• doğuda özellikle diyarbakırda sıkça rastlanır daha çok güvercin beslerler!zaten doğuda eski evlerin çatısında mutlaka kuşluk da inşaaedilirdi.güvercin besleyen kuşbazların tutkuları ve bilgilerinin gerçekten takdir edilmesi gerekir.öyle ki cins bir güvercin için kalpler kırılır,kavgalar yapılır hatta hırsızlık bile yaptıklarına şahit olunur.kaldı ki zaten güvercinler de hakkını verirler çok sadıktırlar öyle ki şehrin öbür yakasına götürüp salsanız bile gelir evinizi bulurlar.kuşbazların hayatı onları sevmekle, beslemekle, saatlerce gözlemekle geçer.
  • maraş'ta mırtık olarak adlandırılır bu adamlar. kuşçu kahvesi denilen yerlerde buluşup nerdeyse bütün gün hayatlarını adadıkları güvercinler hakkında konuşur büyük bir ciddiyetle sonu gelmez bir "benim güvercinim en güzelidir" muhabbeti yaparlar. hayatta en büyük zevkleri evlerinin damına çıkıp havaya saldıkları güvercinlerini ucunda bez bağlı olan bir sopayla yönlendirerek uçurtmaktır.
    bir de işin "karıştırmak" denilen iddia kısmı vardır ki uğruna cinayetlerin işlendiği bile vakidir. kısaca anlatmak gerekirse diyelim siz bir mırtıksınız ve kuşlarınızı salıp uçurtmaya başladınız. bu sırada yakındaki başka bir damda başka bir mırtık da kuşlarını uçurtmaya başladı ve iki kuş sürüsü havada birbirine karıştı. normal şartlarda her kuş kendi sahibini tanır ve hiç şaşırmadan gelip doğru dama konar ama bu karışma sırasında bir sürüdeki kuşlardan bazıları diğer sürüdeki kuşların kafasını karıştırıp (ki bu kafa karışmasında o sürüdeki güvercinlerin güzelliğinin önemli bir payı vardır) kendi sahibinin damına indirirler. yani bir çeşit kuşları kullanarak kuş araklama durumu söz konusu olur. bu durumda yazılı olmayan protokoller uyarınca kuş hangi dama konarsa sahibi o mırtık olur ve diğer mırtık o kuş üzerinde hak iddia edemez. güvercin fiyatlarının bugünün parasıyla 15-20 milyondan başlayıp güzel ve cins olanlarının fiyatının 500-600 milyona kadar ulaştığını düşünecek olursak mırtıklar için güvercin kaptırmanın ne anlama geldiğini az çok anlayabiliriz sanırım. ayrıca her sürüde en az 20 güvercin olduğunu göz önüne alırsak kuşçuluğun pek öyle ucuz bir zevk olmadığı da görülecektir.
  • mozart'in sihirli flut operasindaki papageno karakterinin meslegidir.
  • yuvasız kuşlar filminde münir özkul'un canlandırdığı karakterin adıdır.
  • osmanli istanbul'unda mafia veya çete mensubu; şöyle ki söylencelere göre çete mensubu haraç alınacak yerlere önce bir adet saka benzeri bir kuş getirip bırakır, ertesi gün de bu kuşun bedelini tahsil etmeye gidermiş. eskinin haydutları bile zarifmiş.
  • bu kelime aynı zamanda tembel yerine de kullanılır.işi kuşbazlığa vurmak şeklinde zira yapılan eylemin mala davara faydası olmayacağı düşünülür herhalde.
  • 16. yy'da kuşbaz denen adamların ne tür kişiler olduklarına dair güzel bir anlatı.

    busbecq'in anlattığına göre, kuşbazlar ellerindeki kafeslerde bulunan kuşları insanlardan aldıkları para karşılığı serbest bırakırlarmış. ağaçlara konan kuşları izleyen insanlar da "bak, ne güzel de ötüp bana teşekkür ediyor" diye sevinirlermiş.
  • trt de analiz”kuşbaz” diye bi belgesel izledim. 10 yaşındaki kuş aşığı niyazi yi görmeniz lazım. çocuk o kadar tatlı ki . onun yanındaki adam da çok sempatik. bebeği vefat edince o da kendini kuşlara vermiş akıl sağlığı için . oyalanmak için. belgesel de ikisin diyalogları geçiyor ayrıca niyazi bir de kuşlar hakkında bilgi veriyor filan. çok içten bir belgesel izlemenizi tavsiye ediyorim.
  • mina urgan’ın bir dinazorun anıları kitabından öğrendiğim zamanın ilginç karakterleri.
hesabın var mı? giriş yap