• canan efendigil karatay, canlı yayında, cnn türk'te leptin hormonu için şöyle diyor:
    leptin hormonu, yemek yedikten 4 saat sonra ve gece 2 ile 5 arasında salgılanan bir hormon. bu sebepten, akşam saat 8den sonra hiç bi'şey yenmezse, vücut gece 2den sonra gerekli leptin hormonunu salgılar ve böylece vücut uykuda ara öğün olarak kendi yağlarını kullanır. bir başka deyişle uykuda zayıflamak mümkün olur.
  • sık sık yemek yiyin diyen aptal diyetisyenlerin bihaber olduğu hormon. bu aptal diyetisyenlerin yoyo diyetleriyle siz de birbirinden beter hastalıklara kavuşabilirsiniz, ki bu zamana kadar da bunu başardılar zaten. herkes kanser, obez ve diyabet oldu.

    sık sık yemek yiyince vücudunuz bu güzel hormon yerine sürekli şekeri yağ olarak depolayan insülin hormonunu salgılıyor (mecbur, çünkü şeker vücudu zehirliyor). bu hormon yemek yedikten 4 saat sonra salgılandığı için eğer sık sık yerseniz salgılatamıyorsunuz gece uykunuz haricinde.

    sonra insülin hormonu diğer yan etkileriyle (mesela damar sertliği ve daralması) vücudunuzu mahvediyor. bir süre sonra da vücut bu sürekli salgılanan insülini algılamamaya başlıyor. geçmiş olsun! siz de sık sık yiye yiye artık kilolu bir diyabet hastasısınız.
  • 48 saatlik açlık durumunda salgılanması duran ve yeniden salgılanması 7-8 ay alan bi şey.

    (bkz: leddin vale dişdiri)
  • yemek yedikten 4 saat kadar sonra üretilmeye başlayan hormon. canan karatay bu sebeple ara öğüne ihtiyaç olmadığını ve gece uyurken bile kilo verilebileceğini savunmaktadır. akşam saat 8:00 den sonra yemek yenmediği takdirde gece saat 2:00 ile 5:00 arasında vücudun yeniden enerji arayışına girdiğini , bunu da leptin denilen hormonun vücuttaki yağları yakarak vücuda gerekli enerjiyi sağlamak suretiyle sağladığını belirten karatay leptin hormonunun nasıl keşfedildiğini de şöyle açıklıyor: “ayıların kış uykusuna yattıktan 6 ay sonra inlerinden zayıflamış bir halde çıkmaları üzerine bunun nasıl gerçekleştiği konusunda yapılan araştırmalarda leptin hormonu keşfedilmiş.”
  • vucuttaki yag hucrelerinin salgiladigi, beynin aclik hissini kontrol eden bolgelerini (hipotalamus) etkileyen bir hormon. bazi arastirmacilar, leptine tepki veren noronlarin gelisiminin bebeklik doneminin ilk evrelerinde tamamlandigini ve bu gelisimin bebegin ilk haftalardaki beslenme rejiminden cok genetik olarak programlanmis olabilecegini one suruyorlar.

    http://www.nature.com/nsu/040329/040329-15.html#b1
    http://www.sciencemag.org/…nt/full/304/5667/63#ref1
    http://www.thefactsaboutfitness.com/…rch/leptin.htm
    http://www.spiegel.de/…mensch/0,1518,293687,00.html
  • rejim sonucu kilo verenlerde eksikligi gorulen ve rejimden sonra yeniden kilo alinmasina yol acan hormon. kisa sure once kilo verenlere bu hormondan enjekte edilerek yeniden kilo almalarinin onune gecilebiliyor. ileride hap olarak piyasaya surulmesi planlanmakta...

    (bkz: her rejim sonrasi daha cok kilo almak)
  • leptin adı latincede "ince" anlamına gelen "leptus" sözcüğünde gelmiştir.
  • madem yag hucrelerinden salgilaniyor nasil oluyor da yag hucresi fazlaca bulunan dobiskolarda leptin artmiyor, istah kesilmiyor diye sorduran hormon.

    siz de merak ettiniz, degil mi? aslinda bu dombililerde leptin daha fazla salgilaniyor. ama dombililerin dombili olmasinda etkili olan sey leptinin isini yapamamasi. ama istahin kesilmesi onundeki engel esas olarak insulin. obezlerin fazlaca tukettikleri seker yuzunden urettikleri insulin, yag hucrelerinin salgiladigi leptinin istahi kesmesini engelliyor. yani artik leptin beynimize "dur artik. yeterince yedin. artik hareket vaktidir." diyemiyor.

    (ayrica bkz. insulin direnci)
    kaynak
  • benim vücudumun üretmediği hormon. geceleri acımdan ölmemin başka bir açıklaması olamaz. gündüzleri iyi beslenmiyorsun ondandır falan demeyin hiç, öküz gibi yiyorum. ama gece 12'den sonra özellikler 2-4 arası açlıktan delirmiş olarak uyanıyorum yataktan. bazen kendimi yatağa zincirleyip öyle uyumak istiyorum. kalkıp da bir şeyler zıkkımlanmayayım diye.

    karbonhidratı bıraktım editi: 1 haftadır karbonhidrat ve şeker tüketimini sıfıra yakına indirdim. bir haftadır yediğim tatlı kızımın ısrarı ile bir tatlı kaşığı supangleden ibaret. gece uyanmaları bitiyor, akşam acıkmaları bitiyor, sabahları daha dinç ve kolay uyanıyorum. söylemek istediğim tek bir şey var: tahılı bulup yerleşik yaşama geçen adam, fuck you! endüstriyel şekeri bulan adam, seni iki kere fuck you!
  • tahıl beyin kitabında dr. david perlmutter leptinle ilgili “çatalınızı bırakıp masadan kalkarken leptininize teşekkür etmeyi unutmayın. doyduğunuz zaman yağ hücreleriniz leptin salgılayarak beyninize yemeyi bırakmanızı söyler. yani sizin fren mekanizmanızdır. bu, leptin seviyesi düşük olan insanların neden aşırı yemek yeme eğiliminde olduklarını da açıklamaktadır. peki leptin seviyesini düşüren şey nedir? uyku eksikliği... sadece uyku üzerine yapılan araştırmalar bile bize leptine dair çok şey anlattı.” diyor.
    yani özetle temel görevi metabolizmayı kontrol etmek olan leptin için sabit ve güvenilir bir uyku düzeni çok önemli imiş.
hesabın var mı? giriş yap