• ömrümden ömür götüren program. dünyanın en acımasız hocası, diploma çalışması olarak yüz küsür sayfalı cebirsel topoloji ders defterinin latexte yazılmasını istedi, daha doğrusu emretti. defterde iki tane normal cümle bulamazsınız, baştan sona formül, sembol, grafik. tek tek bütün terimleri iğne oyası işler gibi yazıyorum. kim demiş tadından yenmez bu program diye, kanser olursam tek sorumlusu tez danışmanım ve de dolaylı olarak bu programdır.
  • makaleler yazmak için oldukça uygun olmasının yanısıra cv hazırlamak için de mükemmel bir araçtır.

    kurulum vesaire ile uğraşmak istemeyenler için online latex editörü: http://goo.gl/vx3c

    ayrıca türkçe karakter kullanma konusunda sıkıntı yaşayanlar için türkçe karakterlerin listesi:

    \u{g} – ğ
    \u{g} – ğ
    \c{c} – ç
    \c{c} – ç
    \c{s} – ş
    \c{s} – ş
    \”{u} – ü
    \”{u} – ü
    \”{o} – ö
    \”{o} – ö
    {\i} – ı
    \.{i} – i
    \^{a}
    \^{a}
  • şimdi malum bunda bir şeyler yazıp çizerken "şu şekli/karakteri nasıl yapıyorduk" diye kendinizi stackoverflow sularına atıyorsunuz, sonra "o şekli" nasıl yazacağınızı bile bilmediğinizden soruyu google'a bile doğru soramadığınızı fark ediyorsunuz.

    sonra gidip ultimate bible olan the comprehensive latex symbol list'e bakıyorsunuz ama canı cehenneme çünkü 338 sayfalık doküman ve gözleriniz çoktan kan çanağı olmuş.

    sonra imdadınıza detexify yetişiyor... http://detexify.kirelabs.org/classify.html

    (daha önce kısmen yazıldığını * biliyorum ama senin de canın cehenneme format. gömenin yok, ilim irfan yapan vardır dikkatini çeksin bari. fak yu format. fak... yu...)
  • yillar yili word kullanip hoca zorlamasiyla yeni ogrenince daha onceden ogrenilmedigine pisman ettiren yazma seysi. bilhassa kod yazmaya , htmle falan eliniz biraz alisiksa bir dakka bile beklemeyin derim sayin word kullanicilari. evet bazi sinir bozucu ayrintilari var. hatta beni sozluge kadar tasimisligi var cozum bulurum umuduyla. ama internette care tukenmez derim ben. bir iki tuyo da ben vereyim belki okuyan olur.

    kurulum konusunda her kafadan bir ses cikiyor. genelde insanlar epey sikayetci oluyor kuramadik diyerek. gidin bir miktex kurun sitesinden. bu program anladigim kadariyla gereken packagelari iceren bir program. zamani geldikce buradan cesit cesit libraryler packagelar indirelecek. ikinci olarak bir text editor lazim. daha dogrusu kodunuzu compile edecek program diyebiliriz. bunun icin de pek cok secenek var. ben ne indirdim: technixcenter denen programi. simdi efenim bu programi acinca size iki sey soracak. diyecek libraryleri falan nereden alayim, kaynak nereden gelsin? onun icin miktexin exeli bir klasorunu gostermeniz gerekiyor. ama miktex onceden kuruluysa otomatik olarak goruyor sagolsun. ikincisi de output dosyalrinizi neyle acalim diye bir soru soracak. ona da her evde bir tane vardir mantigiyla hareket ederek adobe acrobat readerin exesinin oldugu klasoru gosterin. ardindan da yukardaki sekmelerin birinde latex-->pdf denen seyi secin. mis gibi olsun

    devaminda ciddi bir sorunla karsilasana kadar en buyuk yardimcimiz google arkadaslar. template bir dosya alinir oncelikle. baslanir yazmaya. bir seye takildik mi hemen googledan bakilir.

