• tahminlerimce son 10 yılda kibarlık olsun diye (ki mantıksız) tuvalet yerine kullanılan sözcük. kibarlık olsun diye söyleniyor belki ama sıçmanın işemenin ayıp olan bir tarafı yok ki. neden bu kadar kasılıyorlar?

    -lavabo ne tarafta?
    -sağdan 2. kapı.. (neyse elini yıkayacak galiba)
    .
    .

    -tuvalet ne tarafta?
    -sağdan 2. kapı... (üff sıçacak yine iğrenç yaa)

    yani yok böyle bişey arkadaşım.

    insansın niye çekiniyorsun. sıçacaksan sıçarsın. lavabo demeyin şuna adam akıllı tuvalet diyin olay bitsin.

    sırf bu tuvalete lavabo diyenler için ileride kendi evim olunca lavabonun yan tarafındaki tuvaleti kapattıracam. sadece lavabo olacak orada. lavaboyu soranlar oraya gidince kısa bir şok geçirecek. dışarı çıkıp bana tuvalet ne tarafta diye sormak zorunda kalacak kötü bir tecrübe yaşamışçasına...

    yalnız bu olayın da şöyle bir sürprizi var... lavaboyu soran adam/kadın tuvaletin olmadığını görüp lavaboya sıçarsa? işte ben o adamın ; o kadının alnından öper ustam bilirim..çakal yetiştirmiş anası babası derim. lavabonun yanındaki yıkılmış tuvaleti yeniden yaptırırım.

    kerem bey'e saygılar...
  • bence lavabo kelimesinin tuvalet yerine kullanılmasının en trajik sonucu afyon dolaylarında bir dinlenme tesisindeki eşşek kadar bir alanda yanyana ve karşılıklı dizilmiş 20 kadar lavabodan oluşan lavabo odasıdır. artık insanlar nasıl sorup duruyorduysa lavaboyu, adamlar talebi karşılayabilmek için böyle bi yer oluşturmak zorunda kalmışlar herhalde. öte yandan, patlamak üzere olan mesaneleriyle lavabolarına koşup karşılarında bir oda dolusu lavabo bulan insanların dramından eğlence çıkarmak için salvador dali ruhlu bir tesis sahibi tarafından da yapılmış olabilir. her türlü pek eğlenceli bir sürpriz.
  • bundan yıllar önce tuvalet yerine hela, ayakyolu, yüz numara gibi isimler kullanılırdı. zamanla bu kelimler kaba/argo/taşralı kaldığı için olsa gerek; "madem ki kent soyluyum, hela da neymiş tuvalet o" denmeye başlandı. aradan yine yıllar geçti tuvalet dendiğinde akla sucuk gibi kaka çıkarmak gelmeye başlasa gerek bu sefer de yurdum kibarı lavabo kelimesini icat etti.
    aradan yine yıllar geçecek bu kez lavabo kelimesinden o kesif koku yayılmaya, o koyu sarı renk parlamaya başladığında bu kez daha da kibarını bulmaya çalışacağız. mesela "mutluluklar diyarı"

    kaka yaptığımız anlaşılmasın diye bütün kelimeleri bok içinde bırakıyoruz ya ona yanarım.

    sanıyorum memo tembelçizer'in bu konudaki [tuvalet yerine lavabo denmesi (sorunsalı)(öeh)] yazısından ilham alınmıştır.
  • latince'de "yikiyorum" anlamina gelen soz (valla)
  • gideri var.
  • görgüsüz ya da sonradan görmelerin tuvalet denen mekana taktıkları ad.
    tuvalette yapılan eylemi ayıp sayıp, nazikleştirme çabaları...
    mutfağa giderken evye mi gidiyorum diyor bunlar?
    tabe canım yemek yemek ile ilgili bu mekan ve oradaki eylemler hiç ayıp değil...ben de yane...
    ya da şunu da mı demek ister bunlar?
    - valla ben tuvalette kötü bir şey yapmıcam, lavaboya gidiyorum, ellerimi yıkıcam valla...
  • (bkz: lokanta), (bkz: restaurant) gibi yerlerde aslinda tuvalete giderken gidildigi soylenen yer. eger bu durumda (bkz: igrenc espri) yapma istegi dogarsa 'neeg siz lavaboya mi isiyosunuz?' gibi bi cumle kurulabilir..
  • beyoglu beyoglu tiyatrosundan bir sahne.. hastane hademesi (ya da oole bishisi) metin akpinar sarhosa lavaboyu gosterir. "doktorun mosyoo lavabo, fransa'dan yeni geldi" der
  • latince'de yıkıyorum değil yıkayacağım anlamına gelen sözcük.
  • kebapçı tuvaleti olarak da adlandırılabilecek bir şey.

    merak ederim tuvalet adı verilen odadaki tüm alet edavatı anlatmak için lavabo kelimesi kullanılıyorsa biz elimizi nerede yıkıyoruz?

    tuvalet yerine bu kelimeyi kullanan insanlar genellikle naziklik olarak düşündükleri bu hareketi yapmalarına rağmen kroluk damgasını yemekten kurtulamazlar. çünkü ayıp zannetikleri tuvalet kelimesinin ne manaya geldiğini bilmiyorlar demektir.

    tuvalet, fransızcadaki toilettekelimesinin türkçemize yerleştirilmiş halidir. toilette bakım, temizlik manasına gelmektedir ki eau de toilette tamlaması da buna dayanarak türetilmiştir.

    bu noktada tuvalet yerine lavabo diyerek nezaketin doruklarında gezdiklerine inanan arkadaşlar evden çıkmadan üstlerine lavabo suyu mu sıkıyorlar?
hesabın var mı? giriş yap