• ta$$ak lalesi, lombak , siyah olanini uretemediler o yuzden romanini yazdilar ...
  • - agactan meyve koparmak icin kullanilan ucuna catal gecirilen sirik

    - eskiden agır hapislilerin boynuna geçirilen demirden halka
  • bir devrin adı...
    (bkz: lale devri)
  • lale sadece hollanda'ya ve diğer ülkelere osmanlı'dan gitmekle kalmamış gittiği ülkelerin diline de doğu orijinli bir kelime olarak girmiştir. lale kelimesi hollanda'da "tulp", almanya'da "tulpe", ingiltere'de "tulip" ispanya'da ise "tulipan" kelimeleri ile anılmaktadır. bu kelimeler ile "türban" kelimesi arasındaki benzerlik dikkat çekicidir. kelimeler arasındaki bu benzerlik lale ile turban arasındaki şekil benzerliğinden kaynaklanmaktadır. lale, şekil olarak osmanlı sarayındakilerin kafalarında taşıdıkları türbanlara benzetildiği için bu şekilde isimlendirilmiştir.
  • hollandalıların ilk arakladığı lale nin adı tülbent lalesidir. tulipadı buradan gelmektedir.
  • lalenin osmanlidan asirilip avrupa'ya gotorulmesinden sonra, bizdeki lale devriyle kiyaslanmayacak bir lale cilginligi yasanmistir. insanlar lale soganlariyla kafayi bozmus, degisik lale soganlarina sahip olma hirsiyla yanip tutusarak olmadik sacmaliklar yapmislar, soganlar inanilmaz spekulasyonlara konu olmus, bir tanecik dandik lale soganiyla malikanelerini degistirenler olmustur.

    lale soganlari, sonbaharda dikilir, iklimin ne derece iliman olduguna bagli olarak, subat-mayis arasi cicekleri cikar. cicekler oldukten sonra soganlari topraktan cikarip, bir sonraki sonbahara kadar kuru ve serin bir yerde muhafaza ederek, soganlardan yillarca cicek alabilirsiniz.

    lale aldiginizda, vazoya koymadan once kagida sarip, vazonun dibine cok az -bir parmak kadar, diplerini islatsin yeter- su koyup, bir iki saat beklettikten sonra kagittan cikarip, vazoya normal miktarda su koyarsaniz cok daha uzun omurlu olurlar, aksi takdirde cicekler bir iki saatin icinde kabak gibi acilir ve tacyapraklari dokulur.

    lale ayrica osmanli susleme sanatlarinda stilize bir bicimde en cok yer alan ciceklerden olup dort cicek uslubundaki (digerleri karanfil, gul ve sumbul) ciceklerden biridir.

    bir de tabi, hazir festivaline az kalmisken, istanbul film festivali'nin sembolu oldugunu soylemeden gecmek olmaz.
  • liliaceae familyasindan olup 4000 cesidi var olan bitki .
  • sincan-kayas banliyosunda sincan' dan sonra varilan istasyon.
  • simdilerde yasadigi kimyasal madde destekli zihin acilmasiyla hayatindaki butun sorunlari cozen, hatta hizini alamayip teorisyen usluplu makaleler kaleme alan, normal sartlarda ise atki oren, fistik ezmeli ekmek ve sut ile beslenen, daginik karakterli ve heyecanli bir sirk faresidir, canbazdir, kirvedir, candir.
  • carolus clusius tarafından ilk defa hollanda'da yetiştirilen bitki. o zamanlar insanlar bir kutu portakal karşılığı, bir lale soğanı alırlarmıs.
hesabın var mı? giriş yap