• yemişim medenisini, bu toprakta öyle bir medenilik pek olmadı, beni ilgilendiren fikrin kendisi. ayrılık olmamalı, olmaması kürtler dahil herkesin yararınadır. kürtle türkün (ve diğerlerinin) göbeği bir kesilmiştir, ayrılığın hiçbirine yararı olmaz. ancak dilemek hiçbir şeye yetmiyor. olgulara, duygular ve hele boş hayaller, sanrılar şekil vermiyor. boşuna, hiçbir zaman olmayacak demeyin. zaman ve mekan içerisinde herşey mümkündür. buraya gaddar eyi denilip (ne de olsa almanya bizi gısganiyür), malum kafayla gidilirse, şu anda değilse bile verili koşullar dahilinde uzak olmayacak bir gelecekte, kaçınılmaz denecek denli yüksek olasılıktır. dahası böylesi bir durumda, geride kalacak olanın tek parça devam edebileceğini de düşünmeyin. var olanla, buraya dek gelindi, durum facia denecek kadar beter ve bu değişmediği sürece, nereye gidildiği de aşikar, bu kadarını sadece aptallar görmezden gelmeyi tercih edebilir. ama ve bu defalarca ispat edilmiş çok büyük bir ama, kaçınılmaz kader diye bir şey yoktur ve günümüzün dünyası, geçmişte hiç olmadığı denli toplumların iradesine göre şekillenecektir. var olanı amentü olarak kabul eder, size dayatılan ölçütlerin değiştirilemez olduğunu düşünürseniz, sanal dünyada debelenip durursanız, değiştirecek gücün sizin elinizde olduğunu fark edemeyecek denli avanaklaşmışsanız şimdiden geçmiş olsun. yok, başka bir türkiye istiyorsanız, o ya da bu çobanın peşine takılan koyunlar olmaktan çıkacak, hayal ettiğiniz ülkeyi kendi ellerinizle kuracaksınız. gerçek, isteseniz de istemeseniz de kendisini dayatmaktadır. ayakta kalmak isteyen, kendisini değişen koşullara uydurmak zorundadır. değişim ve dönüşüm kaçınılmazdır. birlik iyi olmaktan öte, gerekliliktir. gerçek (hadi sürdürülebilir diyelim) birlik, sadece eşitler arasında ve (kör gözüm parmağına) bu ülkeyi bugüne getirenden başka bir düzen, rejim, sistemle olabilir. bu olmazsa, birlik dediğiniz anca mezar sessizliği ya da en iyi ihtimalle ve bugünkü dünyayı düşünürsek, ahbap çavuşların mafyöz söğüşleme düzeneğidir, sözde olur, asla kalıcı değildir.
  • varsayalım sene 2043, türkiye ab üyesi ve kürtlere referandumla bağımsız olma hakkı tanınıyor. kürtler ab'de kalmak adına bağımsızlığa hayır diyor. bundan kısa bir süre sonra türkiye ab'den ayrılmak adına referandum yapıp türk oylarıyla ab'den ayrılıyor. yani kürtler hem ab'den hem bağımsızlıktan olmuş oluyorlar ama sorunsuz şekilde yaşamaya devam ediliyor gün sonunda ülkede.

    brexit ve iskoçya süreci bir iki isim değiştirince nasıl masal gibi geldi değil mi? batı demokrasileriyle aramızda çok büyük fark var ne yazık ki yolumuz çok uzun.
hesabın var mı? giriş yap