*

  • (bkz: kurşunkalem)
  • bu yıl 12.si düzenlenecek 1001 belgesel film festivali'nde galası yapılacak belgesellerden biri. yönetmen koltuğunda mustafa ünlü’nün oturduğu “kurşun kalem” siverek’ten paris’e uzanan bir hayatı, yazar osman necmi gürmen’in biyografisini sunuyor.
  • ilk gösterimi 5 aralık günü saat 18.00'da 1001 belgesel film festivali kapsamında yapılacak belgeseldir.

    http://www.facebook.com/…hp?eid=204914591688&ref=nf
  • en sevdiğim şey... öyle ki her gün bir tane satın aldığım olur gerisi defterim ve kahvem ... bu üçlü ile arkadaşlık ettiğimden beri insanlardan daha az şey bekler oldum.
  • hızla gelişen teknoloji sayesinde akıllı pek çok ürün çalışma masamızda cebimizde otomobilimizde ya da evimizde yerini alıyor.

    bu ürünlerden biri olan akıllı kalemler çoğumuzun özellikle de öğrencilerin vazgeçilmezi kurşun kalemlerin tahtını sarsar mı ya da ne zaman sarsar bilinmez. biz de bu ay köşemizi hâlâ kırtasiye listelerinin başkahramanı kurşun kalem hakkında az bilinenlere ayırdık.

    *karbonun allotroplarından yani farklı geometrik şekildeki kristallerinden biri olan grafit 16. yy ortalarında keswick yakınlarında (ingiltere) keşfedildi eski yunancada "yazmak" anlamına gelen "grafit" kelimesi ilk kez 18. yy da alman kimyacı a. g. werner tarafından kullanılmaya başlandı.

    *kalem kelimesi türkçeye arapçadan geçmiştir. yunancada "kamış" anlamına gelen "kalamos" kelimesinin arapçada "kalem" şeklinde dönüştüğü düşünülüyo. kalem kelimesinin latincesi olan "pencillus" " küçük kuyruk" anlamına gelir.

    *ortalama bir kurşun kalem yaklaşık 56km uzunluğunda çizgi çizilebilecek ya da 45.000 kelime yazılabilecek kadar grafit içerir

    *yunan şair selanikli philip mö 1. yy da şiirlerini kurşundan yapılmış yazma araçları kullanarak yazdı fakat modern kurşun kalemden 1565 yılında ilk söz eden kişi isveçli doğa bilimci conrad gesnerdir.

    *nicolas - jacques conte kil ve grafit karışımından kurşun kalem üretmiş ve bu işlemin patentini 1795 yılında almış. ilk kalemtraş patenti ise bernard lassimone tarafından 1828 yılında alınmış. 1847 yılında ise therry des estwaux geliştirilmiş mekanik kalemtraşı icat etmiş.

    *fransız araştırmacılar kurşun kalem izlerini silmek için bir çeşit bitkisel sakız olan kauçuğu kullanma fikrini tesadüfen bulmuş. o zamana kadar silme işi ekmek kırıntılarıyla yapılıyormuş.

    *günümüzde abd de satılan kurşun kalemlerin pek çoğunun ucunda silgi vardır avrupada satılanlarda ise genellikle yoktur.

    *abd li yazar henry david thoreu walden gölü kıyısında yalnız geçirdiği iki yılın sonunda walden isimli kitabını yazmış kitabını yazarken münzevi hayatı öncesinde babasının boston yakınlarındaki kurşun kalem üreten işyerinde kendi tasarladığı kurşun kalemi kullanmış.

    *1861 de eberhard faber ilk seri üretim kurşun kalem fabrikasını new york ta kurdu

    *kurşun kalem amerikan iç savaşı sırasında askerlere verilen temel araç gereçler arasında yer almıştır.

    *mekanik kurşun kalemin patenti 1822 yılında alındı mekanik kalemi de geliştiren sampson mordan ve john isaac hawkins isimli iki ingiliz in kurduğu fabrika 2. dünya savaşı sırasında 1941 yılında bombalanana kadar kalem ve gümüş objeler üretti.

    *1917 de sovyet devriminden sonra abd li girişimci armand hammer ssbc deki tek kurşun kalem üreticisi olmayı başardı.

    *dünyadaki bütün kurşun kalemlerin yarısından fazlası çin den geliyor.

