• özet: 2550 tl’ye aldığım laptop’un menteşesinin durup dururken sıkışıp kilitlenmesiyle, ekranı tutan plastiği kırması sonucu lenovo yetkili servisinin 4350 tl onarım ücreti istemesi.

    edit: cihaz lenovo ideapad u530. teknik servis bdh bilişim destek.
    cihazın tam fatura tutarı: 2.548,36 tl (09.09.2014)
    lenovo bdh onarım teklifi tam tutarı: 4.350,10 tl (26.08.2016)

    edit 2: lenovo müşteri hizmetleri, yetkili servisin istemiş olduğu bu ücretin normal olduğunu savunmakta. ''ödemiyorsun madem, cihazı paketlettirip gönderiyorum geri'' diyen de kendileri.

    2014 eylül ayında 2550 tl’ye satın almış olduğum, halen garantisi devam eden (3 yıl garantili) lenovo ideapad u530 model laptop’ın tamiri için yetkili teknik servisin 4350 tl onarım ücreti istemesi olayıdır.

    eylül 2014’te cihazı aldık, kullanmaya başladık. ilk olarak ekranın dokunmatiği bozuldu. alet bildiğin durduk yerde sanki biri dokunuyormuşçasına çıldırıyor kullanıma izin vermiyordu. ben de bu özelliği pek kullanmadığım için ekran dokunmatiğini kapatıp günlük kullanıma devam ettim.

    kullandığım süre içinde laptop’ın kapağını 200 kere açmamışımdır herhalde. alet tertemiz çiziksiz duruyor evden dışarı çok nadir çıkıyordu. ancak gelin görün ki tek görevi laptop kapağının hareketini sağlamak olan menteşelerin kendi kendine kilitlenmesi sonucu kasayı ekrana bağlayan plastik parça kırıldı. zorlama falan da yok, bildiğin parmak ucuyla ekranı kapatırken kırıldı. malum müneccim dalgası yemediğimden, laptop içine gömülü menteşelerin kendi kendine sıkıştığını tespit edemiyor insan. neyse bildiğin kırıldı yani.

    e tabi hemen servisi aradık, laptop’ı kargo ile gönderdik. kötü kullanım olmaması sebebiyle bir umut garantiden yaparlar belki diye düşünüyorum derken, gelen onarım teklifi 4350 tl. evet dörtbinüçyüzelli tl.

    yerli yabancı siteler bu modelle ilgili şikayetten geçilmiyormuş meğer. hep aynı sorun, menteşenin kendi kendine sıkışması ve ekran plastiğini çatlatması. lenovo ise bu parçanın sorunlu olmadığını diretmekte ısrarcı. kronik sorunun arkasında durmuyor firma.

    saçmalığın detayları:

    alüminyum kasaya sahip bir aletin en güçlü olması gereken menteşe bağlantılarının dandik bir plastik aksama bağlı olması. saçmalık.

    teknik servis onarım bedelinin dolara bağlı olduğu için bu kadar yüksek çıktığını söylüyor. hesapladım, yani bugünkü dolar kuru laptop’ı aldığım gün ile aynı olsaydı 2550’ye aldığım laptop için 3 bin küsür lira fiyat teklifi gelecekmiş. saçmalık.

    lenovo’nun güncel ideapad serisini incelediğimde gördüm ki en yüksek fiyatlı ürün bile 4 bin tl’den az. yine saçmalık.

    ekran dokunmatiğinin bozulmasının menteşe olayından önce gerçekleştiğini bildirdim servise. bu kapsamda dokunmatik ekranın onarımını garantiden yapın dedim. böyle bir tespitin pek de mümkün olmayacağını, parça hasarlı olduğu için, normalde dokunmatik hatası yüzünden garantiden değişecek ekranı artık değiştirmek istemediklerini söylediler. çok güzel.

    dokunmatik ekran komple değişecek o yüzden pahalı tutuyor normaldir diyenler olur şimdi. normal falan değildir. sen aletin yedek parçasını ürünün satış fiyatının altında sunamıyorsan kullanıcılarına, gerçekten amacın kalite falan değil. hem de aletin en pahalı donanımının kırılması, senin kronik hatalı dandik menteşe montajın yüzünden oluyorsa, ve sen bu hatayı sahiplenmiyorsan nolur kapat git. milletin canını sıkma.
    şikayetim ile tarafıma yapılan dönüşte ise özetle ‘kronik hatanın arkasında zaten durmuyoruz, cihaza sen hasar vermişsin, 4350 tl ödemeyi kabul etmediğin için cihazı paketledik sana geri yolluyoruz’ dediler. aklı başında hiç kimse 2500 liralık cihaz için 4350 lira ödemez. servisin bu ücreti talep edebilecek gamsızlıkta olması da skandal gibi. tertemiz, çiziksiz bilgisayarım bir anda çöp olmuş oldu.

