doğal olması önemli. ayrıca dünya’da suda homojen olarak dağılabilen, hidrofilik tek kurkumin maddesi. buradan dağılım videosunu izleyebilirsiniz. şansımız şu ki, türkiye’de bir firma bunu getirtmiş ve ülkemizde mevcut. curcumin c3’e göre 27 kat, meriva’ya karşı da 4 kat daha fazla biyoyararlanıma sahip.

    curcumin c3: en ilkel kurkumin diyebilirim. 1997’de karabiberle kurkuminin emiliminin arttığı bulunmuş. ondan sonra kurkumin+karabiber kombinasyonları üretilmiş. ancak günümüzde bu ikiliye gerek kalmadı. eğer bir üründe karabiber varsa bilin ki eski teknolojidir.

    peki nereden bilelim hangi üründe ne var?

    ne yazık ki bazı firmalar içerisinde ne olduğunu saklıyorlar. hatta birçok üründe 40 mg-60 mg kurkumin bulunurken, içindekiler kısmına 720 mg kurkumin ekstraktı yazan firma bile var. vatandaş da yüksek rakama aldanıp onu alıyor. ancak içerisinde %2-5 oranında kurkumin olduğu için alacağı kurkumin miktarı yine 39-40 mg. benim tavsiyem theracurmin içeren zaten bir firma var türkiye’de, onu alıp risk almayın.

    yapılan çalışmalar 120-180 mg dozunda yapılmış. ancak türkiye’de kurkumin’in 40-60 miligramı bile 200 tl gibi bir fiyata sahip. maddi gücünüz varsa, tavsiyem 2-3 kapsül kullanmanız. keşke türkiye’de de yüksek dozları ucuza alabilsek. umarım bir gün bizim akademisyenlerimiz de yüksek biyoyararlanıma sahip kurkumin üretirler de ucuza kullanabiliriz.
  • "lay's fırından" içinde renklendirici olarak kullanıldığını gördüğüm hede.
  • zerdeçalın içindeki bir madde.

    amerikalı bilimadamları, yapısını biraz değiştirerek bundan geliştirdikleri cnb-001 .

    felç sonrası tedavide kullanılıyormuş.
  • denekler üzerinde 18 ay boyunca yapılan araştırma sonucunda hafıza ve zihin sağlığını iyileştirmede etkili olduğu sonucuna varılmış.

    araştırmayı yürüten, ucla longevity (uzun ömürlülük) center, geriatrik psikiyatri bölüm direktörü, dr. gary small demiş ki:

    "the people who took curcumin experienced significant improvements in their memory and attention abilities, while the subjects who received placebo did not, ın memory tests, the people taking curcumin improved by 28 percent over the 18 months. those taking curcumin also had mild improvements in mood, and their brain pet scans showed significantly less amyloid and tau signals in the amygdala and hypothalamus than those who took placebos. these results suggest that taking this relatively safe form of curcumin could provide meaningful cognitive benefits over the years."

    meali: placebo alan deneklerin aksine; curcumin alan kişilerin hafıza ve dikkat kabiliyetlerinde önemli iyileşmeler görülmüş, hafıza testlerinde 18 ay sonunda %28'e varan daha yüksek skorlar alınmış; pet taramalarında beynin amigdala ve hipotalamus bölgesinde amiloyit ve tau sinyallerinde önemli derecede düşüş olduğu (iyi bir şey olduğunu sanıyorum *) görülmüş. bu sonuçlar neticesinde, yıllar içinde zihin ve idrak yönünden faydaları sebebiyle makul/güvenli ölçüde curcumin alınması tavsiye edilmiş.

    araştırma 50 ila 90 yaş arasındaki 40 yetişkin üzerinde yapılmış. curcumin alan denekler 18 ay boyunca günde iki kez 90'ar mg olmak üzere toplam 180mg curcumin almış.
  • herkesin yazdığı üzere zerdeçal kısaca. içindeki etkin madde. iltihap giderici etkisi olduğu yazıyor. tümörleri besleyen kan damarlarının oluşumunu durduğu gözlemlenmiş. hatta kanserojen maddelere maruz bırakılan farelerde ve kemoterapiye cevap vermeyen meme kanseri tumörlerinde de bu maddenin etkili olduğu görülmüş ve kanserin yayılması engellenmiş. kanser oluşumunu durduruyor yani. vuu..

    zerdeçali tek başına kullanırsanız bu etkileri göstermez. anti kanser ve enflamasyon özelliklerinde etkili olması için mutlaka karabiber ile tüketmek gerekiyor. çünkü bu maddeyi %2 bin katına çıkarıyor. vücut tarafından emilimini sağlamak için ise zeytinyağı ile birlikte tüketmek gerekiyor. aynı oranlarda karabiber, zerdeçali zeytinyağına karıştırıp salata, yemeklerinize katabilirsiniz.

    bu karışımı kış aylarında zencefil ile birlikte kemik suyuna ilave edip bomba etkisi yaratabilirsiniz. ya da taze zencefili sıkıp suyundan bir karışım yapabilirsiniz. günde 2 kaşık mutlaka kullanılması gerektiğini tavsiye ediyorlar.
  • zerdeçaldaki etken maddelerden biri.

    kireçlenme, obezite, kalp hastalıkları, diabet, karaciğer rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok rahatsızlığa karşı önleyici/tedavi edici özellikleri yeni yeni keşfedilen anti-mantar ve anti-bakteriyel mucize.

