• japonca araba.
  • ekseriyetle muhabbet kuşlarında görülen ve hayvanı içten içe çürüten sinsi hastalık.

    --- spoiler ---

    kendi dilimizde kuruma diye adlandırılan kuşun hızlı şeklide kilo kaybedip ölmesi durumu aslında bir hastalık değil bir belirtidir. kuruma kuşun vücudunda vuku bulan ve savaştığı hastalığın sonucudur. normal şartlar altında kuşun göğüs kemiği kaslarla örtülüdür ve kuşu tuttuğumuzda yumuşak olarak hissedilir,ancak hasta iken iştahını kaybeden kuş yemeden içmeden kesilip tüm enerjisini hastalıkla savaşmaya ve vücut ısısını korumaya harcar ve bu sebeple enerji ihtiyacı için kaslar erimeye başlar ve göğüs kemiği ortaya çıkar. bu durum daha devam ederse kuş ölür.
    kuruma genelde bağımsız olmayı başaramayan genç kuşlarda,vücudunda kronik bir rahatsızlık,enfeksiyon, parazitlik bir durum hatta tümör bulunduran kuşlarda ölüme giden yoldur.. kuşunuzu kontrol ederken böyle bir durum tespit ederseniz vakit kaybetmeden veterinere başvurmalısınız.
    kuruma oldukça tartışmalı ve karmaşık nedenleri olan bir belirtidir. bazen kuşlarınızın ne kadar üzerine düşerseniz düşün bazı hastalıklar kaçınılmaz oluşmaktadır.
    önce kuşlarda sindirimin işleyişine kısaca bir göz atalım,yem ağız yoluyla vücuda alınır,boğazdan kursağa iner,kursak geçici bir depolama bölümüdür.
    kursakta yapılan kursak sütü,yağ ve protein açısından zengindir ve böylece yavruların çabuk büyümesine neden olmaktadır. besinler kursakta bir süre yumuşatıldıktan sonra kursaktan sonra alt yemek borusu vasıtasıyla glandular mideye doğru yol alırlar. sindirim kimyasalları burada sindirim başlatırlar.kimyasal sindirim başladıktan sonra midenin taşlık bölümüne ilerleyen yiyecekler burada ezilmeye başlarlar. sindirim pankreas ve safradan gelen daha fazla enzimlerle devam eder. yiyeceklerdeki besleyici maddelerin çoğu ince bağırsaklarda emilir. kalın bağırsaklarda ise besinlerin içindeki sıvılar emilir ve sindirim boyunca dışkı ve idrarla karışmış şekilde anüsten dışarı atılır. bu yüzden taşlık,böbrekler veya sindirimle ilgili herhangi bir organdaki sorun kuşun kurumasına yol açar. çünkü kuş besinlerden yararlanamamaya başlar.
    kuşu gözlemlemek çok önemlidir,gözleme kuşun gözleri ile başlama gerekir,sağlıklı bir kuşta gözler parlak ve normal büyüklüktedir. hasta kuşlarda gözler küçülür ve genelde kuş gözlerini kapatarak tünekte oturur.
    kurumaya şu sorunlar neden olur:
    -kronik enfeksiyonlar(böbrek,karaciğer ve solunum sistemindeki)
    -sindirim bozuklukları
    -vitamin e eksikliği
    -taşlık kurtları
    -parazitler
    -beslenme yetersizliği
    -iltihaplar
    -pamukçuk (cancer)
    -genç kuşlarda aniden değiştirilen diyet
    -kuşhanede diğer kuşları rahatsız edip stres yaratan kuşlar
    bununla beraber, kötü besinler,sular,kötü koşullar gibi stresi çoğaltan faktörleri de eklemek gerekir. bazen ishal olan veya göz veya sinüs problemi yaşayan kuşlarınız olabilir,ancak genelde kuş zamanının çoğunu yem yiyerek geçirir,hasta kuşların %90 ı kurumayla savaşır. ne kadar çok yerlerse yesinler giderek kilo kaybederler.bu yüzden kuşu iyi gözlemlemek,herhangi bir sorundan dolayı şüphe duyarsak çabuk davranmamız gereklidir.
    kuşun en basit olarak diyetinde ani bir değişiklik yapmak felaket sonuçlar doğurabilir.
    kuşta bir sorun olduğunu erken safhalarda yakalamak oldukça önemlidir,eğer neler olacak diye beklerseniz kuş hayati organlarını kaybedebilir,bu yüzden çabuk davranmak hayat kurtarıcı bir harekettir.
    kuşa fiziki muayene yaparak herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışınız,burada kilit nokta kuşun göğüs kemiğidir,kurumada bu kemik bıçak gibi keskinleşir ve kolayca görülebilir. kimi zaman kuşlar o kadar halsizlerdir ki kafesin tabanında dururlar,böyle zamanlarda kuşu elle beslemek (kursaktan şırınga ile) oldukça gereklidir.
    elle besleme formulüne toz mama,antibiyotikler(baytril,emtyl gibi) vitamin kompleksi, (b12)probiyotikler,buğday özü yağı,e vitamini,pankreatik enzimler eklenmelidir. bu yüzden veterinerinizden yardım almanız çok önemlidir.
    taşlık zarar gördüğü için kuşlar yemleri sindirilmemiş halde çıkarırlar,buna popcorn etkisi denir. bu da çok önemli diğer bir ayrıntıdır.
    ancak lütfen kuşu çok iyi gözlemleyerek teşhisi erkek yapınız,kafesin tabanında bekleyen bir kuş için her şey çok geç olabilir. kuruma ile baş etmek için tek yol kuşu hasta kafesine alıp gelişme gösterene kadar günde birkaç kez daha sonra bu sıklık azalarak belirttiğimiz elle besleme formülü ile elle beslemektir. bu sorun ile baş etmek oldukça zordur,gördüğünüz gibi hastalıklarla savaşmak için en iyi yol hastalıları engellemektir.
    --- spoiler ---
  • (bkz: car)
    (bkz: japlish)
  • aynı kafeste yaşayan 3 kuşumdan ikisini kuruma sonucunda peş peşe kaybettim. antibiyotik olarak teknomezathine kullandım. bi tanesi ancak sadece elle besleyerek yaşam mücadelesi verdi halada tam iyileşemedi. iyileşti derken solunum problemi oluştu. alpha-ast diye bi destek ilacı kullandım geçti. yem yemeye başladı. ama eskisi gibi iştah yok. kuruma bi sonuç evet buna çok çeşitli faktörler, bakteri, mantar vb neden oluyor. erken müdahaleyle kuşu elle besleyerek ölmemesi ne vesile olabilirsiniz. ama bu hastalıktan sonra gözlemlediğim kadarıyla artık kuşunuz asla önceki gibi olmuyor. istisna varsa düzeltebilirsiniz. sürekli bir sağlık problemi çıkarabiliyor. en iç parçalayıcı olanı da kafesinde yalnız yalnız diğer kuşları izlemesi. tavsiye:mama olarak toz mama kullanabilirsiniz. 500 gr 50-70 tl arası bi fiyat
hesabın var mı? giriş yap