• kuyucuk gölü kars’ın en önemli sulak alanlarından biri olup, uluslararası önemli doğa alanı (key biodiversity area) ve yaban hayatı geliştirme sahası statüsüne sahiptir. 219 hektarlık bir alanı kaplayan kuyucuk gölü, kars şehir merkezinin yaklaşık 30 km kuzeydoğusunda, akyaka ilçe merkezinin yaklaşık 15 km. batısında, denizden 1627 m yükseklikte ve 43o 27' doğu ve 40o 45' kuzey koordinatlarında yer almaktadır. kuyucuk köyü, göle yaklaşık 1 km. uzaklıktadır. kars-akyaka platosunda yer alan göl, kaynak suyuyla beslenmektedir ve en derin noktası 13 metredir. yer yer küçük phragmites ve juncus saz öbekleri olsa da, göl kıyısında bitki örtüsü fakirdir ve göl kıyısı ve çevresinde koyun ve inek otlatılmaktadır. ağaçsız bozkırla çevrelenmiş olan gölün etrafında tahıl ve yem bitkileri yetiştirilmekte ve hayvancılık yapılmaktadır. çevredeki tarlalardan, göle nitrat, fosfat ve diğer kimyasal maddeleri taşıyan suların sızma ihtimali vardır. ilk kez 2006 ve 2007 bahar aylarında kaliforniya devlet üniversitesi'nde görevli dr. sean anderson tarafından gerçekleştirilen kimyasal ölçümler, gölün suyunun nispeten temiz olduğunu ve gölün ekolojik restorasyon için ideal bir aday olduğunu göstermiştir geçmişte çevresinde yapılan pancar ekimi sulama gerektirdiginden, göl bir ara kurumuştur. pancar ekimi durdurulmasına rağmen gölün suyunun halen ancak yarısı kadarı ve bazı türler kaybolmuştur. gölün kuzeyinden geçen eski kars-akyaka yolu, gölün kuzey kısmını ikiye bölmektedir.

    göl en büyük doğa turizm potansiyeline sahip olan zengin kuş toplulukları, özellikle de bayrak tür niteliğini taşıyan angıt (tadorna ferruginea) ördekleri açısından çok önemlidir. kuyucuk gölü kuşlar açısından kars ilindeki en önemli alandır ve türkiye’nin nesli tehlikea altında (endangered) kuş türü olan dikkuyruk (oxyura leucocephala) ördeğinin ve sibirya kazının (branta ruficollis) yanı sıra* en az 207 türden on binlerce kuşu barındırmaktadır. bu türlerin 136 tanesi ilk kez göldeki kars-iğdır doğal zenginlik projesi kapsamında (2004-2007 yılları arasında) belirlenmiştir. bir gün içinde dünya angıt (tadorna ferruginea) nüfusunun yaklaşık %12’si (20,000 üzeri kuş) 2004 eylül ayında proje ekibi tarafından göl üzerinde gözlenmiştir.

    not: ukte 2 yıl önce kafam kadar gulsah tarafından verilmiştir.
  • "kars kuzeydoğa derneği başkanı doç. dr. çağan şekercioğlu, arpaçay ilçesi'ndeki kuyucuk gölü kuş cenneti'nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi."

    "gölün bu hale gelmesinin küresel ısınma veya sıcaktan olmadığını deden doç. dr. çağan şekercioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

    "1997 yılında 13 metre derinlikte olan göl yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düşüyordu. yıllardır buna dikkat çekmek için yetkilileri uyardık. kimse umursamadı ve bu dediklerimiz gerçekleşti. gölün çevresinde yaklaşık 6 bin hayvan var. bunların yarısı büyükbaş, yarısı küçükbaş. bu gölde sürekli ot yiyip su içiyorlar. buradan orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu'na tekrar sesleniyorum;, 'lütfen bu gölün yok olmasına seyirci kalmayın.' hala şansımız var. eğer göle gelen dere tekrar göle bırakılırsa benim ümidim; kıştan sonra eriyen kur sularıyla da kuyucuk’un tekrar canlanma şansı olmasıdır. yoksa bu kurumuş göl türkiye’nin ve kars’ın utanç kaynağı olarak literatüre geçecek."

    http://haber.sol.org.tr/…enneti-kurudu-haberi-97504
  • gidip yerinde göremediğim göl.

    köy halkı gölün çekildiğini söyledi. ben mevsimsel bir durum sandım ancak anlaşılıyor ki sorun kronik. yazık edilmiş başka bir doğa güzelliği...
  • kuruduğuna delice üzüldüğüm göl. sinirim çok kalkmasın diye araştırmadım ama bilinçsiz sulamaya kurban giden göllerimizden biridir eminim.
    o gölü denetleyen hiç kimse mi yoktu ben onu anlamıyorum. bir günde kurayacak bir göl değil bu, nasıl önlem alınmaz. yıllar içinde kuruduğu belli.
    ekosistemi çok ciddi etkileyeceği kesin acil acil çözüm üretilmesi gerekmekte.
    göl kuruduktan sonra çözüm aramak da ne kadar mantıklı? neyse zararın neresinden dönersek kârdır diyip bunun bir farkındalık yaratmasını umalım.
  • birilerinin elini taşın altına koyup insanları bilinçlendirmek için sponsor olup bunu topluma duyurmasından memnun olsam da gölün bitik hali beni çok üzdü. ben de bu reklamlar sayesinde haberdar oldum ordan nette biraz araştırınca yaban hayatı ve göçmen kuşlar için çok önemli bir göl olduğunu öğrendim zaten kuş cenneti diye geçiyor. bu gibi durumlarda oraya gelen kuşları düşünüp çok üzülüyorum ben. sularını içmeden dinlenmeden yemek yiyemeden nasıl tamamlayacaklar göçü? çok üzülüyorum ne kadar umursamaz olduk , umarım eski haline bir an önce döner . acaba bu gölle ilgili gelişmeleri takip edebileceğimiz bir sayfa var mıdır ? bilenler yazarsa çok sevinirim
  • kuruduktan sonra finish'in, natgeo wild önderliğinde sosyal medya aracılığıyla başlattığı yarınınsuyu kampanyası sonucu vurulan sondaj ile can suyu verilmiş göldür.

    şimdi biraz cahil cahil konuşmak istiyorum; aydınlatılırsam sevinirim.

    sondajda çıkan su muhtemelen gölün altındaki yeraltı suyudur. tamam, bu suyu açığa çıkartarak gölü canlandırdık, peki bölgede daha önce gölün kurumasına sebep olan faktörlerle ilgili ne çözüm bulundu da bir nevi stok halinde olan bu su açığa çıkarıldı? o suyun da kurumasına, buhar olup uçmasına, ziyan olmasına ne engel olacak?
  • kurtulma ümidi vardır, fakat biz bilinçlrnmezsrk nice kuyucuk lar dönüşü olmayan bir yola girecek.
hesabın var mı? giriş yap