• sözlükte karşılaştığım en anlamlı veritabanlarından birisi.
    tamam diğerleri çok saçma sapan ama bu da çok aydınlatıcı olmuş.
    (örnek olmasını umuyorum.)

    daha önce görev aldığım bir hastanede bir hekim arkadaşıma konu hakkında fikrini sormuştum ve bana 25-30 yıl sonra bu operasyonların ne kadar doğru ya da yanlış bir karar olduğunu anlayabileceğiz demişti.
  • goz lazer operasyonu dusunen yazarlar bir zahmet ameliyati yapan hastanenin markasina degil de hangi excimer / femtosecond laser ile ameliyat yapiyorlar bir arastirsinlar bir zahmet. turkiye piyasasa 20 yasinda visx coplugu. gozunuzu 50.000$ lik hala msdos ta calisan crt monitorlu bir lazer cihazinda ameliyat ettirmek istemiyorsaniz arastirmanizi iyi yapin. size ufak bir tuyo:

    kacinmaniz gerekenler:

    visx: aman kacin. piyasaya ciktiginda cebinizde 3310 vardi. lazer = teknoloji hatirlatiyim. (ilasik duyarsaniz bilin ki visx)

    mel 80, mel 90: zeiss'in insanliga kazigi. aman aman kosarak kacin.

    technolas 217p: artik servisi ve yedek parcasi bile verilmeyen 15 yillik tarihi eser.

    wavelight allegretto 400: canakkele savasi sirasinda askerlerimizi bunla tedavi etmisler. tarihi eser.

    guncel cihazlar:

    alcon ex500, schwind amaris 750, 1050, technolas teneo, visumax (relex smile icin)

    vaktim olunca goz lazer hakkinda tavsiyeler iceren bir baslik acayim.
  • bneim gzölerim 4.5 dreece myioptu şmidi mkuemmel olud. hrekese tvasiye edreim. öyel çko bri yna etksiide olamdı çko şküür gçeinip gdiiyorzu.
  • 2 sene önce yaptırdım.

    baytar gibi 3 kişi sıraya koydular aynı anda ameliyat oldum, ameliyat sırasında senin göz numaran kaçtı ya diye falan sordular korkuttular, pişmiş et kokusu aldım, bir tam gün boyunca gözüne mil çekilmiş cüneyt arkın gibi hıaaağğğğğğğ diye bağırarak yattım. ama sonuca değer.

    en büyük avantaj: plaja havlumu serdiğim yeri denizden geri baktığımda görebilmek ve aynı yere yüzerek çıkabilmek. önceden yan koydan falan çıktığım oluyordu nerdeyse.

    en büyük dezavantaj: polarize güneş gözlüğüm olmadan kışın dahi gezemiyorum, kar beyazından gelen ışığa dahi hassasım. kışın güneş gözlüğü ile gezen biri görürseniz lütfen kim bu dallama demeyiniz, kırılırım.

    bir de ilk 6 ay odaklanmam yavaşlamıştı, yani şu şekilde, yakın bir yere bakarken aniden uzağa bir yazıya baktığımda eski dandik kameralar gibi yazının netleşmesi saliseler değil de bir iki saniye falan alıyordu ama şimdi bu sorun kalmadı.

    ama yaşam kalitesi gerçekten yükseldi, teraziye koyduğumda olanları, tekrar düşünmeden ameliyat olurum.
  • yirmi sene önce; daha bistüriler balta, laserler ışın kılıcı formundayken yaptırmıştım.
    46 yaşındayım, yakın gözlüğe bile başlamadım, arz ederim:)

    güncelleme: 49 yaş 9 ay (piuu neredeyse 50)
    0.75 yakın gözlük (yaşa bağlı miyopi) o da sadece okuma yaparken.
  • miyop olanlar için bir güncelleme:

    (bkz: #95428822)
    bu entry'yi yazdıktan bir süre sonra, dünya göz hastanesi'nde bir doktora gittim. bir şikayetim olduğundan değil, ameliyatımdan sonra yıllar geçti, bu sürede hiç göz doktoruna gitmedim, kontrol ettireyim diye.

    dünya göz hastanesi'nde, adını şu an hatırlayamadığım, yaşlı bir kadın doktora muayene oldum. muayenesi sonucu gözlerimin halen sıfır derece olduğunu, görüşümde hiçbir sıkıntı olmadığını dile getirdi ve ardından beni pek memnun etmeyen bir şey söyledi.

