• genç bir girişimci olan ali, beyaz eşyaların metal yüzeylerini boyama işine giriyor. öğrendiklerini uygulamak isteyen ali ilk denemede negatif (-) yükle yüklediği beyaz eşyanın metal yüzeyine nötr boya tanecikleri sıktığında bu metalin yüzeyine düzgün dağılmadığını, bazı bölgelerde koyu ve açık renklerin oluştuğunu görüyor.

    bu sorunu çözmek için ali ikinci denemede birinci denemedekiyle özdeş olan metal bir yüzeyi yine negatif ( -) yükle yükleyerek metalin yüzeyine bu kez pozitif (+) yüklü boya taneciklerini püskürttüğünde boyanın yüzeye düzgün dağıldığını görüyor.

    buna göre "ikinci denemede" beyaz eşyanın metal yüzeyine düzgün dağılmasının sebebi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır.

    a. nötr cisimlerin yüklü cisimler tarafından çekilmesi
    b. zıt yüklü cisimlerin birbirini çekmesi
    c. aynı yüklü cisimlerin birbirini itmesi
    d. nötr bir cismin başka bir nötr cisim tarafından etkilenmemesi

    uzmanlar ve hocalar b ve c şıkkında ikiye bölünmüş durumda.
    meb kılavuzunda doğru cevabı c şıkkı olarak açıklamış. ancak pek çok öğretmen bu soruda ikiye bölünmüş durumda ve azımsanmayacak oranda b şıkkının doğru olduğu görüşü de var...

    ayrıca ders kitabında ise konu sanki b şıkkını doğruluyor.
  • bir fen bilimleri öğretmeni olarak cevap soruya göre “b”, örnek soruya göre “c” dir. ayrıca soruda kafa karıştıran durumun nedeni iki bağımsız değişkenin aynı olay için kullanılmasıdır.
    boya zıt yükler nedeniyle mi eşit dağıldı ?yoksa aynı yükler nedeniyle mi eşit dağıldı ?
    bence aynı yüklerin birbirlerini itmesi daha mantıklı. büyük ihtimalle iptal edilir.

    edit: meb tarafından yayınlanan mayıs ayı örnek sorularında bu kazanımla ilgili bir soru yayınlanmıştır. soruda boyanın zıt yükle yüklenmesinin nedenini yüzeye yapışma, eşit miktarda dağılmasının nedenini de aynı yüklerin birbirlerini itmesi olarak belirtilmiştir. verilen örnek sorudan yola çıkılarak cevabın “c” olduğu anlaşılmaktadır.
  • meb cevaba c dediyse acilen kendilerini istifaya davet ediyorum. neden ikinci denemede boya yayıldı, çünkü zıt kutuplar birbirini çekti, yani cevap b şıkkı. bunu göremeyen ahmaktır, gaflet ve delalet içindedir.

    gecenin bu saatinde ne diyonuz olum hadi gidin yatın uyuyun ya.
  • ya b orada çok kör gözün parmağına gibi duruyor sonuçta üstteki arkadaşın dediği gibi nötr cismin içinde de yük var ama şöyle bir durumda var ki bu sınava orta okullular giriyor ve bu çok detay olabilir. müfredatı baya hafifletmişler diye duymuştum haberlerde, orta okullarda hala atomun yapısı falan gösteriliyor mu yoksa sorunun iptal edilmesi gerekir. atom altı parçacıklar konusunda bilgisi olmayan çocuk bu yorumu yapamaz çünkü.
  • tatava yapmadan açıklıyorum, b şıkkı
  • bu soruda boyanın dağılmasını sorduğundan aynı kutupların birbirini itmesi cevabı verilir. yapışmasını sormuş olsalardı zıt kutupların birbirini çekmesi cevabı verilirdi.

    fakat aynı kutupların birbirini itmesi demek, zıt kutupların birbirini cekmesi anlamına da gelir. bu sebeple kafa karışıklığına sebep olmuştur.
  • çok net bir şekilde cevabı b olan soru.
    meb buna nasıl c diyor, anlamak mümkün değil.
    soruda veriler bilgiler ışığında b şıkkı doğrudur.
  • açılın fen bilgisi öğretmeni geldi.
    13 yaşında bir çocuktan iki tane doğru şıktan daha doğru olanı seçmesi beklenemez. türkçe sorusu mu bu? paragraftan yola çıkılarak daha doğru olanı bulunsun? soru iptal edilmeli. şaşırtmalı sorular öss döneminde kaldı.
    ayrıca böyle saçma bir soruyu hazırlayıp yayınevine gönderseniz denemeye bile basmazlar.

    edit: görüşüm olan doğru cevabı sildim. hatalı sorunun doğru cevabı olmaz.
  • soru gerçek hayatta uygulanışı bakımından yanlış gibi duruyor.

    metal yüzeye boya uygulaması toz boya ise iki şekilde yapılır. birinci yöntem bir kaskatlama vasıtası ile toz boya üzerine eksi yük yüklenerek nötr malzeme boyanır. bu yönteme corona yöntemi denir. ikinci yöntem ise toz boya üzerine sürtünme ile artı yük yüklenir ve nötr malzeme boyanır. bu yöntemede tribo yöntemi denir.

    her iki durumda da metal nötr olmalıdır.

    metal üzerine yaş boya uygulanması durumunda da aynı şeyler geçerlidir. boyama ya elektrostatik olur yada serbest yüklü. yinede bu durumda da metal nötr olmalıdır.
  • cevap c sikkidir. cunku zit kutuplarin birbirini cekmesi boyanin metale yapismasinda, ayni kutuplarin birbirini itmesi ise esit dagilmasinda etkili olmustur.
hesabın var mı? giriş yap