• lamarck, evrimde kullanılan organların geliştiğini ve sonradan kazanılan bu özelliklerin kalıtsal olduğunu savunur. oysa bugün biliyoruz ki; sonradan kazanılan özellikler gen yapısında değil gen işleyişinde oluşan farklılıklardan kaynaklanıyor. lamarck amcanın bize açıkladığı şey evrim değil modifikasyon oluyor bu durumda.
  • 19. yüzyılda alman zoolog august weismann'ın yaptığı, yüzlerce farenin kuyruklarını kesip üremelerini beklemekten mürekkep deneyle sınanmış, sonuçta bir sonraki neslin kuyruklarının bulunduğunun görülmesiyle amiyane tabirle itin götüne sokulmuş bir görüştür.
  • lamarck amcanın açıkladığı güzel bir hipotez.
    ancak şimdi adını anımsayamadığım çağdaş bir ingiliz bilimcisi diyor ki:
    "bilimin korkunc trajedisi; güzelim hipotezler, çirkin gerçeklerle yok ediliyor"
  • son yıllarda önem kazanan epigenetik çalışmalarının kendisi için yeni bir kapı aralayabileceği teorimsi. eğer epigenetik mekanizmalarda çevresel faktörlerin etkisiyle oluşan değişikliklerin kalıtsal olabildiği gösterilebilirse, bir zamanlar basit ve eksik metaforlarla anlaşılmaya ve sınanmaya çalışılarak bir kenara atılan bu görüşler yeniden önem kazanabilir.
  • yanlışlığı kanıtlanmış, bilimsel olmayan bir görüştür. evrimi hiçbir şekilde açıklamaz, safsatadan ibaret de denebilir.

    sonradan kazanılan özelliğini çocuğuna aktaramazsın. düşününce bu zaten çok saçma olurdu. hangi özelliğini aktaracaksın? sonradan kazanılan her özellik illa iyi değildir. aksine insan yaşlandıkça taşıdığı defolar ve hatalar birikir. örneğin bu inanca göre yaşlı bir adamın çocuklarının yaşlı, ayağı kırık adamın çocuklarının ayakları deforme ve sporcu bir adamın çocuklarının da kaslı doğması gerekir.

    bunun yanı sıra genler bir mimari plan değil, bir tariftir. daha iyi anlaşılması için benzetme yapmak gerekirse nasıl ki basit bir kek tarifi ile yaptığın kekten bir dilim kesince kekin tarifinde herhangi bir azalma olmuyorsa, genlerde ve dolayısıyla evirmde de durum aynıdır.

    kartalın keskin gözleri kartalın göz organını çok iyi kullanmasının değil, gözleri daha keskin olan kartalların evrimsel süreçte daha fazla hayatta kalıp daha fazla dişiyi dölleyerek genel kartal nüfusunu domine etmelerinin bir sonucudur.

    nitekim lab ortamında yüzlerce nesil kanatları kesilen sineklerin en son neslinde dahi kanatlar sağlıklı ve tamamen fonksiyonel olarak kendini göstermiştir.
  • ona göre organlar bir ihtiyacı karşılamak için meydana gelir, kullanıla kullanıla güçlenir ve büyürler. bir işe yaramayan organ körelir ve ortadan kalkar. edinilen karakterler kalıtım yoluyla geçer. teorisi deneylerle doğrulanmamakta birlikte büyük bir biyoloji dehasıdır.
  • (bkz: lamarck)
  • (bkz: lamarkizm)
hesabın var mı? giriş yap