• kürtler hakkında tıpkı lazlarda olduğu gibi bir çoğu "güldürmek" amaçlı uydurulmuş fıkralar fakat kürtler hakkında olduğu zaman sizi faşik yapabilir.
  • örnek olarak:

    bir kürt vatandaşımız tarihin birinde gelir köyünden istanbul'a. karşıdan karşıya geçmesi gereken bir yerde anlamamış bir şekilde ışıklara bakarken, üçkağıtçı bir istanbullu (türktür kendisi muhtemelen, linç etmeniz için kurban ediyorum) dostum bak burada yeşilde türkler, sarıda araplar kırmızıda da kürtler geçer der ve uzaklaşır.

    kürt arkadaş bakar yeşilde herkes geçiyor içinden burada ne kadar çok türk var diye düşünür.
    sonra sarı yanar kimse geçmeyince istanbul'da hiç arap yok negzel der.
    kırmızı yanıncada atlar yola, korna kıyamet araçlardan "ne yapıyorsun kardeşim, ana bacı karıştırma gibi ayıp hareketler falan,
    kürt dostumuz şöyle bir bakar millete

    "lo kürdüm ben kürt" deyip zkine takmadan karşıya geçer.
  • gerçeğinden bir örnek;

    12 eylül öncesi ankara'nın üniversitelerinden birinde
    yaklaşık 40 adet it, iki kürdün karşısına çıkar. niyetleri pek de iyi değildir itlerin.
    biri diğerine döner der ki;

    -la haso sen şu taraftan dolan da, kaçan göçen olmasın.
  • diğer fıkralar gibi, çoğunluğu yaşanan olaylardan esinlenerek üretilmiş fıkralardır. evet, esasen fıkralar yaşanan olayların abartılması/kulaktan kulağa geçerken çarpıtılması neticesinde doğmaktadır. en azından bir çoğu bu şekildedir. hayal gücü kullanılarak uydurulmuş fıkralar*** bu güruha dahil değildir ancak mesela karadeniz fıkraları tam da bu tanıma uymaktadır.

    --- spoiler ---

    temel ve dursun kahvenin önünde oturuyorlarmış. bir turist gelmiş ve temel’e ingilizce yolu sormuş. temel’de ses yok turist bu defa almanca sormuş, temel’de yine ses yok. turist bu defa fransızca konuşmuş, yine ses yok. ispanyolca, yine ses yok. turist kızmış, bağırıp çağırdıktan sonra çekip gitmiş. bunun üzerine dursun temel’e,

    - bir lisan öğrenmenin zamanı geldi galiba,

    demiş. temel ise dursun’a dönerek,

    - boşver, ne gerek var? adam dünya kadar lisan biliyor ama derdini anlatabildi mi?

    demiş.

    --- spoiler ---

    yukarıdaki örnek, görüldüğü üzere yaşanmış olması kuvvetle muhtemel bir olaydır. hal böyle iken içerisinde yalnızca kürt lafı geçiyor diye insanları faşistlikle suçlamak dangalaklığın daniskasıdır.

    (bkz: sarışın fıkraları)
    (bkz: bektaşi fıkraları)
    (bkz: akbulut fıkraları)
    (bkz: alman fikralari)
    (bkz: nasrettin hoca fıkraları)
    (bkz: avukat fıkraları)
    (bkz: laz fıkraları)
    (bkz: doktor fıkraları)
    (bkz: matematikçi fıkraları)
    (bkz: mühendis fıkraları)
    (bkz: yahudi fıkraları)
    (bkz: zenci fıkraları)
    (bkz: temel fıkraları)

    bu kadar çeşitli fıkra olduğuna göre bunları anlatan insanların tümüne faşist demek gerekir. kaldı ki yukarıda sıralanmış hiçbir sınıf "bizim fıkralarımızı anlatanların alayı faşisttir" diye çemkirmemektedir.

    ayrıca fıkralar, dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi toplum olursa olsun en gelişmişinden en ilkeline kadar geçerliliğini yitirmeyen yegane edebiyat ürünleridir. insanlar bu edebiyat ürünlerine her daim ihtiyaç duymuş ve kullanmışlardır. fıkraların, belirli bir kesimi aşağılamak, yüceltmek, yermek gibi bir görevleri yoktur. zaman zaman eleştri yaparak, zaman zaman düşündürerek güldürmek amacını güderler.
  • niteliklerine göre faşist diye etiketlenebilirler.. yoksa illa bütün kürt fıkraları ve bütün anlatanları faşisttir diye bi şey yok. element uyduruyorsunuz gençler..

