• triadi parkinsonizm dalgalı seyir ve görme varsanilaridir.ortalama yaş 75
  • demansın bir türü. ayrıca babamda olanıdır. zordur, 40 kişi kendisini kovalarmı gibi paranoyalara, tv deki kadının teki ona el sallamış şeklinde halüsinasyonlara şahit ettirir.
  • erkeklerde daha sık görülen, hem demans hem de parkinson hastalığına ait özellikler gösteren (örneğin hem nörobilişsel hem de motor defisitlerin olması) dalgalı bilinç değişiklikleri ve görsel varsanıları ile diğer demanslardan farklı olan, beyinde mekik şeklinde lewy cisimcikleri görülen nöropsikiyatrik hastalık.
  • babama konulmuş teşhistir. söylendiğinin aksine genetik ve çevresel faktörler sebebiyle 60 yaş civarında da ortaya çıkabilmektedir. robin williams'ın da bu hastalığa yakalandığı ölümü sonrası otopsi raporunda ortaya çıkmıştır.
  • (bkz: #98940574)
    hasta olduğu süreçte yanında olan son eşi anlatıyor: robin williams, bu hastalığın en kötü vakalarından biriymiş. ölümünden 3 ay sonra verilen otopsi raporuna göre dopamin nöronlarının %40'ı gitmiş, beynin geri kalanında da lewy body olmayan hücre kalmamış neredeyse.

    demans türü hastalıklar gerçekten korkunç. çünkü insanın kim olduğunu en temelden yok eden şeyler. örnek olarak yukarıdaki yazıda anlatılanlardan, eşinin ağzından birkaç örnek:

    - "ilk semptomlar kendini gösterirken robin kendinden beklenmeyecek ölçüde korku ve endişe duymaya başlamıştı. normalde hiç böyle biri değildi. kocam hastalık hastası mı acaba diye kendi kendime düşünmeye başlamıştım. sonradan otopsiyi inceleyen doktorların söylediğine göre amigdalada çok fazla lewy body biriktiğini öğrendim."

    bunun gibi tarihte çok örnek var. * bunlar şunu gösteriyor: beyniniz sizsiniz. amigdalanızda biriken birazcık fazla protein, sizin olaylara verdiğiniz tepkileri değiştiriyor, hayatınızı alt üst ediyor. veya ön lobunuzdaki fiziksel değişim, karakterinizi değiştiriyor.

    - "anlattıklarına göre zeki insanlarda bu hastalık bir süre iyi gidiyormuş gibi gözükebilirmiş. robin hem çok zekiydi, hem de julliard eğitimli bir aktördü, neler yaşadığını hiç bir zaman bilemeyeceğim."

    eşinin önceki paragraflarda ne kadar yakın olduklarını anlatmasına rağmen bu cümle gerçekten çok acı. işler tıbbi olarak boka sardığında insan yine yalnız. ne yaparsan yap, ne kadar yakının olursa olsun, yalnız ölüyorsun, acı da bir yere kadar paylaşılıyor.

    - "müzede bir gece 3'ü çekerken tek cümlelik repliklerini bile hatırlayamıyordu, halbuki daha 3 sene öncesine kadar broadway oyunlarına çıkıp yüzlerce satır repliği olan oyunları günde 2 kere oynuyordu. ve bu düşüş onu çok rahatsız ediyordu."

    hasta kişi için ise en kötü durum bu olmalı. giderek aklını yitirdiğinin farkında olmak ve bunu engellemek için elinden gelen hiçbir şeyin olmaması. robin williams'ın durumunda maddi olarak pek sıkıntı çektiklerini sanmıyorum, en iyi doktorlar, kişisel egzersizciler, her şekilde çözüm yolu denemişler. meditasyon, self-hipnoz yöntemleri bile. ama işte o biriken küçücük protein yumakları... bu kadar basit. insanın hayatının yerle bir olması için, birkaç molekülün yer değiştirmesi yetiyor. ve yer değiştiren o moleküller, senin ömrün boyunca oluşturduğun prensiplerinden, fikirlerinden çok daha baskın. tüm söz onlara ait.

    moral veren yazılar köşesinde bu haftalık bu kadar.
  • alzheimer'dan sonra en yaygın ikinci demans türüdür. normal hücre iletişimini önleyen ve nöral rejenerasyonu bozan beyindeki anormal bir protein birikiminin sonucudur. adını da burdan alır. lewy cisimcikli demans (lewy vücut demansı, lbd), alzheimer ve parkinson hastalığı semptomlarının çoğunu paylaşır, bu nedenle kesin bir tanı koymak zordur. alzheimer'ın davranışsal ve bilişsel semptomları ve parkinson'un kas sertliği, hareket yavaşlığı ve titremesi vardır. bununla birlikte, lbd'li insanlar da çok canlı halüsinasyonlara sahip olma eğilimindedir.

