• fransız bilimadamı oliver roy tarafından yazılan ve dünyadaki siyasal islam hareketlerini irdeleyip başarısızlıklarının nedenlerini analiz eden bir kitap.
  • siyasal islam veya islamın siyasallaşması olgu olarak teorik temellerine aykırıdır.zira islamda herşey kuran a dayalıdır.

    siyasallaşması ise ancak mevcut düzenin yıkılıp kuran a dayalı sisteme geçişte bir ara formdur.

    türkiye de 28 şubat süreciyle kimilerine göre iflas etmiş, kimilerine göre baskı altına alınmıştır.ancak bu eğitim düzeyinde olan bir toplumda her zaman siyasal islam hortlayabilmektedir.
  • olivier roy'un bir inceleme kitabı. aradan on sene geçmesine rağmen okunması gereken kitap. özellikle bugünkü "siyasal islam" ve "radikal siyasal islam" hakkında önemli ipuçları veriyor.

    kitabın metis yayınlarınca yapılan çevirisinin arka kapağında da şunlar yazıyor:

    "roy'un kitabının konusu çağdaş islami hareketlerdir, yani islam'ı bir din olduğu kadar bir siyasal ideoloji olarak da gören, kendilerini bu yolla mevcut sistemden bir kopuş olarak tanımlayan gruplardır.

    çağdaş siyasal islam, müslüman toplumlara bir seçenek sunuyor mu? yazarın cezayir'den türkiye ve iran'a suudiler'den afganistan, pakistan ve türki cumhuriyetler'e geniş bir müslüman coğrafyada dolaşarak yanıt aradığı temel soru budur. olivier roy, islamcılığın etki ve genişlemesinin henüz durmadığını, siyasal islamın iktidara gelebileceğini ancak iktidara gelse de adetlerden ve hukutan başka hiçbir şey değiştiremeyeceğini, sonucun kesin bir başarısızlık olacağını düşünüyor.

    neden bu başarısızlık? bu sorunun en başta gelen yanıtı siyasal islamın, karşı çıkarak kendini varettiği modernizmin kötü bir kopyası olmasında yatıyor. batı ve modernlik karşıtlığı temelinde mevcut muhalefet boşluğunu doldurarak güçlenmiş olan siyasal islam, giderek bir 'fundamentalizm' halini alıyor ve şeytanını 'batı' tanrısında ararken, kendi içindeki çölü göremiyor."

    olivier roy, siyasal islamın iflası", metis yayınları, 1994
  • bugün mısırdaki darbeyle bir kez daha kendini göstermiş,kaçınılmaz gerçeklik.

    türkiye ve mısır daki işlere en çok sevinen kişi esat konuşmuş.:"dini siyasete alet etmeyin bitersiniz."

    http://sozcu.com.tr/…a/ilk-tepki-esaddan-geldi.html

    lakin herşeye rağmen darbe yanlış yöntemdir. doğrusu halkın kendi iradesi ile dini siyasetten ayırt edip hayatı daha fazla yaşanabilir hale getirmesidir.

    bizim ülkemiz için ise bu ayrıştırma şimdilik çok zor ve uzak.

    işin aslı sadece;

    minareye yakın olan düdüğü çalıyor.
  • çorabın sökülen ilk ipliği müslüman kardeşlerdir. bugünkü acil bakanlar kurulu toplantısı da bu yüzdendir. "şimdi ne olacak,nasıl bir ders çıkarmalıyız,bizi nasıl etkiler."

    (bkz: siyasal islamın iflası)
  • ortadoğunun son ve gelecek elli yılını kafanızda bir yerlere oturtması açısından merakı olan herkesin mutlaka okuması gereken olivier abimizin biz cahillere armağanı olan kitap.
  • "günümüzde, herhangi bir müslüman ülkede, [siyasal] islamcılık ne tür bir siyasal zafer kazanırsa kazansın, bu, aldatıcı olacak, âdetlerden ve hukuktan başka bir şeyi değiştiremeyecektir. islamcılık, yeni siyasal biçimler yaratamadan, yalnızca islami hukuku, şeriatı yeniden kurmaya çalışan bir yeni fundamentalizme dönüştü. bu ise islamcılığı, elinden kaçırdığı bir siyasal mantığın paravanı olmaya mahkûm ediyor; bunun gelip dayandığı şey de geleneksel etnik, kabilesel ve mezhepsel bölünmeler, her an meşrulaşma söylemini değiştirmeye hazır yeni toplumsal kategoriler ve mevcut rejimler oluyor. "islami ekonomi"ye gelince, bu da, sosyalizan ve üçüncü dünyacı bir devletçiliği (humeyni dönemindeki iran) ya da üretimden çok spekülasyona yönelik bir ekonomik liberalizmi allayıp pullayan bir hamasetten başka bir şey değildir."
  • [siyasal] islamcılık, tarihsel bir başarısızlıktır: ne iran'da ne de afganistan'ın kurtarılmış bölgelerinde yeni bir toplum ortaya konmadı. "islami ekonomi" laf olmaktan öteye gidemiyor. islamcılığın iflası, cezayir'deki fıs (islami selamet cephesi) gibi partilerin iktidara gelemeyeceği anlamına değil, sadece bu partilerin yeni herhangi bir toplum yaratamayacakları anlamına geliyor.
    ahlaki düzen devrimden sonra gelecek. zenginler için islami model suudi arabistan (rant + şeriat), yoksullar için ise pakistan, sudan ve yarınki cezayir'dir: yani işsizlik + şeriat.
  • l'islam politique, il n'a pas d'echec particulière; comme on peut citer l'un ou l'autre.. ça c'est complétement fou!
  • bu kitabı okumayan insan, siyasal islam üzerine yorum yapmasın. çünkü o insanın bir yanı hep eksiktir. okuyunuz.
hesabın var mı? giriş yap