• bu kasımız tutulunca boynumuzu hiç hareket ettiremiyebiliriz. çok canımız yanabilir. hatta bir süre için mouse ve klavyeye tek elle hakim olmaya çalışabiliriz.
    (bkz: voltaren)
    (bkz: contramal)
  • kolun en güçlü adduktor kasıdır. barfikste insanın kendini yukarı çekerken en fazla kullandığı kastır aynı zamanda. m. trapezius pars descendes'in hiperabdüksiyonuyla da antagonist olarak çalışır doğal olarak. yani barfikste yukarı kalkarken latissimus dorsi, aşağı inerken trapezius kası çalışır.
    uyaran thoracodorsalis siniri plexus brachialis
    fasciculus posteriorundan köken alır.
  • sırtın çift taraflı her iki yandan gelip altta bel omurları hizasına v şeklinde bağlanan kasıdır. kanat kası olarak bilinmekle beraber "sizde fıtık başlangıcı var" safsatasının %90 ı yine bu kas kaynaklıdır. zira adam öldüm bittim bel ağrısıyla gelmiş herife mr ı kilitlemişsin "bişeyin yokmuş kas ağrısı" desen olayın boyutu değişebilir. ama fıtık başlangıcı dersin zaten garibim illaki bir şekilde fıtık olur bu ülkede.
  • tam adı musculus latissimus dorsi olmakla birlikte, latincede sırtın en geniş kası anlamına gelen kastır. (latissimus, "lata" (geniş) nın superlative hali; dorsi ise "dorsal" (sırt,arka) in iyelik eki almış halidir). doğruluğundan emin olamamakla birlikte bu kas grubunun geliştirilmesinin, omuzları genişlettiğini okumuşluğum vardır. ne derece doğru bilemiyorum.
  • (bkz: kanat kasi)
  • (bkz: lat pulldown)
  • radikal mastektomi sonrası genellikle meme protezleri ile birlikte meme rekonstrüksiyonu yapımında kullanılan sırt kası. göğüs ön duvarındaki pektoral kasın sırttaki eşdeğeri. karın cildinde fazlalığı olmayan kadınlarda tram veya diep flepleri için alternatif yaratır. torakdorsal arter tarafından kanlanır. mathes kas flebi sınıflamasında tip 5 grubuna giren kastır.
  • nervus thoracodorsalis'in innerve ettiği kastır.
    gördüğünüz gibi akılda tutması oldukça kolay.
    nervus thoraco----------dorsalis hangi kası innerve eder?
    musculus latissimus----dorsi.
  • törenlerde öğrencilerin bayrak taşırken kullandıkları kastır. bkz: sağ kol (bkz:link)
  • bazı bireylerin bu kası aktif etmekte zorlandığını duydum.
    (bkz: mind-muscle connection) hatta bir süre direkt olarak zihin ve kas arasında bağlantı kurmadan compound egzersizler aracılığı ile uygun mertebede çalıştırdım, makul oranda geliştiler.
    lâkin, asıl kontrol etmeyi öğrendikten sonra insanı trapezler ile birlikte uçurtmaya çeviren başka kas yoktur. doğru formda deadlift yapmayı öğrendiyseniz, kaldırdığınız ağırlık çok rahat 20-30kg (kişiye göre belki daha fazla) artacaktır.

    neyse, zihin ve kas arasındaki bağlantıda sorun yaşayanların, brachial plexus, yani biceplerin bulunduğu bölgeden koltuk altına doğru uzanan kısımdan çektiklerini hayal etmeleri yardımcı olacaktır. kası kullanırken pelvisi anterior pelvic tilt pozisyonuna getirmemek, bunun yerine core'u önlü arkalı olabildiğince stabil pozisyonda tutmak gerekir. eğer pelvic tilt pozisyonuna getirilirse kas tam verimliliği ile çalışmaz spinal erectorler daha çok devreye girer. ayrıca unilateral olarak olabildiğince strech alacak şekilde çalıştırmak ve straight arm pushdown tarzı kolu bükmeden yapılacak egzersizler kasın verimliliğini arttıracaktır.
hesabın var mı? giriş yap