    lewy vücut demansı belirtileri:

    lewy vücut demansı, beyni aşamalı olarak etkiler. başlangıçta, olağan semptomlar parkinson hastalığına benzer, ancak ilerledikçe diğer semptomlar ortaya çıkar. birkaç çalışma, en yaygın lbd semptomlarının:

    -canlı görsel halüsinasyonlar: genel olarak bu halüsinasyonlar tekrarlanır. hayvanlar veya orada olmayan insanlar da dahil olmak üzere herhangi bir şekle bürünebilir. hastaların diğer duyu organlarına hitap eden halüsinasyonlar gördüğü de bilinmektedir.

    -motor değişiklikleri:
    hareket yavaşlığı, kas sertliği, titreme ve düzgün yürüyememe gibi parkinson hastalığındaki motor değişikliklere çok benzer.

    -davranışsal ve bilişsel bozukluklar:
    karışıklık, zaman ve mekan algılama problemleri, mantık yürütme ve karar verme güçlüğü gibi. tüm bu semptomlar alzheimer hastalığına çok benzer, ancak genellikle daha az şiddetlidir.

    -davranışsal ve bilişsel bozukluk dalgalanmaları:
    demanstan ve lbd'den muzdarip insanlar ardışık günlerde bile bir iyi bir kötü olabilir. örneğin, hasta bir gün herhangi bir şey konuşup hatırlayabilir ve ertesi gün hiç konuşamayabilir.

    -vücut fonksiyon düzenlemesinde bozukluklar:
    genel olarak lbd; otonom sinir sisteminin özellikle kan basıncını, terlemeyi ve sindirimi düzenlemekle görevli bir bölümünü etkiler. böylece hasta baş dönmesi hissedebilir veya sindirim sistemi sorunları yaşayabilir.

    yukarıda belirttiğimiz gibi, lewy vücut demansı zamanla ilerler, bu nedenle semptomlar hastanın yaşamının son yıllarında kötüleşir. hasta depresyona girebilir, agresif olabilir ve daha fazla motor değişikliğinden(kısıtlılık) muzdarip olabilir.

    lewy vücut demans teşhisi:

    lewy vücut demansının teşhis edilmesi zordur, çünkü esas olarak alzheimer ve parkinson hastalığı gibi diğer demans türlerine benzemektedir. ayrıca, teşhis etmek için özel bir test yoktur. aslında, hasta diğer olası hastalıkları ekarte etmek için çeşitli testlere tabi tutulur.

    semptomların ne kadar hızlı gelişmeye başladığı, lbd'nin en güvenilir göstergelerinden biridir. bir yıl içinde zihinsel belirtiler ortaya çıkarsa, hasta büyük olasılıkla lbd'den muzdariptir. daha sonra; ayırıcı tanıyı takiben, kan testleri semptomların bir b12 vitamin eksikliğinin, tiroid sorunlarının veya sifiliz ve aids gibi hastalıkların sonucu olup olmadığına bakılabilir.

    beyin mr'ı veya tomografisi ile araştırılarak; felç, hidrosefali veya tümör gibi diğer durumlar devre dışı bırakılabilir. bu görüntüler lbd tanısı koymak için de yararlı olabilir, çünkü hastaların beyinleri özellikle substantia nigra'da serebral atrofi ve orta beyin nöronları ölümü gibi çok belirgin değişikliklere maruz kalır.

    ayrıca, lbd hastalarının beyninde, nöronal işlevselliği etkileyen lewy nöritleri adı verilen lezyonlar olabilir. en çok etkilenen nöronlar, hipokampusun nöronlarıdır.

    nedenleri ve risk faktörleri:

    lewy vücut demansının, kesin olarak nedeni henüz bilinememektedir. ayrıca çalışmalar, lbd'ye yakalanma riskini artıran bazı faktörler ortaya koymuştur. örneğin, 60 yaşın üzerindeki erkeklerde daha yaygındır. bunun yanında bir akrabanın alzheimer, lbd veya parkinson hastalığından muzdarip olması durumunda kişinin de riski artar.
  • parkinson plus sendromlarından biridir. diğerleri ise; multi sistem atrofi, progresif supranükleer palsy, kortikobasal dejenerasyondur.
  • en kötü hastalıklar listesinde kendine ilk üçte yer bulur. hem hasta için, hem de hastaya bakan sevdikleri için çok ama çok zordur. bedeni ve beyni yavaş yavaş tüketir.
hesabın var mı? giriş yap