• geçtiğimiz eylül ayında criterion arşivine eklenen, 1994 yapımı ve yönetmenliğini olivier assayas'ın yaptığı bir fransız filmi.
    "soğuk su"ya gösterime girdiği ilk günden bu yana pek ilgi gösterilmemiş gibi, sadece çok küçük bir azınlığın gözde filmleri arasında yer etmiş ve haliyle art house diye tabir edebileceğimiz filmlerden biri. çoğu yönden orijinal, soğuk ama soundtracklerinin yarattığı atmosferle yer yer coşkulu ve izlerken kimi zaman dipdiri hissettiren bir film.
    ilk bakışta gençlik filmi olarak kendini gösteren, ama daha sonrasında ise, insanı yanıltan ve şaşırtan bir atmosferi var. ne kıpır kıpır, insanların oradan oraya zıpladığı gençlik filmlerinden ne de seyirciyi salya sümük ağlatmayı amaçlayan melodramlardan biri. sadece gerçek hayat ve bu hayattaki trajediler konu edilmiş; olduğu haliyle, eğip bükmeden, ajitasyona mahal vermeden; ancak, görüntülerin çarpıcılığı ve dokunaklılığı gerçek hayata kıyasla daha önde tabii. hollywood filmlerindeki saçmalıklara yer verilmemiş, gerek çekimleri gerek müzik seçimleri başarılı yapılmış.
    çocukluğu sorunlu geçen insanlar hiç büyümezler mi? ya da doğrusu hiç "yetişkin" olmazlar mı? insanın, yakınlarından uzaklaşmak hatta onlardan ebediyen kaçmak istemesi delilik midir? her şeyi kaybetmeden özgür olunabilir mi? özgürlük insanın kaybedecek hiçbir şeyinin kalmaması mıdır? ya da doğrusu özgürlük herhangi bir şekilde mümkün müdür? gibi temel sorular film boyunca kafanızı meşgul ediyor ve keskin bir belirsiz sonla cevap önünüze seriliyor. ismiyle uyuşan filmleri oldum olası sevmişimdir. soğuk su da isminin hakkını sonuna kadar veren bir film. bir süreliğine de olsa gençliğin ve genç olmanın büyüsüne kapılmak isterken ve filmi izlemeden önce bu deli doluluğu umarken; suratınıza buz gibi bir suyu indiriveriyor.

    eklemeden geçmeyeyim, cold water'ı izledikten kısa bir süre sonra türkçeye çevirdim. türkçe altyazılı olarak izlemek isteyenler altyazıyı subscene'den indirebilirler.
hesabın var mı? giriş yap