• hala önemli bir kısmının vermeyeceğini düşünenlerdenim. ama az önce denk geldiğim 1999 seçim sonuçları beni oldukça şaşırttı. hem o zamanın hdp'si hadep hem de o zamanın akp'sini temsil eden fazilet partisi varken meral akşener'in içerisinde olduğu dyp, doğu illerinden hep oy alabilmiş. 1. ya da 2. parti olmuş genelde, oldukça şaşırtıcı. üstelik bir başka merkez sağ parti anap da aynı şekilde oy almış.

    1999 seçim sonuçları
  • 80-90'larda anap'ın dyp'nin tabanlarını bilmiyor, akp'nin doğrudan fazilet'in devamı olduğunu sanıyorsanız şaşırmanız normal.
    mesela şuradan başlayabilirsiniz, anap -> dört eğilim
  • dyp ve anap gibi iki merkez sağ partinin doğu'da oy potansiyeli %30-35 civarında gözüküyor. tabi 20 yıla yakın senede sosyoloji biraz değişmiş olabilir.
  • anap'ın doğudan yüksek oy alması normal çünkü parti içerisinde solcu, sağcı, islamcı, milliyetçi, seküler, türk, kürt her kanattan insan vardı. çoğu partinin el işareti vardır ya hani, bozkurt, zafer, başparmak havaya vs. bu adamların kafa üstünde birleşen el idi. siz biz yok, biz biriz. yani kapsayıcı bir yapılanmaydı. ama tabii taban muhafazakardı.
  • yanılgı değil gerçek gibi gerçektir, liseliler bilmez. bu ülkenin en kötü dönemi 90'lı yıllardır. ülke hem ekonomik hem de demokratik olarak çöküntü yaşadı. sonucunu hepimiz yaşıyoruz; akp. insanlar o dönemden ve o dönem siyasetinden o kadar bıktılar ki henüz 8 ay önce kuruluş, ne çizgisi ne de vaatleri belli olan partiyi tek başına iktidara taşıdılar. bu arada anap, dyp ve dsp gibi köklü partileri bir günde siyaset sahnesinden sildiler.

    o dönemin rahatsızlıklarının başında devletin mafya gibi yönetilmesi vardı. insanlar evlerinden gözaltına alınıyor, bir daha haber alınamıyordu. failler bilindiği halde hukuki süreçler bu suçluları koruyor veya evlerinde yaşamalarına rağmen bir türlü adresleri bulunamıyordu. işte bu dönemin şahin politikaları ile bilinen iç işleri bakanlarından birisi mehmet ağar, bir diğeri ise meral akşener'dir. bu yüzden sol kesimden veya kürt kimliği ile öne çıkan kesimden (bence çok büyük kısmı kürt milliyetçisi, az kısmı solcu veya demokrattır) oy alması mümkün değil.
hesabın var mı? giriş yap