• kara kemal'ın atatürk'e suikast suçundan aranmasını anlatır.

    aynı zamanda, ersin pertan'ın aynı romandan senaryolaştırılmış, filmidir.
  • cumhuriyet'in ilk yıllarına, önder kadrolara, kurulan yeni düzene, içi boşaltılan ve artık magazin starı haline getirilen mustafa kemal atatürke testen, kuvvetli bir eleştiri.

    ayrıca bunların yanında ittihat ve terakkiye kara kemal ağzından özeleştiriler yazmış üstad. bu özeleştriler ders niyetini siyasal bilgiler bölümlerinde okutabilenecek nitalikte.

    "en büyük suç devletin elimizde batması, sonuçta her şeyi hakediyoruz" diyor kara kemal, ama üstüne soruyor:
    peki bunlar aynı kadrolar farklılaşabilecekler mi? sanırım bunun cevabını tarih verebiliyor yavaş yavaş.
  • kemal tahir'in en cok elestirildigi romanlarindan biridir, kara kemal'e marksist cozumleme yaptirmasi bazilarini rahatsiz etmistir *. ayrica filmi yasemin alkaya'ya 92 ankara film festivali'nde odul getirmistir.
  • kemal tahir'in romanda kara kemal'e marksist çözümleme yaptırması tarihçiler arasında tartışma konusu olmuş, özellikle de mete tunçay gerek bu romandaki tutumundan dolayı, gerekse genel olarak tarihi romanlarda tarihi çarpıtmasından dolayı kemal tahir'i eleştirmişti. mete tunçay, yine de kemal tahir'i çalışkanlığı ve merakı için över ve "aklından o kadar fazla şey geçirmişti ki, bazılarının doğru olmaması mümkün değildi" der.
  • isin ilginci mete tuncay kemal tahir'e romanla ilgili elestirisini olumunden cok kisa bir sure once yapmistir. yillar sonra bundan pisman oldugunu da belirtmistir.
  • kitap boyunca atatürk, "sarı paşa" şeklinde anılır.
  • kemal tahir'in ayni adli romanindanin uyarlanan, yonetmenligini ersin pektan'in yaptigi, berhan simsek, yilmaz zafer, aydemir akbas, mehmet akan, humeyra, yasemin alkaya, sahika tekand, rasim oztekin, genis bir oyuncu kadrosuna sahip, uzun metrajli, durgun, tiyatral ve vasatin ustune cikamayan bir film. lakin yakin tarihimize isik tutmasi acisindan seyredilmesi gereken belgesel niteliginde bir film.

    ayrica, yasemin alkaya bu filmdeki oyunculugu ile "1992 de duzenlenen 4. ankara film festivali, " en iyi yardımcı kadın oyuncu" odulunun sahibi olmustur.

    kisisel gorusum, tabi ki kitapta anlatilan hadiseler isiginda, ataturke suikast girisimi esnasinda, ittihat ve terakki cemiyeti'ne mensup bazi ust duzey insanlarin da, kurunun yaninda yas da yanar misali, sistemin yoluna devam etmesi acisindan idam edilmislerdir. (bkz: kara kemal)
  • kemal tahir romanı. adı, kurtların aç kaldıklarında bir daire etrafında saatlerce dönüp, ilk düşenin yenik sayılıp türdeşlerine yem olması şeklinde cereyan eden kurt dansından gelmektedir. romanın veciz cümlelerinden biri olan kurtlukta düşeni yemek kanundur sözü, kurt dansını imlemektedir.
    imdi, kemal tahir bu romanda, izmir suikasti çerçevesinde cumhuriyetin ittihatçılarla hesaplaşmasını ele alır. evet, ittihatçılar ulusal kurtuluş savaşında büyük yararlılıklar göstermişlerdir ama kurtlukta da düşeni yemek kanundur. yıl 1926 olduğunda ittihatçılar birer yogun savaşçıdır; soydaşlarının varlığı için doğa yasasına baş eğerek yem olacaklardır.

    ayrıca (bkz: doktor nazım)
  • kurtlukta yere düşen şey pis mikroplu olmaz, üflenerek, hatta üflenmeye bile gerek olmadan, temizdir yenir.
hesabın var mı? giriş yap