    ancak, taze ve toz formunda kullanarak zerdeçaldaki kurkuminin vücuda girmesi çok zor. her ne kadar tablet formları olsa da onların da pek işe yarar olmadıkları şu videoda görülmekte.

    zerdeçaldaki kurkuminin açığa çıkarılıp vücuttaki emilimini sağlamak için en iyi yöntem ise onu kızgın yağda kavurmak. bildiğiniz yemek yaparken soğanları kavurmadan önce tercihe göre yarım veya bir çay kaşığı toz zerdeçalı kızgın yağa dökün, bir-iki dakika tahta kaşıkla kavurun. hatta, üzerine aynı miktarda toz karabiber de ekleyin. zira, karabiber kurkuminin vücutta emilimini %2000 (iki bin)'e dek artırmakta.
  • zerdeçalın içerisinde bulunan etken maddelerden bir tanesi.

    baharat olarak kullanımında sadece sindirim sistemine destek olur çünkü sindirim sisteminden sonra kana karışmaz, emilmez. antikanser özelliğini göstermesi için sindirim sisteminden sonra kana karışması gerekli. bu yüzden kurkumini bazı işlemlerden geçirip emilebilir hale getirerek takviye gıda olarak satıyorlar. eğer siz de antikanser özelliği için kurkumin tüketmek istiyorsanız baharat formunu değil, eczanelerden alacağınız takviye gıdaları tercih etmelisiniz.

    edit: baharat olarak kullanılan kurkuminin işe yaradığını iddia edip makale paylaşan arkadaşın makalesinden alıntılar:

    "...bu baharattan polifenoller, seskiterpenler, diterpenler, triterpenoidler, steroller ve alkaloitler dahil olmak üzere çeşitli kimyasal bileşenler izole edilmiştir. zerdeçalın% 2-5'ini oluşturan kurkumin, belki de en çok çalışılan bileşendir. zerdeçalın faaliyetlerinin bazıları kurkumin tarafından taklit edilebilse de, diğer faaliyetler kurkumin bağımsızdır. -hücre bazlı çalışmalar- zerdeçalın antimikrobiyal, böcek öldürücü, larvicidal, antimutagenik ve antikanser ajan olarak -potansiyelinin- olduğunu göstermiştir. çok sayıda hayvan çalışması, bu baharatın proinflamatuar hastalıklar, kanser, nörodejeneratif hastalıklar, depresyon, diyabet, obezite ve ateroskleroz karşısında potansiyelini göstermiştir. moleküler seviyede, bu baharatın çok sayıda hücre sinyal yolunu modüle ettiği gösterilmiştir."

    paylaşılan makale kurkuminden değil, zerdeçalın tamamından, özellikle de kurkumin dışındaki maddelerden bahsediyor. ayrıca son cümlede "moleküler seviyede" ve "hücre bazlı çalışmalar" diye de bir not düşülmüş. son paylaştığı makalenin ilk cümlesi:

    "curcuma longa l.'den elde edilen curcumin'in tıbbi özellikleri, karaciğerde ve bağırsak duvarında hızlı metabolizması ve dolayısıyla zayıf biyoyararlanım nedeniyle kullanılamaz. "

    devamında piperin ile biyoyararlanımın artacağı iddia edilmiş. bu da piperinin, kurkuminin metabolizasyonunda sorumlu olan enzimleri inhibe ederek yaptığı söylenmiş. ancak makalede zerdeçaldan değil, kurkuminden bahsediliyor. gönüllülere zerdeçal yedirmemişler yani. nerden mi anladım?

    "bazal kan örneği alımının ardından 2 g saf kurkumin tozu (her biri 4mg'lık 4 kapsül) veya 2 g saf kurkumin tozu, 20mg saf piperin tozu (4 kapsül 500mg curcumin + 5mg piperin) ile birleştirildi..."

    hastalar kapsül olarak almış yani kurkumini. birbirinin etkisini arttıran ve birlikte sinerjik etki yaratan maddeleri birleştirip kapsül olaral almak başka, zerdeçalın üstüne karabiber döküp yemek başka. zerdeçalın içerisinde zaten az kurkumin var. bu yüzden çalışmalar zerdeçal üzerine değil, izole edilen kurkumin üzerine. umarım anlatabilmişimdir. umarım arkadaş bir daha birini yalancılıkla suçlarken iki defa düşünür.

    yorum sizlerin.

    edit 2: ahahahah adam sadece özeti okumuş hala makaleyi okudun mu diyor. ahahahaha

    edit3: yazarın kanada'da yaşadığı için kendini bu kadar önemsemesi cidden üzücü ya :( tek başarınız bu olmasın lütfen. tamam kurkumini baharat olarak ye sen.
  • zerdaçal diye bildiğimiz köri olarak da kullanılan baharatın esas maddesi. oksidatif stres ile meydana gelen enflamatuar hastalıkların yan tedavisinde önemli bir yeri olabileceği kanıtlanmıştır. nörodejeneratif hastalıklar da oksidatif stresle seyreder ve bu oluşan zararlı oksijen radikallerini süpürme işinde başarılı bir baharattır. hatta hindistan gibi köri baharatının yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde alzheimer hastalığının oranı çok düşük görülmüş. bu bile hayatınıza bu baharatları katmanıza vesile olabilir. antioksidan diye geçen birçok yiyeceğin içinde en kıymeti anlaşılmamış olabilir kurkumin.
  • zerdeçal ve diğer güney asya baharatlarından elden edilen kurkumin, dna hasarıını ve tümör oluşumunu azaltıp normalde dokuyu radyasyondan koruyormuş.
hesabın var mı? giriş yap