    evet simdi gelelim su iki kere ust uste run sonucu farkli sonuc elde etme tantanasina. (bkz: #14955279) arkadaslar bu programda yapilan her hangi bir referansta boyle seyler oluyor. ama cozum cok basit.

    misal cross referance meselesi var. bir equation veya bir table a isim verdiniz ve \ref komutuyla baska bir yerde cagirdiniz. ilk calistirdiginizda "references might have changed rerun" seklinde bir warning verecek. ikinci calistirdiginizda hersey yerine oturacak.

    en gicik ve en ise yarar muhabbeti ise bibtexle referans muhabbeti. \usepackage{natbib} i baslara, \bibliographystyle{plainnat}, \bibliography{referanslar} i sonlara ekleyin. bir adet "referanslar.bib" dosyasi tutmamiz gerekiyor refer edecegimiz makaleleri topladigimiz. bunun formatinin nasil oldugu konusunda webde pek cok kaynak var. hatta daha da guzeli bunun icin piyasada softwareler de var makaleleri eklediginiz ve bib dosyasini cat diye olusturdugunuz. ornek olarak endnote. neyse ben tum bunlari hallettik varsayiyorum. refer edecegimiz makaleleri \citet{makalaeninlabeli} seklinde catir catir refer ediyoruz. simdi gelelim en cetrefilli noktaya. dogru dosyayi cikarmaniz icin sunlari yapmaniz gerekiyor. once bir kere kodunuzu run edin. sonra bir kere buildden bir yerlerden bibtexi run edin. sonra iki defa daha latex kodunuzu run edin. bu 4. run sonunda referanslariniz bir hataniz yoksa yillariyla, et. allariyla isil isil parlayacaktir. eger yeni bir referans eklediyseniz bu 4 kosturma eylemini tekrar etmeniz gerekiyor. evet enteresan ama gercek.
  • türkçe karakterleri tek tek nasıl latex'e uyumlu hale çeviricem derdine bir çift derman:

    - online olarak:

    http://turkishtolatex.appspot.com/

    otomatikman tüm türkçe yazıyı latex uyumlu hale getiriyor.

    - yok ben oradan oraya taşımakla da uğraşmıyım, direkt latexte çözeyim sorunu derseniz:

    ana dosyaya

    \usepackage[turkish]{babel}
    \usepackage[latin5]{inputenc}
    \usepackage[t1]{fontenc}

    veya

    \usepackage[utf8]{inputenc}
    \usepackage[turkish]{babel}

    eklemelerini yapıyorsunuz. bu arada, benim işime ikinci gruptaki kombinasyon yaradı; ilk grup çalışmadı
  • çoğu üniversitede mühendislik 1inci sınıflara öğretilmemesi veya varlığından haberdar edilmemesi içler parçalayan, haram olan markup language (makrosu).

    insanlar bunca yıl ms word kullanıp ne acılar çekiyor hamallık ediyorlar ve alternatiften de haberdar değiller. ancak ki gün geliyor >100 sayfa tez yazmak gerekiyor, o zaman mazlum öğrencimiz yaldır yaldır alternatif arıyor. halbuki latex 30 küsür senedir var ve de free.

    mazlumumuz font, header, figure, cross-reference, tab spacing, citations vsvs. ile uğraşırken bir bakıyor adam 15 dakika yazdığı şeyi 1 saat editliyor. word file olmuş >30 mb, scroll etmesi ayrı dert, arada bir crash olması ayrı dert. üğğrencimiz kafasını monitöre vuruyor, gözyaşlarına boğuluyor.

