• hızla gelişen teknoloji sayesinde akıllı pek çok ürün çalışma masamızda cebimizde otomobilimizde ya da evimizde yerini alıyor.

    bu ürünlerden biri olan akıllı kalemler çoğumuzun özellikle de öğrencilerin vazgeçilmezi kurşun kalemlerin tahtını sarsar mı ya da ne zaman sarsar bilinmez. biz de bu ay köşemizi hâlâ kırtasiye listelerinin başkahramanı kurşun kalem hakkında az bilinenlere ayırdık.

    *karbonun allotroplarından yani farklı geometrik şekildeki kristallerinden biri olan grafit 16. yy ortalarında keswick yakınlarında (ingiltere) keşfedildi eski yunancada "yazmak" anlamına gelen "grafit" kelimesi ilk kez 18. yy da alman kimyacı a. g. werner tarafından kullanılmaya başlandı.

    *kalem kelimesi türkçeye arapçadan geçmiştir. yunancada "kamış" anlamına gelen "kalamos" kelimesinin arapçada "kalem" şeklinde dönüştüğü düşünülüyo. kalem kelimesinin latincesi olan "pencillus" " küçük kuyruk" anlamına gelir.

    *ortalama bir kurşun kalem yaklaşık 56km uzunluğunda çizgi çizilebilecek ya da 45.000 kelime yazılabilecek kadar grafit içerir

    *yunan şair selanikli philip mö 1. yy da şiirlerini kurşundan yapılmış yazma araçları kullanarak yazdı fakat modern kurşun kalemden 1565 yılında ilk söz eden kişi isveçli doğa bilimci conrad gesnerdir.

    *nicolas - jacques conte kil ve grafit karışımından kurşun kalem üretmiş ve bu işlemin patentini 1795 yılında almış. ilk kalemtraş patenti ise bernard lassimone tarafından 1828 yılında alınmış. 1847 yılında ise therry des estwaux geliştirilmiş mekanik kalemtraşı icat etmiş.

    *fransız araştırmacılar kurşun kalem izlerini silmek için bir çeşit bitkisel sakız olan kauçuğu kullanma fikrini tesadüfen bulmuş. o zamana kadar silme işi ekmek kırıntılarıyla yapılıyormuş.

    *günümüzde abd de satılan kurşun kalemlerin pek çoğunun ucunda silgi vardır avrupada satılanlarda ise genellikle yoktur.

    *abd li yazar henry david thoreu walden gölü kıyısında yalnız geçirdiği iki yılın sonunda walden isimli kitabını yazmış kitabını yazarken münzevi hayatı öncesinde babasının boston yakınlarındaki kurşun kalem üreten işyerinde kendi tasarladığı kurşun kalemi kullanmış.

    *1861 de eberhard faber ilk seri üretim kurşun kalem fabrikasını new york ta kurdu

    *kurşun kalem amerikan iç savaşı sırasında askerlere verilen temel araç gereçler arasında yer almıştır.

    *mekanik kurşun kalemin patenti 1822 yılında alındı mekanik kalemi de geliştiren sampson mordan ve john isaac hawkins isimli iki ingiliz in kurduğu fabrika 2. dünya savaşı sırasında 1941 yılında bombalanana kadar kalem ve gümüş objeler üretti.

    *1917 de sovyet devriminden sonra abd li girişimci armand hammer ssbc deki tek kurşun kalem üreticisi olmayı başardı.

    *dünyadaki bütün kurşun kalemlerin yarısından fazlası çin den geliyor.

    *kurşun kalemler yerçekimsiz ortamda kullanılabilir uzay çalışmalarının ilk yıllarında abd li ve rus astronotların uzayda kurşun kalem kullandığı söyleniyo. ancak kurşun kalem kullanıldığında etrafta uçuşacak iletken karbon tozları çok hassas olan elektronik cihazların kirlenmesine ve sorun yaşanmasına yol açabilir diğer yandan kurşun kalemin tahta kısmının uzay aracının saf oksijenden oluşan ortamında yanma ihtimali olması uzay görevlerinde kullanılacak yeni bir kalem tasarlanmasını gerektirdi.

