• kanalizasyona veya septik tanka bağlanmayan, genellikle mobil ortamlarda kullanılan tuvalet cinsidir. en basit hali üzerine delik açılmış bir levha konulmuş kovadır. kovanın içine nem alıcı talas, kuru yaprak gibi malzemeler konulur. mümkünse sıvı atıklar (çiş) ve kati atiklar (bok) karıştırılmaz. modern cozumlerde sivilar icin ayri bir gider ve tank vardır. bok kuruyunca kokmaz hale gelir ve kuru malzeme ile beraber gubrelesir.
  • ne kadar guzel dusunulmus bir icattır
  • geçenlerde ormanın ortasında bir kulübede kaldığımda ilk defa denediğim tuvalet.

    sifon haznesinin su ile değil de toprakla dolu olduğunu düşünün. tuvaletinizi yaptıktan sonra o topraktan birkaç kap alıp tuvaletin üzerine atıyorsunuz. olay bundan ibaret. daha sonra tuvalet yapmak için tekrar girdiğinizde koku, böcek vb. seyler olmuyor. anladığım kadarıyla birkaç püf noktası var. içinde çok sıvı olmamalı. o zaman hem koku hem böcek yapabilir. sonuçta bunlar gübre olacağından, fazla sıvı gübreleşme sürecini de etkiliyor sanırım. bu soruna ise sade bir çözüm bulmuşlar. tuvaletten basit bir hortum fazla gelen sıvıyı tuvaletin dışındaki küçük bir bidonda topluyor. normal kullanımda zaten sorun yok. o bidon daha çok aşırı kullanımda acil yardım kiti gibi. muslukta elinizi yıkamak için de doğal bir çözüm var. tuvaletin tepesine bir kova koymuşlar. oradan da tuvaletteki musluğa bir hortum bağlanıyor. elinizi tepede birikmiş yağmur suyuyla yıkıyorsunuz yani.

    bir küçük tuvalet kabininin ekosistemle ilişkisini hayretle inceledim. seneye de denizin ortasında bir fenerde gönüllü olarak kalacağım. orada da benzer bir şeyi daha uzun süre deneyeceğim. farklı tecrübelerim olursa editlerim burayı. kısmet.
hesabın var mı? giriş yap