• akışkanın lineer doğrultu üzerinde tabakalar halinde akmasıdır.
    (bkz: akışkanlar mekaniği) (bkz: turbulans)
  • açık bir akışta reynolds sayısı 10000'ten küçük iken, kapalı bir akışta ise; yani boru, kanal gibi yerlerde geçen akışlarda ise reynolds sayısı 2300'den küçük olduğu durumlarda görülen akış tipidir.
  • akışkanın paralel katmanlar hâlinde aktığı düzgün akış. katmanlı akış da denir. katmanların düzlemsel ve katmanlardaki akışkan parçacıklarının hızlarının da aynı olması zorunlu değildir. yatay ve düz bir boruda laminer akış hâlindeki bir akışkanın katmanlarındaki parçacıkların hızları aynıdır. bu hız, "kritik hız" adı verilen değere ulaşınca akışın düzenliliği bozulur ve türbülanslı akış başlar. her iki akış türü de akışkanlar dinamiğinde önem taşır. kapalı bir odada, hareketsiz duran bir yanık sigaradan çıkan ip gibi düzenli duman, laminer akışa bir örnektir.
  • akışın paralel tabakalar şeklinde olduğu akıştır.

    pratikte bir akışın laminer veya türbülanslı olduğuna reynolds boyutsuz sayısının büyüklüğüne bakılarak karar verilir. uygulamada genel olarak reynolds sayısının 2300'ün altında olduğu akışlar laminer akış olarak kabul edilir.
  • 4 yil makina muhendisligi okumus biri olarak bir diger 4 yili unutmak icin harcadigim gunlerde karsima cikan baslik.

    yapmayin etmeyin unutturun bana o yillari hatirlatmayin.
  • öğrenciyken bir inşaat mühendisliği öğrencisi arkadaşı akışkanlar mekaniği çalıştırdım. çakmış finalden. niye o dersi inşaatçılara verirler lisansta anlamış da değilim. i.t.ü. işte, 80'li yılların sonu. bir türlü anlayamamış bu laminer akışı ve türbülanslı akışı. gittik musluğun başına azcık açtım, su ip gibi ve düzgünce akıyor: bak bu laminer akış. aç bakalım çeşmeyi sonuna kadar, su çıldırmış karman çorman: işte bu da türbülanslı akış. bir de bunun reynolds sayısı ile ilişkisini anlatıp bir iki örnek problem yaptık. kafasındaki bütün lambalar ışığa büründü. bütünlemeden tam not aldı.

    neymiş: uçakçıdan akışkanlar mekaniği öğrenecen. mukavemeti de inşaatçıdan tabii.

    not: inşaatçılarda dersin adı hidrolik olabilir.

    edit: inşaat mühendisi adaylarına linansta hem hidrolik hem akışkanlar mekaniği dersi verilirmiş. su içindeki yapıların tasarım ve hesabı için. teşekkürler geldimgordumdondum
  • kararlı akış.
    akışkan madde akarken, katı bir madde gibi sabit görünür. gayet akmasına rağmen sanırsın hiç akmıyordur, öyle resmi çizilip koyulmuş gibi sabittir, dondur akış.

    bunun zıttı türbülanslı akıştır.
hesabın var mı? giriş yap