    dedi ki, "gözlerin sıfır derece olduğu için yakın gözlüğünü daha erken takacaksın. eğer miyop ameliyatı olurken doktor ufak bir derece (mesela 0.50 derece) bıraksaydı yakın gözlüğünü daha geç takacaktın. ben ameliyat olacak kişilere bunu öneriyorum."

    sonuç olarak, yaşlanınca bir noktadan sonra yakını görememeye başlayıp, illaki yakın gözlüğünü takacağız. gözlerde miyop varsa iki durum birbirini bir süre dengeliyor, zaman kazanıyorsun.

    eğer gözlerde 0.50 derece miyop kalırsa, bu hem görüşünüzde bozukluğa neden olmaz, hem de yakın gözlüğü takma yaşınızı erteler. miyop ameliyatı olmadan önce doktorunuza danışın derim.
  • merhaba benim gibi gözü bozuk ve bilgi almak için bu başlığa gelmiş insanlar * başlıkta 900 küsur entry var, bunların içinde memnun olan da, ışık hassasiyeti çeken de, göz kuruluğu çeken de var. bu ameliyatı olmayı düşünmeye başladığım için genelgeçer bir fikir vermesi için bu başlıktaki kişisel deneyimlerden birkaç istatistik çıkarmak istedim.

    - buradaki 930 entry'i çektim ve chatgpt'ye bir komut vererek her entry için şu bilgileri vermesini istedim :
    ameliyat yılı,
    memnuniyet (-1,0,1, bilinmiyor) ,
    ışık hassasiyeti ,
    göz kuruluğu,
    mizah amaçlı yazılmış entry (filtreleme amaçlı) ...

    - sonra yazar/ yazar yakınlarının deneyimine dayanmayan, mizah amaçlı, ameliyat yılı olmayan vb. entryleri çıkardıktan sonra kalan 674 entry'ı aldım.

    - chatgpt'nin yaptığı sınıflandırmalar sonucunda gördüm ki bu 674 entrydeki kişiler
    1992-2022 yılları arasında bu ameliyatı olmuş.
    %93'ü memnun, %4'ü değil, %2'si nötr fikir beyan etmiş.
    %22.5'i göz kuruluğu çekiyor.
    %35'inin ışık hassasiyeti var. (ışık hassasiyetiyle ameliyat yılı arasında çok zayıf bir negatif korelasyon var (-0.11) . aslında böyle bir ilişki olmaya da bilir, ama bir yandan da yeni tekniklerle daha başarılı ameliyatlar yapıldığı için de olabilir. )

    - yukarıdaki veriler ameliyat yöntemi, doktor tecrübesi, göz numarası ve görme kusuru türü bilgisi olmadan; memuniyeti yüksek/düşük yazarların entry girmeye daha çok motive olabilmesi ihtimalini hesaba katmadan vs. çok anlamlı değil. bu yüzden çıkan bu sayılara kabataslak bir istatistikten öte bir muamele yapmayın *

    ayrıca sektörün içinden bir yazarın tavsiyeleri (bkz: lazerle goz ameliyati olacaklara tavsiyeler) kullanılan cihazlar ve nelere dikkat edebileceğimle ilgili güzel fikir verdi, o başlığa da uğramanızı öneririm. herkese sağlıklı görüşlü günler *

    edit: "chatgpt'nin yaptığı sınıflandırmalar" muğlak olmuş. chatgpt'ye şu görseldeki prompt'u verdim görsel, o metnin içinde 3-4 çeşit bilginin geçip geçmediğini bulmasını istedim. karmaşık mantıksal çıkarımlar yaptırmadım, bu tarz metin özetleme, arayıp bulma vb. işlerde büyük dil modelleri kötü bir performans göstermiyor. (gelen sonuçlardan zayıf performans gösterdiğini manuel olarak teyit ettiğim, anlaşılması daha zor olan ameliyat_sonrasi_numara_yukselmesi gibi alanları çıkardım.) yine de metin özetleme kısmında chatgpt hata yapmış da olabilir.
    bu yüzden nasıl ki kimse ameliyat kararını ekşisözlük üzerinden vermiyorsa, ekşi entrylerinin analizi üzerinden de vermesin. bu entry bir ameliyat tavsiyesi veya yergisi değildir.
  • peşin üst edit: yaşantılarım serzenişimin altındadır.

