• fransizca da evren,dunya,toplum,cevre,kalabalik,biri veya birileri,hizmetci(yaninda calisan insan) demek.
  • descartes'in incildeki 12 celiskiyi gözönüne seren ve kiliseye incildeki bu hatalari duzeltmesi yonunde tavsiyeler sunan kitabi...
  • türkçe olarak yayınlanacak olan gazetenin adı le monde diplomatique. okuyan us yayınları tarafından yayımlanacak. (bkz: le monde diplomatique)
  • lou lou vokalli thievery corporation parcasi, 2000 tarihli the mirror conspiracy albumlerinden..los isiklar altinda dinlenmesi gerekiyor.. olabildigince fransiz, seksi ve bastan cikarici..
  • (bkz: dünya)
  • su aralar le monde gazetesi hakkinda cok ciddi suclamalarda bulunan bir kitap cikmis fransa'da. le monde'dan ayrilan (veya belki de kovulan) iki gazetecinin gazetenin yeni patronu colombani ve gazetenin geneline iceriden bir bakisiymis bu kitap. iste colombani despotmus, gazete fazla kurumsallasmis gazetecilikten cikmis is adamligina dönüsmüs..vs..vs

    hadi uluengin "iftiralara kulak asmaz le monde'umun tadini cikaririm" demis, mario vargas llosa (bu muydu isim?) ise hadi uluengin'inkine benzer bir görüsü savunma yazisi babinda yazip yayinlatmis. budur...
  • 8 yıldır hakimiyeti altına girdiği edwy plenel den bir nebze de olsa kurtulmayı başarmış olan fransız medya devi.. konu hakkında ragıp duran ın yazdıgı ve bianet te yayınladıgı bir makaleyi paylaşmak boyun borcudur.. yazıdan da anlaşılacagı uzere son on yılda oldukca yıpranmıs, çirkin işlere alet olmuş, yanlı haber yaparak verdiği guveni sorgulatmış, hatta uzerine kitap dahi yazlımıstır.. ragıp beyin kullandıgı baslıkta biraz acımasızca olmuş: ihtiraslı iktidarın hazin sonu

    link: http://www.bianet.org/2004/12/20/51173.htm
  • biraz da akşam gazetesi olmanın verdiği bir bilgelik sonucunda, yeni meydana gelmiş bir olayla ilgili haberlerinin bile daha çok yorum tadı verdiği, okuyanın konu hakkında biraz bilgi sahibi olduğunu varsayan, konu çeşitliliğinden ödün vermeden sanata, ekonomiye, fransız siyasi ve idari hayatına ve uluslararası gelişmelere eşit yer ayıran, dünya medyasının en sağlam köşetaşlarından biri.

    cumartesi gunleri haftasonu eki le monde 2, pazarlari radyo televizyon eki, cumalari kitap eki, salilari ekonomi eki verir. ayrica gazetenin fiyatina birkac euro eklenmek suretiyle cumartesi gunleri bir sanat kitabi, pazarlari ise secmece filmlerden bir dvd almak mumkundur.

    saat 17:00 civarinda gazetecilerde olur, aksaminda ciktigi gunun degil, ertesi gunun tarihini tasir, mesela "carsamba tarihli sali gunu le monde'u" gibi tanimlamalar gazetenin reklamlarinda bolca yer alir.

    standart gazeteden küçük ama tabloidden farklı boyutuyla da metroda/otobüste kolayca açılır, rafine dili nedeniyle yavaş yavaş okunur.

    7 kasim 2005 tarihli sayisiyla, tarihi mizanpajini yogun bir reklam bombardimani altinda bir yenisiyle degistirmistir. evet boyle daha kolay okunur hale gelmistir ama asik suratli karizmasindan bir seyler kaybetmistir kanimca.

    bir de sanirim son moda diye her gun bir sudoku yayimlamaya basladilar le figaro gibi. bence bu son nokta le monde'daki degisimin alt metnini ortaya koymaya yetiyor.
hesabın var mı? giriş yap