• iki veya daha fazla malzemeden oluşan, çok katmanlı bir kompozit malzeme imalat tekniği.
  • elektrik makineleri teknolojisinde de kullanılır. alternatif/değişken manyetik alanlarla çalışan elektrik makinelerinde (motor, generatör, transformatör) bu değişkenlikten dolayı kayıplar söz konusudur. (bkz: eddy current)(bkz: girdap akımları)

    elektrik makinelerinde, bu kayıpların önüne geçmek için manyetik akının yolunu oluşturan ve aynı zamanda ferromanyetik malzemeden yapılan stator, rotor, nüve gibi kısımlar laminasyon ile üretilir. eğer dc motorun statorunda olduğu gibi değişken bir manyetik alan söz konusu değilse laminasyona gerek yoktur. böyle kısımlar döküm ile üretilir. fakat örneğin bir transformatörde nüveyi laminasyonla üretmek şarttır zira transformatör bir alternatif akım makinesidir. dolayısıyla değişken manyetik alanlarla çalışır. mesela, bir dağıtım transformatörünün nüvesini döküm ile üretirseniz bu durumda süper ve kocaman bir elektrikli soba elde edebilirsiniz.
  • iki veya daha fazla materyalin (özellikle kumaş) ,özel yapıştırıcılar yardımıyla birbirlerine yapıştırılması işlemidir.
  • birden fazla cam katmanının birbirlerine kaynaştırılması (yapıştırma demiyorum, ısı ile oluyor çünkü) işlemidir.
  • tekstil sektörü için, laminasyon iki veya daha çok kumaş tabakasının her ikisine de yapışık olan aradaki bir yapıştırıcı katmanı ile birleştirilmesidir. bu katman yeterince kalın ve sadece iki kumaşı birleştirecek kadar bir yapışkan olarak görev yapabilir. bir laminasyon kumaş iki yada daha fazla tabakanın birleşmesi ile oluşmuş materyal olarak tanımlanır.en az bir tekstil yüzeyi ile yapıştırıcı eklemek suretiyle yapışması ya da bir veya daha fazla bileşen tabakanın yapıştırıcı özellikleriyle birleştirilmesidir.
hesabın var mı? giriş yap