• tam olarak açılımı şöyledir:

    kyrie = ingilizce lord, türkçesiyle "efendimiz" anlamına gelen "kyrios" sözcüğünün vocativus/seslenme hali çekimi. yani: "o, lord/ey efendimiz".

    eleison: merhamet etmek anlamındaki "eleo" (eleos = merhamet isim hali) fiilinin aoristum (-di'li geçmiş) emir hali.

    yani "efendimiz, bize merhamet et", ama aslında bunun da kökü "aydınlatmak" fiiline dayanıyor. yunanca elea = zeytin, eleon = zeytinyağı demek. petrolden önce kandillerde zeytinyağı kullanıldığından aydınlatma fiilinin kökü yunancada zeytine dayanıyor. hatta kyrie eleison'u biraz zorlayarak "efendimiz, bize zeytinyağı bahşet" şeklinde çevirenler bile var.

    "kirie eleison" bu ifadenin koine (ortak) (dialektos) denen ortaçağ yunancasındaki okunuşu. klasik yunanca okunuşu "kürie eleyeson" olurdu.

    ps. dört sene eski yunanca okudum.
  • olmak ya da olmamaki bir ihtimal daha var seklinde ceviren can yüceli örnek alirsak sefaat ya resulallah olarak cevirebilecegimiz kalip..
  • şöyle değişik bir versiyonu da vardır. ilk kez st. antuan kilisesinin internet sitesinde duymuştum.
    (bkz: ziad rahbani)
  • johann sebastian bach in da bu adli muhtesem bir eseri vardir. (bkz: klasik muzik dinlerken gelen aglama durtusu)
  • bazı kiliselerin ayinlerinde söylenen ve 'ya rabbi merhamet et'anlamına gelen dua.
  • oz adlı dizinin 4. sezonunun 4. bölümünün kapanış repliğidir.
  • bütün önyargıları türkçeyi ingilizceyi kenara bırakıp, bugünleri görmemiş insanların bunları söylediği akılda tutularak dinlenilmesi ve takdir edlimesi gereken, tam olarak duadan biraz fazlası olan şey. insanların en yaptığı en acaip şeylerden gerçekten dua. gerçtekten hiç dini bütün yaşayan bir toplum oldu mu diye merak ediyorum düşünüyorum. oldukça enteresan ilahiler dualırdır müzikler şarkılardır bunlar.
  • hevia'nın 2. albümü the other side'da yer alan bir parçanın ismi.
  • stellamara tarafından yapılan yorumunun adeta insan ruhunu, bilmediği keşfetmediği katmanlardan gelen ilahi bir hüzünle ve huzurla kapladığı dua.
  • lord have mercy gibi gavursu tanimlar disinda medet ya rab ya da affet allahim verilen nimet karsinda allahin buyuklugune sukur temali yakaris.islamda ise kurandaki al rahman suresinde sikca tekrar edilen o halde rabbinizin nimetlerinden hangilerini yalanlayabilirsiniz ki sorusuna verilebilecek cevaplardan biridir kisaca.

    ortodoks kilisesinin okudugu versiyon son derece girtlak nagmeleriyle bezenmistir katolik ve agirlikli bati dunyasinin ilahisi olan sekliyse trt 4 pazar konseri edasindadir.

    cok sesli kilise muziginin en buyuk emekcilerinden biri kutahya dogumlu gomidas vartabedtir kabaca soylemek gerekirse ortodokslar ayinlerinde daha bi damardir.nedensiz yere anlamasa bile bazen duygulandirir dinleyenleri.
hesabın var mı? giriş yap