    *1965 yılında mühendis paul c. fisher yeni bir kalem tasarladı ve patentini aldı söylentilere göre fisher kalem şirketi " uzay kalemi" için 1 milyon dolar harcadı fisherin uzay kalemine bir dizi teknolojik gelişme sonucunda eklenen özellikler kalemin sadece uzayda değil her türlü ortamda kullanılabilir olmasını sağlad.

    *kuala lumpur yakınlarında üreticisi tarafından sergilenen yaklaşık 20 m uzunluktaki dünyanın en büyük kurşun kalemi malezya ağacından ve polimerden yapılmış.

    *santa barbara california üniversitesi ndeki mühendisler atomik kuvvet mikroskobunu bir çeşit kurşun kalem gibi kullanarak 50 nanometre genişliğinde çizgiler çizildi.

    *kalemlerin üzerindeki "b" ve "h" harfleri sertlik ve siyahlık derecesini belirtir. b harfi ingilizce black ( siyah) h harfi ise ingilizce hard (sert) kelimelerinin baş harfleridir. grafit ve kil oranları değiştirilerek sertlik ve siyahlık ayarlanır.

    -özlem ak ikinci / bilim ve teknik
  • hala ve hala iyisinin yeri dolmayan kalem türü.
    kamu kurumu bic'iyle falan olmaz o işler. yazı ciddiyet ister. hah bir de kare bulmaca, çengel bulmaca, sudoku gibi şeyler mürekkepli kalemle çözülmez.
  • geçen gün eski bir arkadaşımın paraguay’dan getirdiği kurşun kaleme bakarken aklıma geldi. hayat ne garipti. eskiden gittiğim ülkelerde alışveriş hevesimi kırsın diye magnetle beraber kurşun kalem alırdım. eve gelen misafirler, “aa ne güzeller, kurşun kalem mi biriktiyorsun” diye sorardı. şimdi bırak başka ülkelere gitmeyi evden çıkıp kadıköy’e bile lütfen gidiyorum. euronun anasının amı kadar lira olmasını geçtim. illa avrupa’ya gideceğiz diye bir şart yok. ne bileyim en kötü bir gürcistan’a, bulgarista’a, olmadı iran’a filan giderdim. zaten burnum mantar kokusu da almıyor bu aralar. neyse ki bir sürü kurşun kalemim var.
  • hayatta gercek amaclar ugruna, herkesin birseysel cabasi var ise veya topluluk halinde bir caba icindeler ise; insanlarin aklina suç, kotuluk, ayrim, asagilama/buyuklenme, kin duyma.. vs gibi durumlar gelmiyor.. insan beyni her ne kadar gelistirilebilen, mucizevi, maksimum verimi alabilmeye zorlanabilir bir yapisi da olsa; eger verimli isler ve gercek hedefler pesinde kosulmazsa kolayi secip ilkel haline donuvermek isteyebiliyor..

    kendini gerceklestirme cabasi meslek hayatina girdikten sonra dis etkenler acisindan azaliyor. klasik söylenen döngü vardir ya; doğ, büyü, egitim al, is bul, evlen, cocuk yap, öl.. evlen ve cocuk yap
    kismina girmek tercih edilmese de, iş hayati-ev hayati kisir dongusu basliyor.

    iste en son iki asama arasindaki sure cok uzun, diger seceneklerin araliklarina gore. o kisimda insanlar bosluga dusebiliyor, “ee siradaki?” diyebiliyor. bu kisimda genelde kendimizi buyumus, olgunlasmis olarak tanimlarken, yasantinin icinde bir bakiyoruz yeni durumlarla yuzlesiliyor. bu safhada daha once deneyimlenmemis durumlarla karsilasinca; kendini dogurma, yeniden yapilandirma, sartlari kendine uydurma veya mevcut sartlara uyma zorunluluklari olusuyor. daha guzel yazmasi icin, tıraşlanan bir kursun kalem gibi, azaliyor, o esnada cani aciyor, fakat guzellesiyor, islevi artiyor yeniden, ve uretmeye uygun hale geliyor.

    iste o tiraslanma halinden korkmamak, o noktada sizlanmamak, yeni deneyimlere; yeniden verimli ve daha tecrubeli olarak girileceginin bilincinde olmak lazim.

