• gerçek ahşap üzerine pvc kaplanarak kullanılan bir yer döşemesi. laminat parke den daha pahalıdır fakat daha iyi görünür
  • ahsap parcalarinin lifleri birbirlerine ters yonde gelecek sekilde yuksek isida preslenerek yani lamine edilerek yapistirilmasiyla olusturulur. uzerindeki cila da dayanilki malzemedendir, kolay cizilmez. bu parke cinsinin avantaji ısıya ve neme karsi gercek ahsaptan daha dayanikli olmasidir ayrica eskidiginde gercek ahsap gibi sistre edilebilir.
  • pahalı şahane parke.
  • (bkz: taber)
  • üst katmanda kullanılan değerli ağaç daha az olmasına rağmen teknolojisinin çok eski olmaması (70 ler) ve katmanlar arası tutkal ve fabrikasyon ciladan dolayı aynı ağacın masifine göre daha pahalı olan parke.
  • gerçek ahşap üzerine pvc kaplanarak üretilen bir malzeme kesinlikle değildir, o malzemeye "boyalı eşşek" denir. genellikle 2 ya da 3 katman olarak üretilir. alt katmanlarda genellikle düşük değerdeki herhangi bir ağaç ya da kontrplak kullanılabilir. bu tabakada en yaygın kullanılan ağaç türü kısaca rubberwood denilen hevea brasiliensis'dir. üst katmanda ise ağacın bizzat kendisi bulunur. masif parkeden pahalı olmasının nedeni daha yüksek bir üretim teknolojisi kullanılması ve cilalı, boyalı, eskitilmiş vs. vs.. seçeneklerle satışa sunulmasıdır. masif parkede bu tür üst yüzey işlemleri ve malzemeleri dışardan temin edilir ve uygulanır.
    lamine parkedeki lamine kelimesi yapıştırma anlamındadır, birbirine yapışan katmanlardan oluşmuş bir malzemeyi ifade eder. standart lamine parkelerdeki üst katman kalınlığı 3-6 mm civarındadır. son zamanlarda piyasaya giren standart dışı "çakma" lamine parkeler ise kontrplak üzerine 1-2 mm kalınlığında papel kaplamaların kullanılmasıyla üretilmektedir. hiçbi boka benzemeyen, ağacın dokusunu bile veremeyen (bir ağacın masif haliyle, doğal kaplama hali birbirinden farklıdır) bu parkeleri hiç tasvip etmediğimi belirtmek isterim. sonuçta 2 mm kalınlığı sistre etsen kontrplağın kendisini göreceksin. maalesef tüketiciler ucuz ürün alma mantığıyla (kaldı ki bu çakmalar bile çok ucuz sayılmaz) hareket ederek çok büyük yanılgıya düşmektedirler. (bkz: ucuz mal alacak kadar zengin değilim)
  • çin malı lamine parkelerin imalat tekniği daha basit olmakla beraber daha kullanışlıdır ve nemli zeminlerde iyi sonuç vermektedir. bu teknikte alt katmanlar bildiğimiz tahta ve pvc tozunun tutkalla macun haline getirilip preslenmesi ve üst katmana da yaklaşık 3 mm bir üst katman yapıştırılması şeklindedir. ortalama 12- 13 mm gelmektedir. adam gibi bir işçilik ile tatmin edici sonuç vermektedir. piyasadaki parkelerden 1-1.5 mm yüksekliği vardır ki döşendikten sonra istenirse sistre yapılmasına izin verir. sistreden sonra bir cam cila çekerseniz evladiyelik denmese de ona yakın kullanma ömrü verir. fiyatları da piyasadaki çakma laminelerin yanında çok makuldur.
  • ozellikle birlesim yerleri pahli (micro bevel) olanlar cok daha dogal bir gorunum sunar.
  • fiyatını etkileyen en önemli iki parametre; parça yani strip sayısı ve ağacın doğada bulunulurluk düzeyidir. tek parçalı (1 strip ya da plank diye tabir edilen) lamine parkelerin çok parçalılardan (2, 3 ya da akılalmaz 4-strip) daha pahalı olması, kusursuz bir ağaç parçasının daha geniş bir yüzeyde mevcut olması ihtimali ile doğrudan alakalıdır. bu, tıpkı kusursuz bir mücevherin artan büyüklüğüne bağlı artan satış fiyatına sahip olması gibidir. neticede ikisi de doğal kaynak.
    ağaç cinsine bağlı olarak değişen fiyat ise, kereste formundaki fiyatına paralel olarak gelişir. sözgelimi bir meşe ağacını bugün dünyanın hemen hemen her kıtasında, farklı farklı türlerde (örn: amerikan meşesi, amerikan kızıl meşesi, macar meşesi, türkiye saldım çayıra meşesi, çin plantasyonun dibine vurduk meşesi) dahi bulabiliyorken, bir egzotik ağacı (örn: santos mahogany, cabreuva, jatoba, merbau) sadece belli bir yörede, az miktarda ve güç bela şeklinde bulabilirsiniz. tüm bu ağaçlar, lamine parke fabrikalarına tomruk ya da kereste taslak formunda hammadde olarak gelir ve ilgili fabrikanın, üretim tekniğine bağlı olarak fiyatı farklılaştırılır. dolayısıyla aynı diye düşündüğünüz ama gerçekte öyle olmayan bir ürünü, farklı fiyatlarda bulabilirsiniz.
    dünyada en pahalı lamine parkeyi geleneksel olarak italya üretmektedir. italya'nın en ucuz lamine parkeleri, iskontolu, işçiliksiz, depo teslim 45-50 eur/m2 düzeylerinden başlar, iskontosuz liste fiyatlarına ise bi %30-60 allah ne verdiyse eklenebilir. isterse italya batsın, bunun değişeceğini sanmıyorum. italyanlar, alt katmanlarında huş (birch) kontraplak kullanırlar. türkiye'nin ve avrupa'nın genelinin kullandığı ladin kontratabla ve rubberwood'a kıyasla huş kontraplak oldukça stabildir. italyanların plank genişlikleri ise nispeten dardır. örneğin avrupa'nın genelinde 13-20 cm genişliğinde plank lamine parke üretiliyorken, italyanlar bunu ortalama sen de 8, ben diyeyim 9 cm gibi üreterek ekstra bir stabilite sağlarlar. italyanların ürettiği 1-strip, diğerlerinin ürettiğinin 2-strip olanına denk gelebilir yani. ama çıkan sonuç evladiyeliktir. sonra git ver bunu sıradan bir ustanın eline, pic olsun! yapanı var, yok değil.
hesabın var mı? giriş yap