• rusya'nın baltık denizinden almanya'ya uzanan doğal gaz boru hattıdır. 2011-2012 yıllarında devreye giren hattın yıllık 55 milyar m3 gaz taşıma kapasitesi vardır. şu anda % 94 kapasiteye ulaştığı bilinmektedir.

    ruslar bu hattı, ukrayna'nın turuncu iktidarının kendi topraklarından geçen rus gazını koz olarak kullanmaya başlaması üzerine gündeme getirmişti. başta abd olmak üzere neocon çevreler bu projenin gerçekleşmemesi için çok çaba harcadı. ancak ab ekonomisinin itici gücü almanya, yaşayacağı bir enerji krizinin yaratacağı ekonomik riskleri öngörerek projenin gerçekleşmesine büyük destek verdi.

    şu anda aynı hatta ayni kapasitede 2. bir boru hattı inşaası devam etmekte, 2019 sonu itibariyle devreye girmesi planlanmaktadır, adı da kuzey akım 2. ingilizlerin kuzey denizinde, norveç ve hollanda'da doğal gaz rezervlerinin hızla azalmasının ve kapanan nükleer santrallerinin almanya'yı böyle bir proje yönelttiği bilnmekte.

    ancak rusya ve çin'i çevreleme politikaları güden neocon çevrelerde böyle bir proje kabus gibi karşılanmıştır. rusya'nın buradan sağlayacağı nakit akışının batının uyguladığı finansal yaptırımların boşa çıkarılmasına hizmet edeceği açıktır. üstelik böyle bir projenin uygulamaya girmesinin ukraynayı transit ülke statüsünden mahrum edeceği de bellidir.

    işte bu nedenle abd senatosunun 100 üyesininden 98'nin oyu ile aldığı rusya'ya ilave yaptırım kararında, bu proje özellikle hedef alınmaktadır. temsilciler meclisinin ve trump'ın onayından sonra uygulamaya girmesi muhtemel bu kararda, rusya ile enerji alanında işbirliği içinde olan avrupalı enerji şirketlerinin de hedef alınması öngörülmektedir.

    almanya ve avusturya bu tasarıya en üst perdeden tepkilerini gösterdiler. tasarının amacının abd'nin kaya gazı için pazar hazırlamak olduğunu belirttiler.

    şu anda ab içinde bu hattın inşaası ile ilgili tartışmalar sürmektedir. konunun abd ile ab arasında iplerin kopması için vesile olabileceğini söylemek bile mümkün.

    ukrayna'ya darbe vuracak olan 2 projeden biri kuzey akım iken diğerini de gözden kaçırmamak gerek. diğer proje rus turist karşılığında alelacele kabul edilen türk akım'ından başka bir şey değil tabi.
  • an itibariyle abd-almanya (avrupa birliği) ilişkilerini en fazla geren durumdur.
    avrupa birliğinin rusya ile yeterince mücadele edilmediği yönündeki iç ve dış baskılar karşısında trump, bu hat üzerinden sert açıklamalar yaparak cevap vermektedir.
  • muhtemelen artık yok olacak olan doğalgaz boru hattı.

    dün bu başlıkta uzun uzadıya yazmıştım olanları(bkz: 27 eylül 2022 kuzey akım hattı sabotaj iddiası). ancak artık boru hattının kullanamayacak duruma geleceği düşünülüyor. alman tagesspiegel, "alman hükümet çevrelerinden öğrendiğine göre, hızlı bir şekilde tamir edilmezlerse, çok fazla tuzlu su içeri akacak ve boru hatlarını aşındıracak. sonsuza kadar kullanılamaz hala geleceğinden endişeleniyor."

    bu çok ciddi bir olay. eğer bu olayı hızlı bir şekilde çözmek için taraflar anlaşmazsa artık rusya ile avrupa'nın hiçbir şey için masaya oturacağını düşünmüyorum.

    kaynak

    ayrıca bir teoriye göre, patlayıcılar dalgıçlar tarafından yerleştirilmiş deniyor.
hesabın var mı? giriş yap