• japon, buyuk usta masutatsu oyama tarafindan gelistirilmis bir karate do stili.
  • 1955 te ortaya cikmis oldukca yeni bir stildir, ancak butun diger karate stilleri icinde en dayanikli ustalari yetistirenidir. agirlikla fiziksel dayanikliliga ve devamli karsilikli musabakalara* dayanir.
  • en. the way of the ultimate truth
    tr. mukemmel gercekligin yolu
  • karetenin en agresif ve sert müsabaka formlarindan birisi. bu stilin müsabakalarında dövüşçüler hiç bir koruyucu kullanmazlar. hemen her türlü vuruş serbesttir. sadece surata direk yumruk yasaktır (dikkat tekme serbest). insanın bu sporun karşılaşmalarını seyrederken karşılıklı dikilip birbirlerin göğsüne sille tokat girişen adamları gördükçe lan madem mal gibi dikilip kim daha dayanıklı diye bakacaktınız ne demeye kasıp yıllarca karete öğrendiniz diy sorası gelir. çünkü kafaya direk yumruk yasak olduğundan ve tekmeleri de savuşturmak (kafaya olan) nispeten kolay olduğundan kyokushinkaiciler zahmet edip defans yapmazlar ha babam gelen yumrukları kahramanca göğüslerler...
  • bu karate disiplininin en büyük isimlerinden biri de gurbetci bir türk ailenin evladi olan (bkz: muzaffer bacak)tir. 4. dan a ulasmistir ve bugün almanya milli kyokushin takiminin da teknik sorumlusudur.

    ilk basarisini 1989 yilinda berliner karatekada, light weight kategorisinde berlin sampiyonu olarak elde etmistir. akabinde 1992 yilinda ispanya'da düzenlenen avrupa sampiyonasinda almanyayi temsil etmistir. 1993 yilinda 3. kez almanya sampiyonu olmustur. 1996 yilindan itibaren middleweight kategorisine gecmistir. 1997 yilinda memleketi berlinde düzenlenen avrupa sampiyonasinda birinciligi almistir.

    ancak en büyük basarisi 1999 yilinda tokyoda gerceklestirilen 7. dünya sampiyonasinda aldigi ikinciliktir. finalde karsilasigi japon okamoto kendisinden bir kac kilo fazla cekmese belki finali de kazanabilirdi -ki muzaffer bacak finali kazansaydi, japonlarin tamami harakiri yapabilirlerdi o gün. sonucta finaldeki rakibine ayri bir hirs ve motivasyon kaynagi olmustur bu ev sahipligi-

    ancak cok onurlu bir sekilde dövüsüp, ko olmadan turnuvadan ikincilikle ayrilmistir. bana göre kyokushin ruhunu ve felsefesini en iyi anlayan ve yasayan karatecilerden biridir. özellikle yari finalde gösterdigi inanilmaz enerjisi ve son saniyelerdeki yorulmazligi ile "o kondisyonu nerede yaptin sen abi?" diye insani düsüncelere gark eder.

    ve ne acidir ki futbolcular mesut özil, ilkay gündogan "alman toplumuna entegre olmus örnek sporcular" olarak basina sunulur iken kendisinin adi, karate camiasi disinda hic bir yerde anilmamaktadir.

    edit: muzaffer bacak 5. dan olmus.
  • masutatsu oyama tarafından kurulmuş, zamanında 7 ay civarı dersini alıp mavi kuşakta kaldığım karate stili. karatenin en sert, ölümcül ve kötü stilidir. müsabakalar neredeyse salt vahşiliğe ve dayanıklılığa dayanır. çıplak elle yapılan müsabakalarda kafaya elle vurulmaz (tekme ve diz serbest) ancak göğse vurabilirsiniz. bu da sporcuların ciddi göğüs yaralanmalarına yol açabiliyor. bildiğim kadarıyla olimpik bir stil de değil. kendi bağımsız federasyon gibi bir oluşuma sahip, iko matsushima adlı japon bir branş liderleri bulunuyor. siyah kuşak seviyeleri olan dan kavramı var, 5. danın üzerindeki karateciler için shihan, altındakiler için ise sensei ismi kullanılır. günümüzde kyokushin stilini benimseyen dünyaca ünlü bazı karateciler:

    (bkz: dolph lundgren)

    (bkz: georges st-pierre)

    (bkz: andy hug)
  • kyokushin karate türkiye'ye büyük üstadımız rahmetli ferhat özsert tarafından getirilmiştir, 1970lerde... ferhat özsert hoca ülkemizin en büyük karatecilerindendir gençler. ferhat özsert, hakkı koşar ve ahmet doğaner türkiye de karate'nin öncüleridir. ferhat özsert hocamız yaptığı kırışlarla ve sert antremanlarla adından sıkça söz ettirmiş, dünyanın en ünlü 12 dövüşcüsünden biri olarak lanse edilmiş. japonya da katıldığı dünya şampiyonasından sonra üstadı sosai masutatsu oyama tarafından henüz 2dan iken 5dan övgüsü almış, japonlar tarafından müthiş türk, dayakçı türk ünvanı ile anılmıştır. 2cm kalınlığındaki demir dökümü düz bir zemin üzerinde trt'nin kameraları önünde kırarak büyük sükse yapmış, vücudunun her yerinde beyzbol sopaları kırdırmış, sol eliyde 14 buz kalıbını tek darbeyle indirmiş, üzerinden kamyonet geçirmiş, kırmadık şey bırakmamış, karatecilerin gururu efsanesidir. türkiye de dövüş sporlarının öncülerindendir. türkiye karate federasyonu kurulurken kancho oyama'nın federasyona bağlanmasına karşı çıkması üzerine tek kalemde branş şefliği silip atmış, ashihara karate'ye geçmiş. türkiye'ye ikinci full contact karate stilinin girmesini sağlamış, ashihara karate büyük ivme yakalamıştır. bugün türkiye de gördüğünüz kyokushin ya da ashihara yapanların %99.9'u ferhat özsert veya öğrencilerinin yetiştirmesidir.. 0.01lik payı y.dışında yaşayan türklere ayırdım :)

    cornflakesmitzimtundhonig;
    kyokushin kaikan karate de en büyük disiplinlerden derken neyi kastediyorsunuz? kastettiğiniz şey umarım dünya şampiyonası 2.liği değildir... :) disiplin derken bizler 100 man kumite den başarıyla çıkmayı kastediyoruz. ama illa bir türk isminden bahsedilecekse dünyanın neresinde olursa olsun bu isim ferhat özsert'ten başkası olamaz. sizin bu paylaştığınız isim gibi binlerce sporcu var türkiye de. bugün rahim kahraman(ferhat özsert hocamızın ilk öğrencilerinden olup kyokushin'e devam eden öğrencilerindendir.) ıko matsushima branş şefi ve 6. dan'dır. oğlu yener kahraman avrupa şampiyonudur. dediğim gibi ülkemizde söylediğiniz isim gibi niceleri mevcut. fazla büyütmeyin.
  • süpermen karatesi
  • karatenin zirve noktasıdır. nispeten yeni bir karate disiplini olmasına rağmen müthiş dövüşçüler ortaya çıkarmıştır. bunun sebebi diğer karate disiplinlerine göre fazlaca sert ve agresif olmasıdır. kendini geliştirmek, sıkı çalışmak ve disiplin gibi felsefi temalar üzerine kurulmuş bir disiplindir.
hesabın var mı? giriş yap