• fransız besteci camille saint saens'ın piyano ikilisi ve orkestra için yazdığı 14 kısa parçadan oluşan, hayvanların adeta geçit yaptığı, olağanüstü esprili bir yaklaşıma sahip bulunan süittir. besteci piyanistleri de hayvanlar alemine dahil etmiştir.*bu bölüm genel olarak genç piyanistlerin birazda bozuk bir teknik ile gam yapmaya çalışmalarını andıran bir havada çalınmalıdır.*

    1- introduction et marche royale du lion
    2- poules et coqs
    3- hémiones
    4- tortues
    5- l'eléphant
    6- kangourous
    7- aquarium
    8- personnages à longues oreilles
    9- le coucou au fond des bois
    10-volière
    11-pianistes
    12-fossiles
    13-le cygne*
    14-final
  • "bir insan nasıl böyle bir ruh haline bürünür?" diye düşündüren eserdir.

    o akvaryum kısmını, derin, gizemli denizin altında; binlerce çeşit canlının arasında dinliyormuş hissi veriyor. hani bu insan denizde, nefessiz ortamda yaşayabilseydi, bu eseri yine bu şekilde yazardı.
  • "akvaryum"* fantastik ve gerilim unsurlarının olduğu filmlerden ve reklamlardan çok aşina olduğumuz bir melodidir.

    http://www.youtube.com/watch?v=asd0fdlokga

    öte yandan the carnival of the animals diye de bilinen bu oluşumun temelleri şubat 1886'da avusturya'da flüt, klarnet, iki piyano, cam harmonika, iki viyolin, viyola, çello ve duble bas ile atılmıştır. günümüz yorumlarında ise daha gelişmiş orkestra çalgıları kullanılmaktadır.
  • bölümlerinin isimleri şöyledir:

    giriş ve aslanların kral marşı
    tavuklar ve horozlar
    yabani eşekler
    kaplumbağalar
    filler
    kangurular
    akvaryum
    uzun kulaklı kişiler
    guguk kuşu
    kuş kafesi veya kuşhane
    piyanistler
    fosiller
    kuğu
    final

    'kuğu' bölümü her insanı etkileyebilecek güzelliktedir.
  • 23 nisan 2022 akşamı crr senfoni orkestrası tarafından, murat cem orhan şefliğinde, gencecik piyanistler 13 yaşındaki arya su gülenç ve 15 yaşındaki can saraç eşliğinde ve doğa rutkay anlatıcılığında çok keyifli bir performansını izlediğimiz eser.

    gerçekten günün anlam ve önemine dair, hem de klasik müzikle ilgilenen çocuklara yönelik, bir taşla iki kuş vuran daha güzel bir etkinlik olamazdı.

    bu piyanistlerin adını ileride çok daha sık duyacağımıza eminim.

    izleyicinin konser adabı hakkında ise yorum yapmaya çok üşendim... boşuna tadım kaçacak.
  • saint-saëns'ın 1962 yılında leonard bernstein yönetiminde yorumlanan eseridir. bernstein, bu yorumuyla grammy ödülü'nün yanı sıra pek çok çocuğun kalbini de kazandı. aslan'ın marşıyla başlayıp tavuk ve horozlar, katır, kaplumbağalar, fil, kangurular, akvaryum derken, solo viyolonselli kuğu'ya varan müzikli hayvanlar geçidini kim sevmez?

    olur a şahitlik ederseniz ya da siz bizzat uygulamaya kalkarsanız kazayla, sakın ha: bir çocuk yer almak istemiyorsa bir piyeste, mesela kurt postunda ya da aydede pozunda parlamaktan kaçınıyorsa filan, üstelemeyin boşuna, bırakın rolü başka bir çocuk kapsın. bu uyarı, bir pedagogdan geliyor sanmayın. bu uyarı, ronda zorla çıkarılmış ve ceza olsun diye ona, buna, inadına, hiçbir ezberi hatırlamıyorum diye sahneden somurtup ışıklara bakmış kutup ayısı polaria kostümlü bir çocuk hatırasından çıkma...
  • kitabı da mevcuttur bu eserin çocukların müziği anlayıp sevebilmesi için resimli mesimli çok renkli, carnavaldaki bütün hayvanları anlatmış. zaten sadece müzik olarakta yeterince eğlenceli carnaval des animaux (bkz: camille saint saens)
  • çocuklar için hayvanlar karnavalı çok keyifli bir oyun.bundan zevk almayan bir çocuğa henüz rastlamadım.özellikle akvaryumda çocuğun müziğe yatkınlığını ölçebilirsiniz;çocuğun ritm duygusunu,müzikal algısını ve ritme göre bedenini kullanıp/kullanamadığını görebilmeniz mümkün.
  • an itibari ile trt 2'de tavuklar ve horozlar bölümünü dinliyorum.
  • cocuklara klasik müzigi sevdirmek icin iyi bir baslangic olabilecek camille saint-saens eseri.
hesabın var mı? giriş yap