    amacım markaya saldırmak değil, marka hakkında karalama kampanyası başlatmak değil. herkesin her markayla ilgili benzer şikayetleri var.

    burada amaç, onların da dediği gibi ‘kullanıcı deneyimimi’ paylaşmak. kullanıcı deneyimime göre de bir daha lenovo’ya para vermem.
  • ford focus 2013 model aracımın iki katı fiyatına kasko yaptırmak isteyen sigorta firmalarını aklıma getiren hadise.
  • derhal bir avukata başvurulması gereken konudur. bu tür yüksek ücretli tamiratlarda firmalar "tutturduğumuzu yolarız, tutturamayıp hukuki yollara başvuran ise yine en fazla zaten yapacağımız işi yapar" diye bir politika izler. bu hukuki yolun masrafı ise alınan riskin getirisinden daha düşüktür genelde.

    daha önce dünyanın en büyük firmalarına tüketici konularında destek veren bir büroda çalışan bir arkadaşım anlatmıştı.

    mesela televizyonun ekranı bildiğin simsiyah. sadece %30'undan falan görüntü geliyor. 2 yıldır davası devam ediyormuş. ikinci bilirkişi raporu da aleyhte gelmiş*, bunun üzerine firma "o rapora da itiraz edin" diye talimat göndermiş. resmen bir umuttur yaşamak durumu söz konusu. ulan ekran simsiyah işte batırmışsın, daha ne olsun.

    he ne oldu? 2013'te dolar fırlamadan önce 2000 tl olan tv için, 2015'te adam 2000 tl iade aldı. 2015'te 2000 tl'ye vestel tv bile alınmıyor.
  • aldıktan 6 ay sonra bozulan harddiski için 10 günlük bir onarım süresi öneren (istanbul a gitmesi gerekirmiş, ankara da servisi yokmuş) marka için normaldir. geçtim full ssd ne sorun kalmadı. yemişim garantisini.
  • aynı firma benden de baktık gördük parası aldı.
    şöyle ki eğer isterseniz size şu hasarınızla ilgili de bir yapım ücreti çıkaralım isterseniz yaptırırsınız diyerek onayımı alıp.bu işlem için yapım ücretinin yarısı kadar ücret istemelere ve yaptırmak istesemesem dahi bu tutarı ödemem gerektiği söylendi.
    her neyse yapım ücreti cazip geldiği için sıkıntı çıkarmadım fakat bi menteseye bakarak 80 lira gibi inceleme ücreti talep edilmesi ve bunun müsterinin bilgisine sunulmasi rezillik sadece.
  • ülkemizde bir çözümü olmayan olay, rezalet.

    maksat çözüm aramak değil, kullanıcı deneyimi paylaşmak.
  • lenovo telefon almayi dusundugum su gunlerde kararimi degisrirmis rezalettir.

    sokim lenovo ya.
  • ne yapıyormuşuz ? lenovo almıyormuşuz.

    tanım: lenovo'nın yedek parçasının kendisinden pahalı olması durumudur.

    benzer durumlar diğer firmalara ait yedek parçalarda da yaşanmaktadır. örneğin zamanında 1800-tl ye aldığım lg marka telefonumun ekranını değiştirmek için 600-tl masraf istenmesi gibi. altı üstü bir ekran çatlağı lan!

    özetle; kapitalizmin oyunudur.

    not: lenovo ne lan!
  • bozulan cihazlarimizi kendimizin tamir etmemizi gerektigini gosteren rezalettir...

    once saptayacaksin hangi parcalar arizali, degismesi gerekiyor..

    sonra o parcalari internetten arastiracaksin en ucuz, guvenilir nereden siparis edebilirsin..

    degisilen urunlerin degisim videosu internette varsa, onlari da inceleyeceksin ki, bir hata yapmayasin...

    gerekli ekipman, varsa onlarin da siparisini gerceklestireceksin...

    temiz bir calisma ortami olusturup giriseceksin cihaza, bu oyunun galibi sensin...

    not: bu durum, garanti suresi gecmis cihazlar icin tavsiye edilmektedir, garanti varsa, sabriniz da varsa, acin davayi, aukat masraflariyla birlikte tahsil edin zararinizi, alem tuketici gorsun
hesabın var mı? giriş yap