• italya'da tiber nehri kıyılarında bir bölge, önce albe sonra da roma burada kurulmuştur.latince de bu bölgenin ve halkının dilidir.
  • italia’da aineias’ın savaştığı bölge
  • eski krallarindan biri latinus, sonradan bolgeye verilen isim lazio'dur.
  • değişik orjinlerden bir dünya insan balkanlardan deniz yoluyla gelerek buradaki nüfusu oluşturmuşlardı. bu şahsiyetler atalarının aksine latinceye benzeyen ilkel bir dil kullanmaktaydılar. yine atalarının aksine ölüleri gömmeyip, yakmışlardır. evettir.
  • roma, viterbo, latina, frosinone ve rieti'den oluşan bölge. (bkz: lazio)
  • roma'nın kurulduğu yerdir.

    phoebus (apollo), kendisinden kaçan ve ağaca dönüşen penei'ya şöyle seslenir:
    "karım olamadın, adımla
    anılan bir ağaç oldun artık. seninle süslenecek
    saçlarımız, şadağımız, kavalımız...
    sen süsleyeceksin latium yiğitlerini giderken
    sevinçli bir sesle türküler söyleyerekten
    triumph'un şenlik alayları dizi dizi capitol'a."

    (bkz: dönüşümler)
    (bkz: ovidius)
  • (bkz: etruria)
  • bilinen en eski latium yerleşimi, latinlere aittir. latinlerin bilinen merkezi ise geniş, sönmüş bir yanardağ olan mons albanus'tu (bugün colli albani). roma'nın güneydoğusunda şehre 20 km mesafede bulunuyordu ve çevresi 64 km'ydi. ortasında lacus albanus isimli, birkaç kilometre uzunluğunda ve genişliğinde, oval bir krater gölü vardı. ikinci hakim tepede (monte cavo) ıuppiter latiaris tapınağı bulunurdu ve roma federasyonuna katılmadan önce latinler burada devlet ile ilgili işlerini yürütürlerdi. federasyondan sonra da romalılar dinî ve devletle ilgili seremonileri burada düzenlemeye devam ettiler. buraya inşa edilen son pagan tapınağı da ortaçağ'a kadar ayakta kalmasına rağmen sonradan manastır olarak kullanılmış ve sonraları bir dönem için otele çevrilmiştir. ikinci dünya savaşı sırasında wehrmacht burayı bir radyo istasyonuna çevirmişti. 1944 yılında amerikalılar burayı ele geçirdiler. bugünse tartışmalı bir telekomünikasyon binası olarak hizmet verir.
hesabın var mı? giriş yap