    faşizan bi içeriği yoksa istediğiniz fıkrayı anlatın.. ki zaten eğer olur da bölünmeden atlatabilirsek önümüzdeki iki üç seneyi, pıtırak gibi çoğalacak bu fıkralar ileride.. kimse de alınmayacak korkmayın.

    hadi anlatın bildiklerinizi.. okuyalım da gülelim biraz.
  • laz fıkralarında hatta kaynak da vermek gerekirse trabzon belediyesinin 2001 yılında yayınladığı karadeniz fıkraları kitabındaki fıkralarda, lazların saflıklarından, ince zekalılıklarına kadar her şey vardır. hatta pek çok fıkrada temel salaktır, saftır, gerizekalıdır. ama hiçbir laz kalkıp da biz böyle değiliz diye olay çıkarmazlar. çünkü bunlar fıkradır. karısının mezarına gidip ne olur gelsen diye üzülen bir adamın rüzgar esip mezarın üstündeki yapraklar kıpırdanınca şaka yaptığım karıcım şaka demesini* hiçbir laz kendine hakaret olarak almaz. bu fıkrayı çoğu zaman lazların bizzat kendisinden dinlersiniz. memleket meselesi haline gelmez, anlatan da faşist olmaz.

    aynı şekilde kürtler de fıkraları problem haline getirmemelidir. kimse kürt fıkrasındaki temel gibi saflık, salaklık yapan bir kürdün bütün kürtleri kapsadığını söylememiştir sadece nüktedan insandır. aynı hesaptan gidersek cem yılmaz zengin düşmanı*, ata demirer de trakya düşmanı* olur. hatta dedemin sülalemizdeki komiklikleri anlatması da sülalemize direk düşmanlık kabul edilir. azıcık geniş olun, her şeyi abartmayın arkadaşlar..
  • güldüren fıkralar ve de acaip düşündüren fıkralar. şöyle ki:

    fıkralar özellikle bir etnik grupla alakalı ise özellikle en göze batan özelliklerinin abartılıp sunulmasıdır. misal yahudilerle alakalı fıkralar, iskoç fıkraları, çerkesler ile alakalı fıkralar. yani şu cümle çok doğrudur:

    (" biz çerkesler hırsızlık yapmayız tamam mı ? " dediğimi hatırlamıyorum, zamanında varmış ki atalarda bu huylar yaşanmış ki dilden dile dolaşmış ki artık bir fıkra haline dönüşmüş diyip geçiyorum.)
    #17415651

    not: bu entryde atalar, dilden dile dolaşma ve fıkra haline dönüşme olan kısımları vurgulu okuyunuz.

    yani fıkralar da (özellikle belirtiyorum bir etnik grubun özelliklerini anlatıyorsa) tıpkı atasözleri gibi yüzyıllardır birarada yaşamışlık gerektirir. işte şimdi önemli nokta şu :

    daha bir kaç dönem öncesine kadar var değillerdi, şimdilerde 80 yıllık bir geçmiş biçildi, bir tarihleri, kültürleri olduğu inkar ediliyorken ( ve bunu "siz" inkar ediyorken) "bu fıkraları" nerenizden çıkardınız? bir kere de yerinizde denk dursanız, ordan oraya zıplamasanız olmaz mı? kendinizle çelişmeseniz olmaz mı? kendi kendinizi yalancı çıkarmasanız olmaz mı?

    kürt fıkraları vardır evet... olması da gerekir. yüzyıllardır anlatılagelen, onların da abartılacak komik huyları, alışkanlıkları vardır.

    bildiğiniz, yüzyıllardır tespit olunagelen bir özelliklerinin abartılmış halini içeren fıkraları anlatın hep birlikte gülelim. ama şimdi " uydurduğunuz fıkralar" sizi sadece faşist kılar.(aslında komik de kılıyor) aslına bakılırsa bu halinize de gülüyorum fıkra gibi oluyorsunuz.
  • (bkz: pekenok)
  • isveç'te fin fıkralarından sonra sıklıkla yapılan şakalar bütünü. gerçekten gittikçe popüler olan bir olgu olmaya başladı bu kürt fıkraları. örnek vermek gerekirse,

    http://www.facebook.com/…and/124776767543208?v=wall
hesabın var mı? giriş yap