• bugün beyoğlu sinemasında izlediğim film, sıkıcı gerçekten, anlamlı bir detay bulamadım filmde.
  • ispanyolca: (kadın) mirasçılar anlamına gelir
  • marcelo martinessi'nin yönettiği 2018 yapımı bir paraguay filmi. iki kadın etrafında dönen hayattan bir kesimi anlatıyor.

    çeşitli ödüller almış ve otoriteler tarafından çok beğenilmiş. kesin bir lobicilik dönüyor bu işte. film bende hiçbir etki, tepki, reaksiyon uyandırmadı. içimde bir şeye de dokunmadı. teknik anlamda bir şey de dikkatimi çekmedi. umarım benim sığırlığımdır.

    ilk defa bir paraguay filmi izledim. sanırım son olacak. izleyecek arkadaşlara iyi seyirler diliyorum.

    p.s: izledikten sonra sizde bir ışık yakarsa beni de yeşillendirin.
  • filmin ana konusu inanilmaz kisir, kadinlarin lezbiyen olmasini ve ait olduklari topluma ait sinif catismasini atarsak filmse hic bir sey kalmiyor. zaten bu konular yarisma filmi oldugu icin ozenle yedirilmis filme. basit bir konuya 10x zoom yapilmis gibi film. ha bir de kullanilan arabanin rotu bozuktu gozume inanilmaz takildi. kisaca izle unut “sanat filmi” , yonetmenin ilk uzun metraji olmasina ragmen de basarili denilebilir.
  • orta kalitede bir film. sıkıcı olduğu yönündeki yorumlara fazlasıyla katılmakla birlikte, hiçbir detay barındırmadığını söylemek haksızlık olur.

    --- spoiler ---

    eve eşya almaya gelen herkes -birbirinden farklı en az 3-4 kişi - ''şu da satılık mı?'' diye soruyor. hep bir daha fazlasını talep var. bu soru, neredeyse film boyunca ''hayır'' şeklinde cevaplanıyor. satılık olmayana, mümkün olmayana duyulan arzu vs. diyerek yürüyebilirsiniz buradan. ama rastgele konulmadığı, film boyunca bu durumun rastgele tekrar etmediği aşikar.

    kadının o içe kapalılığını ve tuhaflığını, genç kadınla karşılaştıktan sonra, daha doğrusu onu yitirdikten sonra aştığını görüyoruz. bir büfeye rahatça gidiyor. birasını ve sandviçini alıp oturuyor. bu çok basit bir şey gibi gözükse bile, film boyunca gördüğümüz kadın, yani o depresif, tuhaf, bence sosyal fobi sahibi kadın için basit bir şey değil. onun için bir devrim.

    başlangıçta hor gördüğü hizmetçi ile aralarındaki yakınlık, film ilerledikçe soğuklukların azalması, öyle ki en sonunda diğer hapse düşen kısa saçlı esas kadından daha yakın olması, bu da az şey değil.

    ekonomik koşulların, ilişkiler üzerindeki yıpratıcı etkilerine dair çok şey söylenebilir. nitekim filmle ilgili hap şeklindeki mini özetlerde hep iki kadın arasında ''30 yıla yakın'' bir ilişki olduğunu okuyoruz. oysa ne haldeler, ne hale gelmişler.

    -- spoiler ---

    bunlar önemli ve uzun okumalara kapı açabilecek meseleler. yani film bomboş değil. üstelik sadelik ve durağanlığı takdir bile edilebilir. yaşamın içinden, sade bir öykü olmuş. güzel olmuş.
  • ilişkiler üzerine bilinen durumları yaşlı bir kadının gözünden anlatmaya çalışan bir film olmuş.
    --- spoiler ---

    kahramanımız uzun süren beraberliğin tembelleştirdiği bir kadın. partneri hapse girince hayatının yönetimini ele alıyor. bunu araba sürmesiyle anlıyoruz. zira direksiyonu ele alarak gidemeyeceğini düşündüğü mesafelere gidiyor. genç bir kadın tanıyor. hissetmediği duyguları yeniden hissediyor. yine de kendi sınırları var. bunu filmin sonunda görüyoruz.
    --- spoiler ---
  • bir paraguay filmi. iki yalnız kadının öyküsü. aralarında farklı bir yakınlık var; belli belirsiz bir lezbiyenlik iması bile sezdim.

    yaşları geçkin iki kadın. biri, chela, evin sahibi ve ressam. doğduğu evde kendisine miras kalan eşyaları satarak hayatta kalmaya çalışıyor. chiquita, chela'nın arkadaşı/dostu/sevgilisi (?), bir borç meselesi yüzünden kısa süre de olsa hapse giriyor. olaylar gelişiyor.

    gündelik yaşama dair ayrıntılar benim için dikkat çekiciydi. eski ev ve eşyalar. yemek yeme biçimleri. bazı kıyafetler, vs.

    imdb puanı: 6,7. bence: 8
hesabın var mı? giriş yap