• honore de balzac'in gizliden gizliye kendi hayatini anlattigi, gecen binyilin en büyük platonik aşk hikayesi. madame de mortsauf'un felix'e öğütler içeren mektubu ibret vericidir, genç erkeklerin kulağına küpe olasıdır..
  • balzac ın ünlü romanı
  • "sonradan görme insanlar maymun gibidir, maymun becerikliliği vardır onlarda. yukarıda görür insan onları, tırmanırken çevikliklerine hayran kalınır ama doruğa ulaştıklarında artık yalnızca ayıp yerleri görünür (...) bütün bir gün boyunca ayaklarımın dibine uzanarak sessizce yatabilirdi. bana bakarak dalar, bir cariye gibi sevişme gelmesini çabuklaştırmaya çalışırdı. zevk yönünden bayağı verimli, bir zevkleri deneylerin yarattığı bilgilerle çeşitlendiren ama bilgisini tuksunun taşkınlıkları altında gizleyen bir aşkın kışkırtıcı hazların pençesinden geçirdiğim ilk altı ayı hangi sözcüklerle anlatmak mümkün olabilir bilemem. (...) cinsellikten uzak bir aşk isteklerin şiddetiyle ayakta kalır. sonra hiçbir yönden size benzemeyen biz erkekler için öyle bir an gelir ki, her şey acıdır. bizde öyle bir güç vardır ki onu kullanmaktan vazgeçtiğimiz an artık erkek olmaktan vazgeçmiş oluruz. kendisini besleyen besinden yoksun kalan yürek kendi kendisini yer, ölüm değilse bile ölüm öncesi bir durum sayılan bir bitkinlik duyar. doğayı uzun süre aldatamazsınız, en küçük bir fırsatta çılgınlığa benzer bir güçle uyanır."
  • ilk ellı sayfası bayar ama kahramanımız asık olduktan sonra kendınızı tutamaz aglarsınız.ben boyle acı gormedım bılader dedırten ımkansız ask olayı
  • "ilk yaz günleri çabuk geçer; iyi kullanmasını bilin. onun için etkileyici kadınlarla birlikte olun. etkileyici kadınlar da yaşlılardır. onlar size kişiler arasındaki bağlılıkları, ailelerin sırlarını, sizi amaca götürecek kestirme yolları öğretirler. kendilerini yürekten verirler size. size büyük yardımları olur; sizi göklere çıkarırlar, istenir kişi yaparlar.

    genç kadınlardan kaçın! elli yaşında bir kadın sizin için her şeyi hapar, yirmi yaşında bir kadın hiçbir şey. o sizin bütün hayatınızı ister; öbürünün ise sizden istediği bir dakikadır, bir tek ilgidir.

    genç kadınlarla alay edin, her şeylerini alaya alın; ağırbaşlı bir şey düşünemez onlar. genç kadınlar bencildirler. bayağıdırlar, gerçek dostlukları yoktur. ancak kendilerini severler, bir başarı üzerine sizi gözden çıkarabilirler. ayrıca, hepsi sizden bağlılık bekler; sizin durumunuz ise onların size bağlılık göstermesini gerektirir: birbiriyle bağdaşamaz iki istek. hiçbiri sizin çıkarlarınızı anlayamaz. hepsi kendini düşünür, sizi değil. hepsi bağlılıklarıyla size yardım ettiklerinden çok, saçma hevesleriyle size zarar verirler. hiç çekinmeden vaktinizi alırlar, nice servetleri kaçırmanıza sebep olurlar. dünyanın en büyük nimetlerinden yoksun bırakırlar. sızlanacak olursanız, içlerinden en aptalı bile eldiveninin bir tekinin dünyaya bedel olduğunu, ona kölelik etmek kadar bir erkeğe hiçbir şeyin şeref vermeyeceğini söyler. hepsi size mutluluk verdiğini söyleyecek, talihin nice imkanlarını size unutturacaklardır. onların verecekleri mutluluğa güven olmaz.

    akıllarına eseni yerine getirmek, gelip geçici bir zevki yeryüzünde başlayan, göklerde sürüp gitmesi gereken bir aşka çevirmek için ne ustaca oyunlar çevirirler, bilemezsiniz. sizi bırakacakları gün "seni artık sevmiyorum" sözünün ayrılmaya yeter olduğunu söyleyeceklerdir, nasıl ki "seni seviyorum" sözü de sevgilerini hoş görmenizi gerektirirdi. sevmek, sevmemek insanın elinde değilmiş. saçma bir inanış! inanın, gerçek aşk ölümsüzdür, sonsuzdur, neyse hep odur; tamdır, tertemizdir, sert çıkışları yoktur; ak saçlı görünür ama gönlü hep gençtir.

    kadınların en az kurnazının bile bitmek tükenmez tuzakları vardır. en aptalı pek az kuşku uyandırdığı için üstün gelir. en tehlikelisi sizi niçin sevdiğini bilmeyen kadınlardır. hiç yoktan sizi bırakıverir; aklına eser, yine size döner. ne var ki hepsinin, ya bugün, ya yarın size zararı dokunacaktır..."

    henriette
  • cemal süreya'nın çevirisiyle daha da eşsiz olan eser.
  • balzac'ın olgunluk cagının en önemli eserlerinin basında gelir.
    kocasından mutlulugu tadamayan ama ona ihaneti de insana saygı acısından kendine yediremeyen henriette,çocuklugunun bütün acılarını onun dizinde bir anne sevgisiyle karısık huzur içinde gideren felix,caglar boyunca insani sevgilere örnek olacak karakterlerdir.
    aslında henriette de mortsauf,balzac'ın hayatında adı gecen madame de berny'den baskası degildir.tam on bes yıl boyunca kendine hem dostluk hem annelik hemde danısmanlık yapmıstır bu kadın.
  • 5 saniyelik bir bakış nasıl olurda 15 sayfa boyunca anlatılabilir dedirten kitap.
  • ortaokul sıralarında okunduğunda bütün hayatınızı değiştirecek, kişiliğinizi aşk ve acı hususunda belirginleştirecek omuz. yok, şey; başyapıt! (bkz: ne diyorum ben)
  • romanin oldukca "arabesk" bir kurgusu vardir. tursu suyu tadinda bir romantizm, yanlis anlasilmalar ve her daim imali iletisimden olusur. ortada bir ask vardir ama patojeniktir, platoniktir. bu askin sonsuzluk kudreti o kadardir ki, sonsuzluk kahramanimizin agzindan burnundan tasar. duygu firtinasidir, totemdir, tabudur. kucuk emrah ile frederic chopin'e sogan katip havanda doverseniz vadideki zambak cikar ortaya.

    insani hun eder bu roman, allahindan bul balzac.
hesabın var mı? giriş yap