    "de ki!` word processorlar bi halta derman olsalardı, biz beşariyata tex ve latex'i daha pc yokken indirmezdik."
    knuth* ve lamport* duaları 25-7
  • ne kadar güzel bir şey olduğunun daha yeni farkına varabildiğim ve içimde arşimet gibi dışarıya çıkıp sevinme isteği yaratan document preparation system. aslında kendisiyle bundan 1.5 yıl önce istatistik dersinde hocanın siz makaleleri ve tezleri ne ile yazıyorsunuz sorusuna neredeyse herkesin word cevabı vermesi üzerine tanışmıştım. adam bize acımış olacak ki, istatistik labının 1 saati buna ayırmaya karar vermişti. o gün bir merak ve heyecanla hemen bilgisayarıma gerekli yazılımı indirdim ve sharelatex'e üye oldum. hatta arkadaşlarımla ortak döküman üstünden 1-2 deneme de yaptık. ancak bu merakımız ders sonuna doğru söndü ve "ulan word varken buna ne gerek var" gibi şu anda salakça gelen düşünceler ile bilgisayardan kaldırdım ve bir daha kullanmadım.

    tezi yazarken formülleri eklemem gerekiyordu ancak hiç bir şekilde bunu beceremiyordum. internette herkes latex kullanmanın çok avantajlı olduğunu söylüyor ancak analiz sonuçlarını yorumlamak dışında bir işi kalmayan ve zamanı da gittikçe azalan ben latex'e bulaşmak istemiyordum. hatta pages'a gelen latex güncellemesini farkedip keşke kullanmayı bilseymişim diye iç geçirdim. tezi kazasız belasız teslim ettikten sonra bir kopyasını anı olarak kendime aldım ama görünüşünden hiç memnun değildim. literatür taraması yaparken okuduğum 100lerce makalenin yanında benim tezim formatı ilkokul çocuklarının ödevi gibi duruyordu. biraz araştırmadan sonra o güzelim tezlerin latex ile yazıldığını öğrendim.

    ancak beni latex'in yüceliğine ikna eden olay arkadaşımın az kalsın tezi mahvetmesiyle oldu. formüllerin eklenmesi zor olunca, ben de internetten math type'ın deneme sürümünü indirerek formülleri eklemiştim ve formül kullanması gerken arkadaşlarıma da bunu önermiştim. arkadaşımsa tezi yazıp teslim ettikten sonra math type'ın formülleri bozuk geçirdiğini farketmiş. kağıtta gözüken şey matematiksel açıdan newton'un bile bu ne lan diyeceği kadar anlamsız duruyor. sonra durumu belirterek düzeltti ama bu olay latex kullanma konusunda kesin kararımı vermeme neden oldu.

    bu sıralarda bir döküman yazmam gerektiği için kendisini indirdim ve kurdum. hemen arından hooker with a penis'in önerdiği detexify'ı kurdum ve hayat kalitem bir anda yükseldi. akademide çalışanlar için kesinlikle mükemmel bir şey. eğer ileride akademiye girmeyi düşünen varsa hemen öğrensin. hatta bölümde yazdığınız essayleri falan bunun üstünden yazıp alıştırma yapın. hem ilerisi için tecrübe olur hem de birbirinin aynısı 100lerce essay içinde sizinki diğer 3-4 kişiyle beraber güzel durur.
  • çeşitli hazır formatlara kolayca ulaşmak için latextemplate, üyelik derecenize göre başkalarıyla işbirliği ve dropbox'a otomatik kaydetme gibi süper özellikler için writelatex, denklem vb. yazarken kopya çekmek için de burası güzel kaynaklardır.
  • leytek ya da latek şeklinde okunması gereken bir dil. http://www.tex.ac.uk/…faq2html?label=latexpronounce

    bu kadar kişinin word processor yazmasına da şoka girdim, word processor dediğin şey wordpad'dir, word'dür vs.. latex dosyaları compile ediliyor yahu.
  • okunu$u sanildigi uzere "latek" veya "lateks" degildir, aksine "lateh"tir, buradaki h, alman kompozitor bach'in h'si gibi okunmalidir.

    biriciktir vazgecilmezdir, bunun elinden cikan bir ps gordugunuzde orgazm olasiniz gelir (bkz: abarti), en abuk konuyu bile \documentstyle{article} $eklinde yazdiginizda bir doktora tezi gibi gorunur.

    (bkz: hastasiyim)
hesabın var mı? giriş yap