• şu anki fiyatlarına bakarsak, evdeki bütün ampulleri led'e dönüştürebilmek için önce evi satmak gerekmektedir. bu sefer elde led ampullerle sokakta kalınır.
    (bkz: çevrecinin dilemması)
  • led lambalardaki büyük hile

    son bir - iki yılda çok yaygınlaşan led lambalı aydınlatma gereçlerinden 3-4 farklı uzakdoğu markasının ürününü aldım. hassas ölçü aletleriyle akım, gerilim, güç değerlerini ölçtüm.

    tanınmamış, uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş led lambaların üzerinde yazılı olan güç değerinin 4-5 katı fazla enerji tükettiğini tespit ettim.

    örneğin üzerinde 5 watt yazan x marka bir ledli lamba 27 watt güç çekmiştir.

    bu durumu led lamba ithalatı yapan istanbul'daki 2 firmaya sordum. onlar da ucuz uzakdoğu mallarının çoğunun etiket değerlerinin yanlış olduğunu belirttiler.

    buradan halkımıza duyurmak istiyorum ki; tse, ce, iso kalite belgesi ve garantisi olmayan, 5-10 tl'ye satılan ledli lambalar tasarruf değil daha çok tüketim yapmaktadır.

    http://blog.milliyet.com.tr/…&ref=milliyet_anasayfa
  • uzun ömürlü filan olmayan ampul. ledler ilk üretildiğinde 300000 (üç yüz bin) saat ömürle üretildiler. tabii ilk zamanlar çok pahalıydı. sonra bir zamanlar övüle övüle bitirilemeyen tasarruflu ampullere bok atılmaya başlandı yok civa içeriyor sağlığa zararlı, zararlı olmayan led kullanımına yönelelim. iyi yöneldik ama ömürleri önce 50000, sonra 30000, sonra da 20000 saate kadar düştü. bir de üzerine dandik elektronik komponent eklenince bırak 20000 saati, elektrik tesisatında da sıkıntı varsa 2 ay sonra bozulmaya başladılar.

    bir kaç çeşidi var, mantar led ki günümüzde amatör elektronik uygulamalarında hala kullanılır kendisi, doğru kullanımla uzun ömürlüdür ve suya dayanıklıdır. 5-10 sene sorunsuz çalışan led lambalarda bunlardan var. diğer bir led ise smd led, dandik lambalarda ve şerit led uygulamalarında çoğunlukla 3528 kodlu olanı kullanılır, üzerindeki elektronik komponentler de dandikse, bir de elektrik dalgalanıyorsa 2-3 aya bozulur. cob denen bir led türü daha vardır, genellikle sokak aydınlatmalarında veya projektörlerde kullanılır. power led tipi de vardır, bu da çoğunlukla armatürlerde ve lcd panel arka aydınlatmalarında kullanılır.

    led çipi üretici lideri cree ve osram'dır, üzerinde osram ve cree yazan ampullerimin hiç biri bu güne kadar bozulmamıştır. ha nichia'yı saymazsak, tartışmasız lider bu adamlar ama sadece bir tane led çipi 100 liranın üzerinde!
    https://www.lumitronix.com/…5000k-cri-80-65871.html
  • yavaş yavaş kompakt floresan'lara göre daha ...feasible* olmaya başlayan lamba çeşidi.

    yalnız bilinen büyük markaları*** tercih etmekte yarar var.

    zira jenerik* markalı çin malı bir lambayı test ettim: verdiği ışık fena değil, tükettiği elektrik de watt olarak üzerinde yazan değerle tutarlı, yalnız volt*amper değeri çok yüksek. lamba 6 watt tüketirken, volt*amper değeri 30 civarında dolanıyor. yani power factor %20. bunun, bildiğim kadarıyla son kullanıcıya bir zararı yok; ancak elektrik şebekesi bundan pek hoşlanmıyor.

    bilinen markalardan test ettiklerimde (philips, osram, ikea) ise, power factor hep %80 ve üzeri.

    p.s.. başlıkta "ampul"ü "ü"yle yazmasak mı sanki...

    edit: bu arada bişey farkettim; bilgisayarla aynı prize takınca, bilgisayarın mavi ekran vermesine sebep olabiliyorlar. 3 kez başıma geldi. ondan olduğundan emin gibiyim.
  • herkes kar zarar oranından bahsetmiş ancak benim size vereceğim bilgi sağlıkla ilgili.
    şuan ulusal kanser danışma kurulundan bildiriyorum: tasarruf için kullandığımız normal ampullerin içinde civa gazı bulunmakta ve bu da kanserojen etkiye sebep olmaktadır. bu ampullerin kırılmaması gerekiyor.
    şuan tüm evlerde kullanılması önerilen ampül türü led ampüller. bilginize.
    bunun dışında yüksek gerilim hatlarının kanser etkisi baz istasyonlarından daha fazlaymış.
    ayrıca şunu da belirteyim; kanserin sebeplerinden en önemlisi çevresel etmenler. ne kadar dikkat edersek kansere yakalanma oranı o kadar az olur.
    sağlıklı günler dilerim.
  • hala çok pahalı olan ampüller. neden ucuzlamıyorsunuz lan?
  • bu aralar kendisine karşı ciddi takıntım var. ofis ve evin daire kapısının önündeki armatürlerin içine taktım. buzdolabı ve aspiratörün içindeki lambaları bununla değiştirdim. ablamlara gittiğimde evin avizelerinin lambalarını bu led ampullerle değiştirdim. tamam kendi evini değiştirirsin de milletin evinden sana ne değil mi? neyse ablam değiştirdiğime bir şey demedi(10 tane led 35w harcıyor avizede takılı olanlar 40w lıktı yani düşünün %90 enerji tasaruufu) ne kadar hayırlı bir kardeşim.

    yani elimde güç ve para olsa herhalde seferberlik başlatırdım led ampul için
  • bugün 5w'lık philips olanının koçtaştan 9.90 liraya aldığım ampül. 5w'lığı odalar için yeterli derecede aydınlatma sunmakta. daha büyük alanlar için bu yetersiz kalacaktır. burada anlatılan bazı ampüller gibi de geç yanmıyor, anında ışık vermeye başlamakta. ben şu an için oturma odası gibi kullanım alanı yüksek yerler için aldım. kampanyalar başlasın bütün eve almakta fayda var.
  • devamlı patlayan ampüller yüzünden garantili olmaları sebebiyle yöneldim bunlara. 6 watt ostram led ampul eminönü'nde 19,5 tl, iki tane almak icap etti 39, yuvarla 40. öğrenci işi değil, evlat acısı gibi yüreğe oturdu resmen.
  • aynı watt olmalarına karşın beyaz olanların daha iyi aydınlattığı ampullerdir. salon gibi büyük alanlarda 5 w'lık ampul yetersiz kalır, 10 w kullanılması gerekir. bu ampuller sağlayabileceği tasarruf nedeniyle devlet tarafından subvanse etmesi gerekirken hala çok pahalıdır.
hesabın var mı? giriş yap