• osmanlının kuruluş döneminde görev almış 1. murad'a lalalık yapmış rumeli ve balkanlarda fetih ve akınlar yapmış beylerbeyi olmuş osmanlı komutanlarındandır. hristiyan dönmesi olma ihtimali vardır ama kesin değildir. yeniçeri ocağının kurucularından olduğundan bahsedilir.

    mezarı türbe olarak bursa'nın kirmasti (eski adı) - mustafa kemal paşa ilçesinde kirmasti çayına nazır bir tepede yer alır.

    (bkz: lala şahin paşa türbesi)

    rivayete göre karacabey ve lala şahin e yerleşke kurulması emredilir karaca bey bugün karaoğlan köyü olan yeri belirler lalaşahin paşa da bu gün kirmasti yi seçer ancak yerleşimler birbirine yakındır, derler ki birimiz buradan gidelim başka yere kuralım hangimiz kuracak derken yarışmaya karar verirler. ikisi de ustalarını alıp x yükseklikte bir kule yapacak ilk kim bitirirse o gidecek yeni yer bulacak. lala şahin bitirir. karacabey karaoğlan köyünden çıkar bugünkü karacabey ilçesinin olduğu yere yürür diye anlatılır ve bu kule şu anda lala şahin paşa türbesinin yanında yer alır dense de siz inanmayın

    o kulenin olduğu yerde önceden küçük bir fabrika varmış (galiba kiremit) ocağın olduğu yeri okul yapmışlar kulesini yıkmamışlar kalmış. karacabey tamamen farklı bi konu.
  • osmanlı devleti'nde ilk beylerbeyi'dir.
  • osmanlı tarihindeki en önemli isimlerden biridir.

    mesela karşılaştırma için muhteşem süleymanın en meşhur fehitlerinden begradın fethinde yaklaşık 20 000 osmanlı askerine karşılık karşıda sadece 700 asker vardı. rodos fethinde 100 000 osmanlı askerine karşılık sadece 10 000 asker vardı. osmanlı 23 000 kayıp verdi.

    lala şahin paşa çirmen muharebesinde 800 asker ile 70 000 sırp askerini yok etmiştir. bu sadece bir zafer değil istihbarat, disiplin, taktik, lojistik alanlarında osmanlının balkanları domine ettiğinin ispatıdır.
  • (#121925711) keşke kaynaklarla bu bilgi ve bulguları ortaya koysanız. 16. yüzyılda 100.000 askeri toplamak, beslemek, disiplin altına almak ve sefere göndermek çok büyük marifet isteyen bir iş. lala şahin paşa ve dönemi ile ilgili çok ayrıntılı okumalarım yok fakat bahsettiğiniz büyüklükte askeri organizasyonlar, o dönem için çok zor.
  • yabancı kaynakları okursanız görürsünüz 800 vs 70bini. biz değil adamlar söylüyor.
hesabın var mı? giriş yap