• moleküler devrim veyahut orijinal adıyla la révolution moléculaire, bir pierre félix guattari kitabının adıdır.

    psikanalizden semiyotiğe değin “kurumsal düzeydeki mikropolitik sistemler” analiz edilmiştir bu kitapta ve kendisi nitekim ormanda 10 “beyaz bengal kaplanı” gücündedir.
    henüz türkçe’ye tercümesi yapılmadı ancak, iyi işler yapan “otonom yayıncılık” tarafından piyasaya sürülecek, heyecanla bekliyoruz.

    kitapta félix guattari, akıl hastaneleri, okul ve aile gibi bastırma kapasitelerinin yoğun olarak görüldüğü devlet hizmetlerini tartışmıştır. şirket kadınları, deliler, çocuklar, eşcinseller, holiganlar vs diğerleri kitabın konusudur. arzu mesafelerinin ve tabakalarının ayrıştırmasını irdeler guattari dayım ve ben, filozoflar içerisinde istisnasız en çok guattari’yi severim!
    o filozofların şövalyesidir!

    baskın sosyal öznelliğin moleküler sabotajı, moleküler devrimin öğütücü alanının sosyal kuvvetleriyle bir birlik kurmak zorunda mı? gibi sorularla ilerleyen bir eserdir. burada sabit başlıca tez, dünya kapitalizminin aksiyomlarının, yaşlı ulusal ya da bölgesel boşlukların deterritorializasyonu ve multisentralizasyonudur.

    guattari, sosyal grupların ekonomide aldıkları yerlerin önündeki aşılaması gereken engellere dair bir alanı tanımlar. bu, moleküler devrimin, erkek ve kadınlar, eşcinsel ve heteroseksüellerin arasında günlük ilişkilerle sadece görmek zorunda olmadığı gerçekliğinden yola çıkılarak yapılır. yeni mücadele alanlarıdır bu alanlar.

    moleküler bir devrim, ulusal sosyalizme maya olarak kullanılmamış mıdır? sorusu da kitabın önemli noktalarındandır. arzu, hiçbir moleküler devrimin hiçbir değişikliği değil, özgürlüğün boşlukları için büyük bir ölçekte sosyal ve ekonomik dönüşümleri zorlamakta başarmayacak şeklinde cevap bulur guattari ve devrimci bir hareketin tekrar inşa etmesi üzerine kafa yorar. hatırlanacağı üzere antonio negri ile bizim gibi komünistler kitabını da yazmışlardı ikili.
hesabın var mı? giriş yap