• düz kastan köken alan iyi huylu tümöre verilen ad. bir de kötü huylusu bulunur ki liyomyosarkom denir.biz de liyomyom alay konusu olmuştur patoloji sınavı nedeniyle uygulamaya geç girenlerin ağzına dolanır gidemiyomyom geçemiyomyom...
  • kadınlarda görülen uterus leiomyomlarının malignite kriterleri:

    1- mitoz sayısı ki bu da onluk büyütmede 10'dan fazla mitoz olması en önemli malignite kriteridir.

    2- nekroz varlığıdır eğer koagülasyon nekrozu varsa bu tümör malign olabilir.

    3- hücresel atipi bakıyoruz.

    uterus leiomyomları %70 ihtimalle gebede değişmez. ama büyüyecekse eğer ilk 10 haftada gerçekleşir.

    submüköz myomlarda sık gebelik kaybı veya anormal uterin kanama yapar.

    bir uterus leiomyomundaki en sık dejenerasyon hyalin dejenerasyondur. ama gebedeki en sık dejenerasyon ise karneöz dejenarasyondur. portmenapozal kadınlardaki en sık dejenerasyon ise atrofik yada diğer adıyla kalsifik dejenerasyondur.

    eğer bir şikayet yoksa takip ederiz. ancak 45 yaş civarı perimenapozal kadınlara medikal tedavi veririz. medikal tedavi olarak da gnrh analogları yada antagonistlerini veririz.

    myom tipleri çok önemlidir. tip0, 1 ve 2 subseröz myomlar olarak kabul edilir. ve cerrahisi histeroskopi ile yapılır. tip 5, 6 ve 7'de subseröz myom olarak kabul edilir. ve laparoskopi ile görebiliriz.

    tip0: burada leiomyomlar %100 endometrial kavite ile ilişkilidir.

    tip1: burada leiomyomların %50'den fazlası endometrial kavite ile ilişkilidir.

    tip2: burada leiomyomlar %50'den fazlası myometrium ile ilişkilidir. yani %50'den azı endometrial kavite ile ilişkilidir.

    tip3: burada leiomyomların tamamı myometrium içindedir. ama endometriumla sınır oluşturur.

    tip4: burada leiomyomların da tamamı myometrium içindedir. ama endometriumla sınır oluşturmaz.

    tip5: burada leiomyomlar subserozal olarak kabul edilir. bununda %50'den azı uterusun dışına taşar.

    tip6: burada leiomyomlar subserozal olarak kabul edilir. bununda %50'den fazlası uterusun dışına taşar.

    tip7: burada leiomyomlar subserozal olarak kabul edilir. bununda tamamı uterusun dışına taşar.

    tip 8'de ise cervix'de yada ligamanlarda yerleşmiş myomları görürüz.
  • özellikle infertil k'larda sık görülür.

    leiomyosarkomla mitoz ile ayrılır.ve mitozda kritik rakam 10'dur.ama dikkat 5-9 arası mitoz varsa bakacağın ikinci şey hc atipidir.

    özofagus leiomyomlarında üstteki mukoza normal ve hareketlidir. tedavisi ise enükleasyondur.

    ve leiomyomlar genelde tektirler. ve özofagus'un alt ucuna yerleşirler. fakat bunlarda kesin tanı için biyopsi yapılmaz. çünkü biyopsinin yeri fibrozisle iyileşir. ve biz de bu leiomyomu enükleasyonla çıkarırken, özofagus perforasyonu olabilir. ve bu lezyon scc gelişimi için risk faktörüdür.

    edit: bilgi ekleme.
  • uterus en sık görülme yeridir
    pilar leiomyom deride yerleşir
    genellikle 1-2 cm dir
    sigara şekilli nükleuslar vardır
  • uterusun (rahim) miyometriyum* katmanındaki hücrelerden temel alan benign bir tümör, miyom ve leiomyomata olarak da bilinir. submukozal, intramural ve subserozal (subseröz) olmak üç türü bulunur, en çok submukozal türü görülür. genellikle sesil lezyonlardır ama nadiren pedinküle lezyonlar şeklinde olabilirler.

    patogenezde dengesiz östrojen maruziyeti rol alır. risk etmenleri erken menarş, geç menopoz, obezite, nulliparite ve oks kullanımı şeklindedir. östrojen bağımlı olduğu için en çok 40-50 yaşları arasında görülür ve menopozdan sonra küçülür.

    genellikle semptom vermez. semptomları menoraji, metroraji ve anormal uterin kanamayı (auk) içerir ve genellikle büyük miyomlarda görülür. submukozal miyomlar kanama ve infertilite yapabilir, intramural miyomlar genellikle semptom vermez, subserozal miyomlar ise torsiyona neden olabilir.

    boyu 5 cm'i geçen miyomlarda dejenerasyon riski bulunur ve miyom boyu arttıkça dejenerasyon riski artar. dejenerasyon oluşmasının nedeni, büyüyen miyomun etrafındaki kan damarlarını sıkıştırarak kan dolaşımını bozmasıdır. en sık (60%) hiyalin dejenerasyonu görülür. kistik dejenerasyon hiyalin dejenerasyonun üzerine gelişebilir ve bu dejenerasyon türünde sıvı oluşur. karneyöz (kırmızı) dejenerasyonda kan görülür. sarkomatöz dejenerasyonda malign dönüşüm riski vardır. dejenerasyon ortaya çıkarsa tipik semptomlara ek olarak ani karın ağrısı ortaya çıkar.

    tedavide medikal ve cerrahi tedavi uygulanır. medikal tedavide ilk olarak oral progesteron veya mirena ria (rahim içi araç, levonorgestrel) kullanılır, başka bir medikal tedavi yöntemiyse gnrh analoglarıdır. medikal tedavi işe yaramazsa uterin arter embolizasyonu (uae) veya cerrahi tedavi uygulanır. cerrahi tedavi olarak miyomektomi veya histerektomi tercih edilir.
  • vajende de görülebilen benign düz kas tümörü.
  • düz kas hücrelerinden köken alan tümörlerdir. en sık uterusta yani rahimde görülse de, vücutta düz kas bulunan her yerde ortaya çıkabilir...
  • özefagusun en sık rastlanılan bening tümörüdür. en sık semptomu ise disfajidir. bu tümörlerin en önemli özelliği ekzofitik büyümeleridir. tanı için en sık ömd kullanılır. kesin tanı ise endoskopik biyopsi ile konulur.
  • uterusta yerleşen kanser riski taşımayan düz kas tümörleri.
  • her kadının bikaç tane vardır
hesabın var mı? giriş yap