    *kurşun kalemler yerçekimsiz ortamda kullanılabilir uzay çalışmalarının ilk yıllarında abd li ve rus astronotların uzayda kurşun kalem kullandığı söyleniyo. ancak kurşun kalem kullanıldığında etrafta uçuşacak iletken karbon tozları çok hassas olan elektronik cihazların kirlenmesine ve sorun yaşanmasına yol açabilir diğer yandan kurşun kalemin tahta kısmının uzay aracının saf oksijenden oluşan ortamında yanma ihtimali olması uzay görevlerinde kullanılacak yeni bir kalem tasarlanmasını gerektirdi.

    *1965 yılında mühendis paul c. fisher yeni bir kalem tasarladı ve patentini aldı söylentilere göre fisher kalem şirketi " uzay kalemi" için 1 milyon dolar harcadı fisherin uzay kalemine bir dizi teknolojik gelişme sonucunda eklenen özellikler kalemin sadece uzayda değil her türlü ortamda kullanılabilir olmasını sağlad.

    *kuala lumpur yakınlarında üreticisi tarafından sergilenen yaklaşık 20 m uzunluktaki dünyanın en büyük kurşun kalemi malezya ağacından ve polimerden yapılmış.

    *santa barbara california üniversitesi ndeki mühendisler atomik kuvvet mikroskobunu bir çeşit kurşun kalem gibi kullanarak 50 nanometre genişliğinde çizgiler çizildi.

    *kalemlerin üzerindeki "b" ve "h" harfleri sertlik ve siyahlık derecesini belirtir. b harfi ingilizce black ( siyah) h harfi ise ingilizce hard (sert) kelimelerinin baş harfleridir. grafit ve kil oranları değiştirilerek sertlik ve siyahlık ayarlanır.

    -özlem ak ikinci / bilim ve teknik
  • sadece al jazeera turk için mi yapılmış tam bilmesemde izlerken gözlerimi dolduran şahane belgesel. afganistan'da yaşayan türkmen çocuklarının belgeseli. sadece çocukların yüzündeki inanılmaz güzellik için bile izlenebilir. bir süre sonra afganistan'da konuşulan türkmenceyi anlayabiliyorsunuz.
  • eskiden ahsap kursun kalemlerin disi, yuvarlak, kösesizdi. masaya koyuldugunda tingir mingir yuvarlanir yere düser ve sürekli ici kirilirdi...

    bir gün, biri akil etti ve kursun kalemin ahsap dis yüzeyini köseli yapti. ücgen, dörtgen veya altigen kalemler artik yuvarlanmiyor, böylece istenmeye hareketlere mevbur birakmiyor ve dahi ömrü daha uzun oluyor.
  • güzel acilmis, ucu sivri bir kursun kalem ile yapabileceginiz seylerin siniri yoktur.
  • bir kavgaydı bizimkisi. öğretmenler ilkin onla başlatmışlardı. sonra bir gün, adını anımsayamadığım bir arkadaş elinde bir kalemle çıkageldi. görmüştüm, abimde de vardı ama kullanmak hiç aklıma gelmemişti. biz o kadar eziyet çekerken(kırılması, dökülmesi, açılması...), o sadece ucu ağzına sürüyor sonra yaylım ateşi gibi kelimeler defterlere dökülüyordu. "uçlu kalem"di onunkisi.

    öğretmenimiz farketti onu. bunu bir daha kullanma dedi. arkadaşım çok inatçıydı. her defasında azara rağmen inat etti. benim en çok hoşuma giden, sınıfın dibindeki çöp kutusuydu. oraya gider, hem kalem traşla kalemi açar hem de sohbete koyulurduk. bazı hain planlarımız teneffüsten önce o çöp kutusunun dibinde gerçekleşirdi. toplanma mekanıydı. öğretmene çaktırmamak gerekirdi. çakarsa büyük sorundu.

    zamanla yeni bir teknik gelişti. açacak(kalem traş) üzerindeki vida sökülüp, ordan alınan jiletle kalem uçları açılıyordu. ben pek beceremiyordum. bazı arkadaşlarım bir mızrak gibi incelikle biliyorlardı kalemi. elleri kömür karası olur, ayrı bir hava katardı. tuhaf olan bunu istediğin zaman hiç hayır dememeleriydi. bu farkında olmadan, çocuk bile olsan varoluş sancının belki yatıştırmasıydı. kızlar hiç yapmazlardı. bunu bende denemeye başladım sonraları. ancak bazen elimi keserdim. elimin sancısı dinsin diye ağzıma soktuğumda olurdu ani refleksle. tuhaf bir kan ve kalemin kömür tadı karışırdı.

    anlamadım. bir şekilde çıktı hayatımdan kurşun kalem. bir tek ösymnin sınavlarını girerken kullanmaya başladım. şimdi düşününce farkında olmadan neler neler çıkmış hayatımdan/hayatımızdan.
hesabın var mı? giriş yap