    en son ne zaman bir kurşun kalem açtınız?

    eğer bir kursun kalem iseniz, sizi tutanlara yönelik; köşeli misiniz, uzun sure tutunca can acitan turden, yoksa dairesel misiniz?

    silik mi, yoksa minik kirintilari sacacak kadar koyu ve kalici mi iz birakirsiniz?

    biraktiginiz izleri silmek ister misiniz, yoksa o izler midir sizi yeni izler olusturmaya heveslendiren? onlara acemilik olarak bakip begenmemezlik mi edersiniz, yoksa tecrube kazanma basamaklari olarak gorup, su anki bulundugunuz nokta adina onlarla gurur mu duyarsiniz?

    tiraslanip kuculmek, bir gun biteceginiz ruh halini mi baskin kilar sizde, yoksa bir suru iz biraktim ve misyonumu gerceklestiriyorum hissi mi yasatir?

    bütün kurşun kalemlerin başında taç vardır. baslari sivri iken, guzel yazar, cabuk kirilir, pıt diye ucundan kucucuk dahi kirilsa ilk yazis kagidin canini biraz acitir, elde avucta zor zaptedilir, boyu kisaldikca tutusu kolaylasir, ucu ufaktan koreldikce daha bir bugulanir, golgelenir, kendini birakir, akışkanlaşır, en etkileyici halini alir.. bu durum her tiraşlanma sonrasinda tekrarlanarak yaşanır, yaşanır…

    adı kurşun, sesleri değiştiginde anlamı dile gelen *, özü kurşundan hafif, yazmaktan gelen, beni yazdikça hem var eden, hem tuketen…

    (bkz: to be developed)
  • kalemlerin en güzeli. sıcak ve samimi. hala kullanıyorum. bir tek kendimi biliyorum kullanan.
  • güzel acilmis, ucu sivri bir kursun kalem ile yapabileceginiz seylerin siniri yoktur.
  • kurşun kalemin ucunu açarken o çıtır çıtır sesi ve kokusu ne de güzeldir.
  • kaleminiz bitip küçülünce onu gene küçülmüş başka bir kalemle birleştirip kullanabilmeniz için üretilmiş şöyle bir ürün var.

    kurşun kalem... arzu nesnesi
  • sabit kalem, kurşun kalem ile tükenmez kalemin arasındaki evrim halkası. bir başka adı da kopya kalemidir. mor renkte yazar, silinmez veya zor silinir. ıslaklık bulursa mürekkep gibi yayılır.

    dolma kalemler de çok çeşitli ve sorunlu. bir kısmı donmuştur, akmaz. bazısı prostatlı gibidir, onlara da güvenilmez.
  • bu yüzyılda artık çoğu insanın varlığını dahi unuttuğunu düşündüğüm kalem.

    hepimize ilk okulda kullandırdıktan sonra bir aşamadan sonra uçlu kalem kullanmaya başlattılar sanıyorum ki orta okuldan sonra. lise bittikten sonra zaten eğer her gün kullanacağınız bir fakültede okumuyorsanız kimsenin kalemle işi olmuyor. üniversite sonrasında da iş hayatında sadece tükenmez eğer önemli bir gibi hissetmek istiyorsak dolma kalem kullanıyoruz. bir gün ilk okul çocuklarına da uçlu kalemler verecekler ya da ressamlar tabletlerinde resim yapmayı yeğleyecekler ve bu kurşun kalemler unutulup gidecek.

    insan yaratmadan rahat edemez bu onun doğasında var. ayrıca depresyon denilen illetin de yaratmayan insanlarda daha çok meydana geldiğini düşünüyorum. kalem kullanmak gerçekten yaratan ya da yaratmaya çalışan insanın işidir. düşüncelerin elin yordamıyla direkt olarak aktarımı kalem sayesinde mümkün (hatta bunun hakkında çalışmalar da mevcut). ben de analog life yaşam tarzını benimsemeye çalıştığım için not defteri kullanmaya özen gösteriyorum. kurşun kalemlerimi de özellikle kullanıyorum. uzun lafın kısası siz de kullanın biraz nostaljik çoğunlukla da iyi hissettiriyor.
hesabın var mı? giriş yap