• willendorf venüsü'nün gölgesinde kalmış bereket heykelciği.

    (bkz: kibele)
  • "laussel venüsü'nün tarihi, mö 19.000 civarıdır. dordogne'da bir mağaranın duvarlarına oyulmuş bir alçak kabartmadır ve kırmızı aşıboyası ile boyanmıştır. yüzünde hiçbir yaşam belirlisi olmayan, ama berberden çıkmışçasına düzgün ve omuzlara dökülen saçları, iri memeleri ve cinsel organını sergileyecek kadar açık bacaklarıyla oturmuş bir kadın figürüdür. dirsekten kıvrılmış sağ kolu yarımay şeklinde bir bizon boynuzu tutmaktadır.
    erken avrupa sanatının pek çok benzer örneğinde olduğu gibi insanlık tarihinin % 90'ında dişi cinsin insan elinden çıkmış bu eserdeki apaçıklığı, hem çarpıcı hem de anlamlıdır. kendisine tapınma şekli dikkate alınarak, bir anaerkil toplumun dinsel törenlerine egemen olan "büyük kozmik ana'nın bir türevi olan paleolitik tanrı'yı temsil ettiği kabul edilmiştir. bir yoruma göre kadın, erkeğin ve çocuğun hayvan ruhlanyla birlikle mistik bir topluluk olarak düşünüldüğü, maskeli dinsel danslara başkanlık eder. daha düşük bir olasılıkla, mağaranın, "büyük dünya ananın türbe-labirent cinsel organı" olduğu ve "kan-kadın-ay-bizon boynuzu-düğüm-büyü-yaşam dönemi"nin sürekli bir kutsal enerji yankılanması veya bir uyum içinde benzeştiği mağara yaşamı betimlemesinin doruk noktasını oluşturur. "
    ilk yerleşilen kısmı ormanlık bir alanda olup zamanında tamamıyla ahşaptan inşa edilmiş bir şehir. zaten ticaret yolu üzerinde olan bu şehrin en önemli ürününün kereste olduğu tahmin edilir.
    1951-1962 arasında kazılmış ve bin yüz elli yapı ortaya çıkmış. yapıların tamamı keresteden imal edilmiş. hatta şehrin yolunun 18 yılda bir araba tekerlekleri ve kızakların altında bozulan eski yolun üstüne yeni çam kereste tabakası konularak yenilendiği fark edilmiş. ayrıca ortaya çıkan çok büyük sikke varlığı, ikisi sekizinci yüzyıl orta asya'sına ait olmak üzere. novgorod'un uzun erimli ticaret temaslarının moğol işgalleri de dahil hiçbir zaman kesintiye uğramadığını gösteriyormuş.
    huş yaprağına yazılı 400 mektup bulunmuş, biri hariç hepsi rusçaymış. hatta bir tanesi evlilik teklifi içeriyormuş:
    "nıkita'dan ulyanilsa'ya. benimle evlen. seni istiyorum, sen de beni. ıgnatio da tanık
    olacak. "
    (bkz: europe a history)
    görsel ve başka bilgiler için
hesabın var mı? giriş yap