• tam adı "osmanlı'nın unutulan son zaferi: kûtulamâre (yarbay mehmed reşid bey'in savaş günlükleri)" olan kitap.

    mehmed reşid bey'in günlüğü, bahtiyar istekli tarafından günümüz harflerine aktarılarak yayına hazırlanmıştı; öncelikle kûtulamâre zaferinin yüzüncü yılı dolayısıyla sultanbeyli belediyesi tarafından basılarak okuyucuya sunuldu, sonrasında ise yeditepe yayınevi'nin kitapları arasında yerini aldı.

    mehmed reşid bey, kûtulamâre kuşatmasının öncesinde yaşanan seyri ve kuşatma esnasında yaşananları -belli bir tarihe kadar- gün gün not düşmüş. yarbay'ın notlarının yanı sıra, harekât ve mevzi çizimleri de çok muntazam ve etkileyici.

    maneviyatı güçlü bir insan olduğu cümlelerinden anlaşılan mehmed reşid bey, aynı zamanda askerin ve bölgenin özelliklerini de incelikle dikkate alan biriymiş; örneğin savaş sırasında ele geçen mühim ganimetlerin (erzak, askerî eşya vb.) gerektiği gibi kayıt altına alınması ve ihtiyacı olan askerlere paylaştırılması hususunu dert edinmesi bile örnek bir kişiliğe sahip olduğunu gösteriyor. yarbay'ın, ordu kumandanı nureddin bey ile de bu mesuliyet duygusuyla çakışması, lakin üstüne düşen görevleri yerine getirmekten geri durmaması da işini ciddiye aldığının bir göstergesi gibi.

    günlüğün satır aralarında da dikkat çekici pek çok detay var: ingiliz cephesinden osmanlı cephesine geçen müslüman hint askerler mesela. pek çok askerin, iklimin sıcaklığına rağmen -çölün gece soğuğundan olsa gerek- donarak şehit olması ise ne kadar acı ve hazin.

    ayrıca, muharebe esnasında şehit düşen ama ateşkes sağlanamadığı için defnedilemeyen, ancak bir kısmı arkadaşları tarafından, başına bir parçacık tahta dikilebilerek ve kurşun kalemle de olsa bir işaret bırakılarak toprağa verilebilen askerlerden bahsettiği satırlar, bu vatanda ayağımızı toprağa neden gafilce basamayacağımızı gösteriyor. ki bu hazin detayların işlendiği 77. sayfada yarbay mehmed reşid bey şöyle diyor:

    "daha korunaklı bir şehitlik inşa etmek tasavvurundayım.muvaffakiyeti allah'tan temenni ve şehadet rütbesine nail olursam, milletin hatırasında bu kadarcık olsun nakşedilmek isterim."

    savaş günlüklerini, özellikle de böylesine maneviyatlı kahramanların cümlelerini işte bu yüzden kıymetli buluyor ve önemsiyorum. zira bahtiyar istekli gibi muhterem kişiler, bu kahramanların hatıralarını ve cümlelerini yitip gitmekten kurtararak okuyucuya ulaştırmakla ne hayırlı bir iş yapmış ve de rahmete vesile olmuş oluyorlar.
  • kutlamaları menderes hükümeti tarafından kaldırılmış olan zafer. atatürkçü geçinen hıyarlar gazi'nin bu zaferi kutlandığını bilsin, osmanlıcı ve menderesci götleklerde kimin kaldırdığını bilsin.
  • birinci dünya savaşı sırasında osmanlı ordusunun başarı kazandığı ırak cephesidir. maneviyatı yüksek, tarihin unutturamadığı şanlı zaferdir.
  • ırak'ta bir şehir. diclen’in sol kıyısında, dicle ile şattülarap'ın ayrıldığı yerde bulunur.
  • türk tarihinin en büyük zaferlerinden biri 29 nisan 1916'da elde edildi. türk ordusu, birinci dünya savaşı içerisindeki ikinci zaferini ingilizlere karşı kazandı. ingiliz ordusu, neredeyse üç yüz yıl aradan sonra en ağır mağlubiyetini aldı. on binin üstünde ingiliz askeri esir alındı, yaklaşık 30 bini ise hayatını kaybetti.
    unutturulmaya çalışılan büyük zafer
hesabın var mı? giriş yap