    burada "iyi bir şey olsaydı ilk gözlüklü göz doktorları yaptırırdı" yazan aveller sözüm size.

    sorun bakalım o doktorlara gözleri kaç numara 1? 1.50? 2? olm bu numaralarla ameliyat olmak zaten tercihtir bir zorunluluk değildir. adam olmak istemiyordur olmaz. hiç 6-7 numara gözlüklü doktor gördün mü göremezsin çünkü onlar da çizdiriyor merak etme sen.

    yaşantıma gelirsek ameliyatı yaptıralı 40 günü biraz geçti. gözlerim tam 9 numara idi. dile kolay ama göze zor * 6.50 miyop 2.5 astigmat vardı. kördüm yani. sadece 52 saniyede gözlerim açıldı diyebilirim. şimdi olumlu ve olumsuz yönleri sıralayacağım.

    pozitif yönleri:

    -soğuktan sıcağa girince buhar derdiniz yok.
    -karda yağmurda gözlüğüm ıslandı sileyim yoksa göremem birazdan derdi yok.
    -yatakta telefona bakarken gözlüğün yamulup durması derdi yok.
    -i-lasik olduğum için netlik çabuk geldi.
    -19 yılın ardından gözlüksüz yaşamanın verdiği pozitif duyguları da eklemeden olmaz.

    negatif yönleri:

    -herkesin de dediği gibi kuruluk. bunu birkaç ay boyunca düzenli kullanılacak gözyaşı damlasıyla çok azaltabiliyorsunuz ama her zaman için yanınızda 1 tüp bulunsa iyi olur.
    -göz kızarıklığı. belki sadece bendedir ama ara ara gözlerim kızarıyor. hiç kızarmazdı ovuşturmuyorum da halbuki ama anlamadım kanlanıyor. muayenem normal çıktı.
    -numara kalma ihtimali. ben bu ihtimali yaşadım. 9 numaranın 0.50 olması da tabii ki büyük başarı ancak 0.50'nin artmaması için de bir sebep yok. ileride yeniden gözlüğe dönülebilme ihtimali yok değil.
    -gözlerinize daha iyi bakacak olma zorunluluğunuz. bir kaza, bir travma, darbe alınması sonucu ameliyatsız göze göre daha hassas olacak gözleriniz çünkü ameliyat esnasında oluşturulan flep her ne kadar kaynasa da asla tam iyileşmiyor ve yapışmıyor. bu yüzden gözlerinizi mutlak surette korumalısınız.
    -gece görüşünde azalma ve ışık hareleri oluşuyor. bunlar 1-2 yıl içinde ancak geçebiliyormuş. sabır lazım.

    son olarak bu ameliyatı puanlamak istiyorum. ben 9 numara gözlere sahiptim ve buna rağmen yaptırdığım en iyi şeydi diyemiyorum. keşke olmasaydım da asla demiyorum. yani beklediğime yakındı ama galiba tam randıman alamadım. bu yüzden 7/10 veriyorum.

    9 ay editi: tam 9 ay oldu. yorgun olduğum günlerde görüşüm kolay bulanıyor görüntüler kayıyor. ışığın az olduğu vakitler ve ortamlarda görüşüm düşüyor. biraz gözümü kısarsam görüyorum. muhtemelen 9 numaradan 1 numaraya kadar düştü ama sıfırlanmadı ona yoruyorum.
  • geçmiş yıllarda lazerle gözünü çizdiren arkadaşların şimdiki göz durumunun veritabanı. arkadaşım 6 sene önce bu ameliyattan oldu. şuan gözlüksüz durumda gayet iyi görüyor. ancak ışığa karşı biraz hassasiyetim var diyor.
  • 2007 yılında lazerle göz ameliyatı oldum. miyop astigmatım vardı 3.75. sıfırlandı ve cok rahat ettim zira 20 yıldır gözlük ve lens kullanmak yormuştu. sonrasında gözlerim ışığa çok hassas hale geldi. kapalı ve yağmurlu havalarda bile güneş gözlüğü kullanıyorum abartısız. şu an yaş itibarıyla hem yakın hem de uzakta zorlanmaya başladım. yaşam kalitemi bozmasa da biraz bulanık görüyorum. ancak doktor şimdilik gözlüğe gerek yok, 1-2 sene daha idare edersin böyle dedi.
hesabın var mı? giriş yap